tisdag 5 november 2013

Uråldrig utstrålning

eller hur, fast trädet inte borde vara mer än 75 år.


1940 hade en japansk forskare hittat fossila rester av ett träd som levt under tertiärtiden och det fick namnet Metasequoia. Fler fossila fynd gjordes och ingen trodde det fanns någon levande art kvar utan att alla dött ut helt under kvartärtidens nedisningar.
Ett år senare när en tjänsteman från universitetet i Nanking under hösten besökte Sichuan fann han ett barrträd som han inte stött på tidigare och som befolkningen i området kallade för vattengran eller vattenlärk.


1948 fastställdes att det okända lövfällande barrträd som hittats i Sichuan var nära släkt men de fossila typer som levde för många, många miljoner år sedan och därför fick det namnet Metasequoia glyptostroboides.  


Runt om i världen hade då plantor börjat dras upp med frön. I Kew Garden i London planterades vattengranen för första gången 1949 och i Göteborgs Botaniska Trädgård var den ca 3 m hög 1957. 


Metasequoia glyptostroboides föll jag för under en resa i Cornwall 2008. Med i bagaget hem hade jag en liten planta som jag planterade på landet. Under flera år har den varit mer eller mindre bortglömd för den har knappt synts bland det höga gräset men nu står den där äntligen och tar plats. Att få se den så stor och ståtlig som exemplaret jag såg i Cornwall får jag nog aldrig uppleva men det är roligt att se att den trivs och bara blir större och större.

12 kommentarer:

 1. Vilken lycka! Vi har länge tänkt att köpa ett större exemplar från Tommy men eftersom rådjuren är riktiga marodörer har vi dragit oss för det. Kanske vi kan hägna in det ordentligt och på så sätt få ha det kvar, ja vi får se vad vi köper nästa år:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Väldigt intressant det du berättar om kinesisk sekvoja - är inte så bra på namn men den påminner om ett av träden vi har på landet (fanns där när vi köpte tomten).

  SvaraRadera
 3. Så intressant! Och vilken skatt att vårda, ett träd med rötter (!) i tertiär, de blommande växternas och däggdjurens verkliga startperiod! Ditt träd ser ju ganska "normalt" ut men några av de andra på mittbilderna bär sig lite konstigt åt. Häftigt träd!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Så intressant! Och vilken skatt att vårda, ett träd med rötter (!) i tertiär, de blommande växternas och däggdjurens verkliga startperiod! Ditt träd ser ju ganska "normalt" ut men några av de andra på mittbilderna bär sig lite konstigt åt. Häftigt träd!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning!! Och waoo - att ha ett eget!!! Grattis!!!!

  SvaraRadera
 6. Et vakkert tre : ) ha en fortsatt flott uke!

  SvaraRadera
 7. Oj, oj Birgitta! Det här inlägget måste vara årets mest intressanta blogginlägg i trädgårdssammanhang.
  Och nu har du ett sådant träd!!!Och som den riktiga "fröken" du är bygger du storyn till olidlig spänning.Jag tänkte medan jag läste att nej, ett sådant har jag inte sett i Ödsmål...Hoppas att det dimper ett vackert år ett litet kuvert med vattengransfrö i min brevlåda...;))!
  Tack för brevet som damp ned i går:-)!/...zzz.../Anja

  SvaraRadera
 8. Beautiful tree!
  Greetings, RW & SK

  SvaraRadera
 9. Oh, vad roligt med ovanliga träd! Något för kommande generationer att glädjas åt också. Jag älskar att flanera i Stadsparken i Kalmar och beundra alla gamla träd där.

  SvaraRadera
 10. Roligt och intressant att läsa. Läckra bilder och jag förstår att du föll för det. Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 11. Visst är de underbara! Mina två är mest som smala pinnar ännu men jag älskar deras skirhet. Och barken, sedan.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 12. Hej, vilket intressant inlägg och vilket vackert träd. Måste genast hitta min bok där jag har min önskelista och skriva upp det. Väckte ett ha begär=). Undrar bara var man ska få tag på ett...Önskar dig en fin vecka/Gela

  SvaraRadera