söndag 2 mars 2014

Tidig vår

Den här vintern som länge varit vår är det lätt, i alla fall hittills, att vara trädgårdsentusiast. Visserligen kom det lite snöblandat regn under förmiddagen idag men den där halvsnön försvann snabbt och tittar man på den norska vädersajten YR så lär våren vi länge haft fortsätta.

Snödroppar och julrosor blommar för fullt men även en del andra växter tycker att våren är här. 



Denna marktäckare har precis slagit ut sina första blommor. 











































Just nu kommer jag inte ihåg namnet men Annika hade med den när hon var här för ett par år sedan. Kanske tittar hon in och berättar vad den heter. 
Idag har jag hämtat in etiketten och den heter Storpudra eller Chrysosplenium macrophyllum.











































Enligt Karel Capek  är trädgårdsodlarens lidelsefulla och
våldsamma begär i mars att ta bort ris och avtäcka blommor och det gjorde jag igår.



























Nog är det vid den här tiden bara njutbart och inte alls jobbigt att städa i trädgården.
Det är så roligt att se både nunneört och blåsippor som finns där under lövtäcket och som nästan slagit ut sina första blommor. Ännu har jag inte som Karel Capek kommit så långt som till ’att gräva, gödsla, planera, hacka, vända jorden, luckra upp den, skovla, jämna, vattna, dela stånd, göra sticklingar, beskära, sätta, sätta om, binda upp, bespruta, tillsätta gödningsämnen, rensa, komplettera, så, gallra, klippa, jaga bort sparvar och trastar, lukta på jorden, gräva upp skott med fingret, jubla över blommande snödroppar (det har jag gjort), torka svetten ur pannan, sträcka på ryggen, äta som en varg och dricka som en svamp, gå till sängs med spaden och stiga upp med lärkan, lovprisa solen och den himmelska daggen, känna på de hårda knopparna, kärleksfullt dra upp de första valkarna och blåsorna och överhuvudtaget leva livet helt, fullt, vårligt på trädgårdsmästarvis.’ Allt detta finns att läsa mer om i Ett år med min trädgård.

Nog är det våren som är här, eller hur?

5 kommentarer:

  1. Vilka vackra bilder. Jag kan nästan känna lukten av vår i dem. Hoppas du får en härlig dag.
    /E

    SvaraRadera
  2. Så underbart fint det ser ut hos dig! Här regnar eller duggar det var och varannan dag så jag har fortfarande inte börjat i rabatterna:( De dagar som det varit uppehåll har jag varit upptagen med annat, typiskt eller hur :) Men visst är våren här, det märks både på ljuset, fåglarnas sång och doften :) Det doftar vår :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Vad fint det är i din trädgård! Våren har kommit långt hos dig. Här blir det till att vänta...

    SvaraRadera
  4. Vilka härliga bilder, städat och fint ser det ut också. Riktigt så där långt har inte våra växter kommit än men dom är en bra bit på väg. Härligt med våren. Ha det fint/Carita

    SvaraRadera
  5. Slank in här på din blogg...
    Vilken vacker trädgård du har, och fina bilder!

    /Kitty

    SvaraRadera