onsdag 21 augusti 2013

Sensommar och dofter…

’Har ni märkt att trädgårdsodlare ibland släpper tyglarna i augusti? De är utmattade av tempot och trötta av det aldrig upphörande arbete som en trädgård medför (här håller jag inte med, trädgård är inte bara 'arbete' utan mest glädje och stunder av rofullhet) eller kanske lite uttråkade av sommarens ymnighet, och så låter de sina trädgårdar förfalla.’ Ur Tasha Tudors Trädgård.

Tittade ikväll på Trädgårdsonsdag, säsongens första program tror jag. Kul att de uppmärksammade Karel Capek och boken Ett år i min trädgård. Skulle jag bara få välja ut en enda trädgårdsbok så skulle jag välja den. Härlig ironi och djup kunskap i en och samma bok.
’Kom ihåg, att jag talar om örtagårdsägaren och inte om de där frukt och grönsaksodlarna. Må fruktodlaren stråla över sina äpplen och päron och grönsaksodlaren glädja sig åt den övernaturliga storleken på hans kålrabbi, pumpor och selleri; den verklige trädgårdsodlaren känner i alla sina leder, att redan i augusti är en omslagets tid. Det, som blommar, försöker redan blomma ut med fart. Nu kommer turen till höstastrar och chrysanthemum, och sedan god natt! Men – men än finns du, strålande flox, prästgårdsblomma….. ur Ett år i min trädgård.
Som grönsaksodlare i liten skala, har jag i sommar glatt mig åt bl.a. egen lök, sallad, rödbetor och potatis. 19 sättpotatisar gav god utdelning men ingen potatis fick någon direkt övernaturlig storlek ;-))
Liljor och flox blommar just nu för fullt och sprider sin väldoft.För några år sedan var flox en blomma jag absolut inte tyckte om men efter ett besök i Anne Just trädgård i slutet av en septembermånad ändrade jag uppfattning.


Synd att floxen har en förmåga att snabbt växa till och bli till stora plantor. För mig hade de gärna fått ta flera, ja många, år på sig innan de hade fler än tre blomstjälkar.


Till våren är det dags att dela några av plantorna och gräva bort andra men just nu njuter jag av sensommarens dofter. 

3 kommentarer:

  1. Flox tillhör min barndoms trädgård, därför gillar jag dem, har själv bara vita en gammal sort.
    Kram

    SvaraRadera
  2. För mig är flox ett doftande mormorsminne som jag inte kan vara utan på sensommaren. De i lila nyanser tycker jag allra bäst om, som dina vackra.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera