fredag 11 april 2014

Tålamod

har jag egentligen aldrig haft men numera är jag medveten om att jag är otålig och att jag har svårt att bara sitta still så därför har jag nästan alltid en bok med i väskan ifall det blir väntetid i bil eller färjekö.Det var längesedan Pulmonarian 'Tim's Silver' var så fin som i vår.

Möjligen är det trädgården som fått mig att inse att det är bra att i alla fall vara lite tålmodig. Under åren som gått är det åtskilliga skott som jag tidigt på våren grävt eller ’pillat’ av bara för att jag måste se om de överlevt vintern. Om jag inte varit så otålig och nyfiken hade troligen många fler av dessa plantor klarat sig.
Att fröså perenner, buskar eller träd är både roligt och spännande. Under senare år har jag av bekvämlighetsskäl men framför allt av platsbrist inriktat mig på att så perenner som har lång groningstid och som dessutom tar lång tid på sig innan de blommar, lite konstigt med tanke på att jag inte har något tålamod.
Krolliljor, pioner och trillium är sådana växter.
Det sägs att en krollilja behöver 7 år på sig från frösådd till blomma och då är det inte ens säkert att när den väl blommar ser ut som den man hoppades och trodde.
Vill man vara helt säker på vad det är man odlar när det gäller krolliljor är det delning eller förökning med lökfjäll som gäller.


Min frösådda Lilium ’Sweet Betsy’ har tittat upp, om det nu är en ’Sweet Betsy’?
Det samma gäller pionerna. De måste också delas för att man skall vara säker på vad det är man har i rabatten 


så den här frösådda amerikanska hybriden som jag lyckats få att överleva är ett oskrivet kort. Nog är det spännande?

Hur det är med trillium vet jag inte. Denna frösådd som är Trillium kurabayashii får jag vänta länge på innan jag ser den blomma om jag nu ens kommer så långt?
Veckans tema i Blooming Friday är tålamod och fler bidrag hittar du här.


Trevlig helg!

7 kommentarer:

 1. Visst är det spännande och tålamodskrävande....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Spännande med frösådder somrar så lång tid på sig. Hoppas det blir som du tänkt. Jag skulle nog inte ha tålamod att vänta 7år, även att jag tänker på det ibland, hade jag sått när vi flyttade hit så hade jag klarat det:) Sju år och mer därtill har passerat.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. OHHH att du har tålamod med fröer, det har inte jag kan förstå att det är kul och spännande men mitt tålamod har en gräns och där är den
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Oj, sju år för krolliljan att blomma! Då krävs verkligen tålamod! Tålamod är ju en dygd och du kan vara glad som utvecklat den i din trädgård! Måste vara extra kul att få fram de där växterna som kräver både tålamod och omvårdnad!
  Ha en fin och vårlig helg!
  Annika

  SvaraRadera
 5. Jeg sådde trillium som brukte 3 år på og spire og et hav av tid etter dette før den nå står med knopper :-)) Tålmodighet er ikke en av mine sterke sider så det gjelder å glemme det hele vekk til plantene en vakker dag begynner å blomstre?! Mye på gang hele tiden er vel det sikreste :-)) God helg!

  SvaraRadera
 6. Jag är så glad att det finns ni som har tålamod att så växter som tar mer än ett par månader från sådd till utplantering… det som inte har kommit i backen i maj, det överlever inte mycket längre hos mig. Men som sagt jag är glad att ni fixar det, och ofta säljer till sådana som mig :-)

  SvaraRadera
 7. Aha - er det derfor jeg alltid må ha med en bok?
  Man vil jo ha peoner, martagonliljer, trillium etc. Trikset er å skaffe seg mye å gjøre og mange, mamnge planter som har raskere utvikling. Da står liljen plutselig der en dag og blomstrer :-)

  SvaraRadera