torsdag 25 juli 2013

Ringblomman

Caléndula officinális, spreds norrut från medelhavsområdet. Precis som med kirskålen är det munkarna som fört den med sig.


Just nu är den som allra finast hos oss och jag njuter av att kunna plocka stora buketter.


Har ännu inte testat att ha den i maten men hela växten skall gå att äta även om de nyutslagna kronbladen skall smaka bäst. Endera dagen skall jag testa och strö lite över salladen. Om inte annat så blir det dekorativt.Detta är min favorit bland ringblommorna.

Förr hade den rykte om sig att vara en riktig kärleksört och symboliserade tillgivenhet.
En medicinsk ört med många goda egenskaper.


Blommorna lär slår ut vid samma tid varje morgon och stänga sig vid skymningen om det inte skall komma regn för då slår de inte ut alls.


Fortsatt skön sommar!

4 kommentarer:

 1. Jag ÄLSKAR ringblommr men glömmer lika f-nat att så dem :( När vi bodde på Lilla Askerön plockade jag in jättebuketter av dem från mitt ringblommeland:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. En riktig sommarblomma! Fast år har jag inga alls.
  ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Visst är det underbart att få ha en köksträdgård! Ringblommar m.fl. medicinalväxter är så ljuvligt vackra. Den sorten som du visar som din favvo är även min - från tider då vi hade sommarställe med några odlingsrabatter för ätbart.
  Kanske har jag min köksträdgård nästa år. Anders håller på att jobba med den just nu. Det är dock väldigt mycket jobb kvar och vi är inte riktigt överens på alla punkter;)!
  Om, ja OM den är klar till senhösten kommer jag att kopiera rakt av din idé om pelargonväxthus. Fast min kommer att vara ännu mindre - 3 kvm bara - men några pellisar kan det hysa. Och glimma och glittra i periferin som ett smycke!
  Håll tummarna för mig så att den drömmen kan bli verklig!
  ...zzz.../Anja

  SvaraRadera
 4. En favorit, men sniglarnas också...

  SvaraRadera