torsdag 26 september 2013

September - visserligen snart slut men...

Vilken härligt solig och varm septembermånad vi haft i år. Den blir fin att ta med sig som minne när kung Bore kommer.
'Bruka får och getmjölk, ät färsk ost, drick must, bruka örter och frukt, stänk bröd med salt och ät, men akta dig för varma bad.' ur Den gamla svenska bondepraktikan.

Några får eller getter har jag inte men lite äpplen finns kvar, de som älgen inte kommit åt och snart är det dags att plocka ner dem. Såg ett frestande recept på apfelstrudel i boken Karin Franssons sju årstider.



Det är något visst med egenodlade grönsaker, att bara kunna gå ut och hämta det man vill ha, ja hämta och hämta, man (eller någon närstående) måste ju tycka det är roligt att gräva, gödsla, så och rensa för annar blir det inget. Särskilt många olika sorter har vi inte haft men fortfarande skördar vi lite egen potatis, olika slags bönor, mangold, rödbetor, sallad, kryddor, jordgubbar (remonterande) och squash. Hela sensommaren har vi njutit av gratinerade färska rödbetor med getost och honung och ätit soppa på squash. Visste inte ens att man kunde göra en god och smakrik soppa på just squash innan jag fick ett recept från mamma.
800 g squash, 1 vitlöksklyfta (jag tar betydligt fler), 1/2 gul lök (jag tar 2), 50 g smör, 5 dl kycklingbuljong, 1 dl grädde (när jag inte haft någon grädde har jag tagit turkisk yoghurt) och salt och vitpeppar efter smak. Har dessutom använt ganska mycket färsk chili, inte särskilt stark, men det är mitt eget påhitt. Mixa soppan slät och servera kall eller varm.


Den lilla gröna plastlådan med små asterplantor som jag köpte i våras för 25 kr har gett både mig och goda vänner många, många, fina buketter. Skaften på blommorna blir visserligen bara kortare och kortare ju längre in på hösten vi kommer men så länge frosten håller sig borta går det ändå att plocka buketter. Det samma gäller luktärterna. Ibland känns det inte lönt att plocka några blommor eftersom de bara står några dagar, men när jag går där i grönsakslandet och känner doften kan jag inte låta bli utan det blir alltid en bukett när jag är där. 
När vi under veckan som gick var på landet och skördade kände jag mig tvungen att ta med ett par utblommade fröställningar av solrosor, alla skall inte bli mat åt fåglarna på landet, lite måste ju hamna hos blåmesarna, sparvarna och talgoxarna som sköter om trädgården här hemma.


I våras fick jag ett frö till en jättepumpa av en trädgårdsvän. Någon riktig jätte på flera hundra kilo blev det inte men när vi väl skördat den visade det sig att den vägde 12 kg. Den är mer än tillräckligt stor. Det räcker med ca 400 g för att göra en paj eller kaka. Inte går den in i kylskåpet och någon kall källare finns inte så just nu funderar jag både på förvaring och hållbarhet när det gäller denna typ av pumpa.


Daggrosens nypon är nu vackert mörkröda och trädgårdsmöblerna används fortfarande flitigt i det soliga och varma vädret. 


Efter regnet som kom för någon vecka sedan har lavendel och blåklocka börjat blomma igen, något som humlorna tycker mycket om. På landet rensar vi bergen ganska hårt men blåklockan, den vilda, får själv välja var den vill växa och den tar vi aldrig bort.



Att hösten är här kan man inte ta miste på när man ser dessa pärlbräken. September är en perfekt månad till att plantera om (göra en rokad i trädgården)och plantera nytt.

September är temat i denna fredagens Blooming Friday och trots att mitt inlägg är mer än långt måste jag bara avsluta med Karel Capek.
’På mitt sätt är september – från trädgårdsodlarens ståndpunkt – en tacksam och betydelsefull månad. Inte endast därför att gullris, höstaster och indisk chrysanthemum (vad det nu är) nu står i blom, inte endast för er skull, tunga, överväldigande dahlior. Veten, I klentrogna människor, att september är den utvalda månaden för allt, som blommar om: den andra blomningens månad, den mognande vindruvans månad.’ 
Härliga september!

Trevlig helg!

27 kommentarer:

  1. Så mycket fint du har att njuta av fortfarande! Ha en fin helg /Anette

    SvaraRadera
  2. Du beskriver verkligen septembers poesi...ljuvligt....!!!

    Trevlig fredag !

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  3. Vilket fint inlägg i både bild och skrift!
    Spännande sopp recept. Det måste jag skriva av och spara.
    Fortsätter också att skörda äpplen och plocka små buketter:)
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  4. Vilket härligt inlägg och otroligt vackra bilder. Receptet bara måste testas.
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  5. Underbart inlägg Birgitta!! Den där squashsoppan låter spännande, måste jag nog testa;) Ha en trevlig helg/Monne

    SvaraRadera
  6. Fin september tolkning och underbara foton. Kram

    SvaraRadera
  7. Underbara bilder som känns september, härligt!
    Ha det gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  8. Heisann!

    Fantastiske stemningsbilder. ha en fin uke ;:OD)

    SvaraRadera
  9. Underbara bilder! Remonterande jordgubbar var en nyhet för mig. Jag måste snart förnya mitt miniatyr-jordgubbsland och det kanske kan vara något att satsa på.

    SvaraRadera
  10. Så många sköna septemberbilder du bjuder på. Och intressant läsning. Jag tycker väldigt mycket om din bild med korgen med solrosen och astrarna och luktärten. En bild som riktigt andas september.

    Önskar dig en riktigt skön helg!

    SvaraRadera
  11. Underbar tolkning av temat september både i text och bild.

    Javisst är det så att egenodlat smakar bäst.

    Önskar dig en trevlig helg Birgitta.

    SvaraRadera
  12. Beautiful photos!
    Greetings, RW & SK

    SvaraRadera
  13. For en innholdsrik september du har hatt!

    SvaraRadera
  14. Oj så fint det ser ut och du har verkligen fångat septemberkänslan!

    SvaraRadera
  15. Vilken härlig september du visar och berättar får oss.
    ha en fin fredag
    Kram Meta

    SvaraRadera
  16. Så härligt du har det i din trädgård! Receptet på soppan verkar spännande. Egna äpplen är något jag längtar efter i min nyanlagda trädgård.
    Trevlig helg,
    Carina

    SvaraRadera
  17. Vilket underbart inlägg!! Visst är det så att egenodlat är gult värt och godast.Squashsoppan ska provas.
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  18. Japp, du visar verkligen september när den är som bäst... Och den har varit fantastisk!

    Nu hoppas jag att vi får en fantastisk helg oxå!

    Må gott!

    SvaraRadera
  19. Ja, denne sommeren kan vi leve lenge på! Finns ikke bedre en egne grønnsaker! Her er det ulike bønner som er størst success.

    SvaraRadera
  20. Vacker äppelbild, och tack för receptet!
    Kram

    SvaraRadera
  21. Koselig runde i hagen din : ) Takk for hyggelig tilbakemelding på mitt spørsmål her : ) Og god helg!

    SvaraRadera
  22. Underbart inlägg.
    Jag läser och instämmer helt.

    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  23. En fantastisk varm & färgglad höstbetraktelse!
    Ha det gott! /EL

    SvaraRadera
  24. Tur att det finns så många fina färger som vi kan njuta av fortfarande.//Britt

    SvaraRadera
  25. Hej Birgitta! Tack för besöket på min blogg!

    Det finns inte så mycket att skriva om mina irisar ännu. De kom i slutet av förra veckan och har precis planterats. Någon eller några av dem kommer förhoppningsvis att blomma nästa år. Jag läste en artikel om Plantas Distintas i Drömhem & Trädgård nr 4, 2012. Artikeln i tidningen är skriven av Karen Elise och Lars Lindberg. Trädgården ligger mellan Valencia och Alicante i bergstrakterna och de som har trädgården är pensionärer. Den är öppen för besökare i april-maj. Och vem vet, kanske blir det ett besök där någon vår! Skickade iväg en mindre beställning nu i höst. Visst är det roligt när man kan gynna mindre och litet speciella plantskolor!
    Hälsn Ingmarie

    SvaraRadera
  26. Hejsan Birgitta!
    Att ditt inlägg är fint - det är jag ju van vid, men din nya lay-out är gôrfin!
    Gillar din header som nu kommit bättre till sin rätt och den sobra, dämpade bakgrunden är vilsam för ögonen.
    /Anja

    SvaraRadera