fredag 11 oktober 2013

Jättestenbräcka eller Vinterblad

är en skulptural, torktålig, marktäckande, lättodlad och vintergrön-vinterröd, men bortglömd växt, tycker jag. En växt jag är mycket förtjust i. Den trivs bra i kruka och klarar vintrarna fint även där, med andra ord en riktig tuffing. En tuffing är temat denna fredag i Blooming Friday


I stora krukan vid garaget har bergenians blad börjat skifta i färg från grönt till rosa. 
De svenska namnen (se rubriken) på bergenian, för att det är bergenia detta inlägg handlar om tror jag du redan förstått, har jag inte stött på innan jag läste i Birgitta Carlbergs bok Gömda växter i glömda trädgårdar. 
Bergenian blommar tidigt, redan i maj-juni och har funnits i odlig länge. Blommorna är hållbara och fina i vas. Redan Linné hade den. Han fick en planta från Katarina II:s livläkare i S:t Petersburg.  


Bergenia 'Tubby Andrew's Variation'

Bergenia och bergenia – det finns många olika sorter. Nu under hösten har jag planterat två för mig helt nya namnsorter. Bergenia ’Pink Dragonfly’ – halva plantan i rabatten och halva i kruka. Den krukplanterade har börjat få vackra röda blad, men det har inte den som står i rabatten. Bergenia ’Dragonfly Angel Kiss’ har ännu inga röda blad, men om blombeskrivningen stämmer gör det inget. Vita blommor på röda stjälkar när våren är här igen uppväger mycket.För ett par år sedan träffade jag på strävbergenian, Bergenia ciliata. Bladen är inte vintergröna utan vissnar ner helt, men innan dess …
Under senare år har intresset för bergenian varit mer än svalt men det känns som om det är på väg tillbaka. Kanske tack vare Terra Nova.

Äldre trädgårdslitteratur lovsjunger bergenian.
'Denna paradväxt från de Sibiriska bergen , denna en av mina storfavoriter, som är så praktfull med sitt väldiga bladverk och sina höga rosenblombärande och i toppen lyrformade spiror. Denna glansfulla, försynta skönhet som alltid sköter sig själv, som aldrig bereder en några bekymmer, som är så intagande att se då den efter snösmältningen höjer ett skälvande blad ur den nedlagda, vintergröna massan och känner efter i lena solvindar: Börjar det månne bli vår?’ ur Hans Hergin Du min Trädgård.


Bergenia – ’but that’s a matter of taste – you might say bad taste.’ Christopher Lloyd.Trevlig helg!

21 kommentarer:

 1. Det finns många tuffingar i växtriket...Bergenian är verkligen både vacker och tuff....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Gillar också denna underskattade växt mycket:) Tuff är den verkligen:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag har inte heller hör det svenska namnet förut. Den är en tacksam tuffing i trädgården. Sedan kan det ibland vara lite olika vad man tycker om den:)
  Ha en fin fredag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ett bra val av veckans tema.
  Tycker att Bergenia har ett litet oförtjänt dåligt rykte.
  Bara av att se dina fina bilder borde göra den mer populär.

  Önskar dig en trevlig helg Birgitta.

  SvaraRadera
 5. Första bilden - vilken härlig kombination. Jag håller med dig om Bergenians förträfflighet. Sen är jag glad att plantskolan som levererar till Göteborgs botaniska trädgårds försäljning börjat ta in nya namnsorter med vacker blomning. Hittade två där i somras. Så en riktigt vacker tuffing du valt med bara goda egenskaper. Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
 6. Bra val Birgitta! Hör till en av mina favoriter. Den klarar det mesta:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. En klart underskattad växt som är underbar i bladverket men med oförtjänt dåligt rykte. Visst faktiskt inte det svenska namnet om man börjar säga det så kanske folk slutar rynka på näsan för den.
  Helt klart en tuffing som klarar de flest jordar och lägen.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Intressant läsning om Bergenia och intressant med det svenska namnet som jag aldrig hört förut. Det är en växt jag alltid tyckt är fin men aldrig införskaffat då jag tycker min trädgård är för liten. Har helt enkelt ingen bra plats för den. Det var väldigt roligt att läsa alla citat om Bergenian. Man kan konstatera att det är en växt som inte går obemärkt förbi.

  Ha en riktigt trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Jag sarre mina första i våras och i min enfald trodde jag bara det fanns en sort! Jag tycker om dem jättemycket och de har redan nu tagit stor plats i mitt woodland!
  Ska läsa på lite om dem och de olika sorterna!

  Ett bra val till Tuffing!

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. Kul att lära sig de svenska namnen på denna växt som jag gillar. Bladen bildar så härliga mattor på nästan omöjliga ställen. Jag har den i en nordhörna dit solen aldrig skiner. De är jättefina och gröna men blommar sparsamt men det gör inget för det är bladen jag vill åt :)
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 11. Bergenian är en riktig tuffing.
  Jag gillar den också.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 12. Äntligen någon som delar min åsikt. Började samla på olika sorter förra året.

  SvaraRadera
 13. Helt klart en tuffing, eller många olika tuffingar som borde odlas mer.
  Ha en skön helg
  Vivian

  SvaraRadera
 14. Tänk vad jag lär mig nya saker hela tiden här på bloggarna! Den där kände jag inte alls till. Bra med tips på tuffa växter!
  Ha en skön helg,
  Carina

  SvaraRadera
 15. Vad kul att få lära sig ett nytt namn på en växt...jättestenbräcka. Har själv begenia och den är jättesnygg ihop med diverse tulpaner som blommar samtidigt. Ja det är verkligen en tuffing!
  Ha en skönfredagskväll!/Anna

  SvaraRadera
 16. Ja, tuff är den verkigen. Mina blev uppätna av rådjur ända ner på rötterna i vintras men har aldrig varit finare än i år. Massor av nya fräscha blad!

  SvaraRadera
 17. En tøffing er Bergenia'en helt klart!
  Jeg har et litt blandet forhold til dens skjønnhet. Men den tar seg flott ut når den blomstrer i skyggedelen av skråningen :-)

  SvaraRadera
 18. En riktigt snygg tuffing! Perfekt att den kan bo i kruka.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 19. GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN BIRGITTA!

  ...zzz...Anja å Anders

  SvaraRadera
 20. Hej! Hittade just din fina blogg när jag sökte på Turkisk hassel! Vet du om man kan äta nötterna?

  SvaraRadera