söndag 29 december 2013

Så fort jag känner doften

av saffran drömmer jag mig tillbaka till Toscana och 
Maura Mucciarellis hem. Där vi bodde, vi fyra tanter, en natt förra hösten och fick lukta på saffranspistiller, även om det ser ut som om vi bara äter, och njuta av saffransris till middag. Tyvärr hade krokusen, saffranskrokusen inte börjat blomma.


Fältet såg både brunt och öde ut. Skulle så gärna en gång vilja se ett fält med saffranskrokus i full blom.’Ett rop hörs över bygden, klockorna ringer och arbetarna rusar till fälten, kryper uppför och nerför raderna av blommor för att plocka så många de hinner innan middagssolen får kronbladen att sloka och skingra krokusblommornas fylliga innanmäte. Och det är innanmätet - de tre trumpetformade märkena och en bit av det vita stiftet - som under årtusenden varit den åstundade lönen för mödan. Denna ömtåliga kraftfullhet gör skörden snabb och brutal. Den vecka eller de veckor som saffranskrokusen blommar - med tre blommor på varje lök som slår ut tre mornar efter varandra - kräver ett stordåd värdig en Herakles. Fingrar kroknar och ryggar börjar värka. Ögon rödsprängs av trötthet och hud fläckas i en mörkorange färgton.’ Ur boken Saffran av Pat Willard.

Nog låter det jobbigt – men jag skulle ändå vilja vara där för att återigen få känna doften och se krokusen, saffranskrokusen, på riktigt och i full blom.7 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Det skulle jag också vilja se.
  Tur att man har drömmar eller hur?
  Hoppas du får ett gott slut och ett Gott Nytt trädgårdsår.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 2. Oh ja det låter som en go upplevelse, då förstår man ju priset på saffran, inga maskiner kan göra det härligt.Jag äter just nu en favorit bulle med mandelmassa och saffran, en säsongsbetonad form av fikabröd på Pepparbacken. GOTT NYTT ÅR, trädgårdsår , önskar jag dig.Kram Monica

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig upplevelse....=)

  Gott slut och Gott Nytt 2014 önskar jag dig....!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 4. Vilken intressant resa. Jag har läst och sett mycket om saffranskrokusen nu i december. Det är en fantastisk krydda.

  Önskar dig ett gott slut på 2013 och ett Gott Nytt 2014!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 5. DET måste vara en riktig upplevelse att få se ett sådant fält.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Önskar dej ett gott nytt år
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Saffran är såå gott!
  Nyårskramar till dej!
  Vi ses här nästa år!
  Lena

  SvaraRadera