fredag 21 juni 2013

Daggrosen är jag förälskad i.


Har du gott om plats, plantera en daggros :)
Sätt den så att motljuset lyser genom både blad och blommor. Tycker du om kvällssol kommer du inte att ångra dig, tror jag i alla fall ;-))Blommar bara en gång men får vackra nypon när hösten kommer.


Rosa glauca, daggros, artnamnet glauca kommer av latinets glaucus, som betyder blågrå och syftar på bladverkets färg.
Våra rosor, vi har inte särskilt många, har under vintern som gått frusit ner nästan helt. En del har dött medan andra klarat sig och kommer med nya fina skott.


Visst har man rosor för blommornas skull men jag har förälskat mig i nyskotten. De två ausinrosorna  som växer hos oss hör till dem som överlevt vintern. Just nu är de underbara p.g.a. nytillväxten, särskilt i motljus på kvällen.

9 kommentarer:

 1. Daggrosen är en mycket vacker ros, men jag nöjer mig med att njuta av den hos andra;) Många av våra rosor har gått ut denna vinter men jag är inte så ledsen över det, då behöver jag inte ha dåligt samvete över att gräva upp dem:)) Vill ha bort de flesta av våra rosor (tror jag) Ha en trevlig midsommarhelg/Monne

  SvaraRadera
 2. Visst är den fin, här har midsommarrosen redan blommat ut....

  SvaraRadera
 3. Låter som en trevlig bekantskap, blågrå blad är alltid fint. Får traska runt och se om jag har någon lämplig plats med mycket motljus:)
  Önskar dig en trevlig midsommarhelg!/Laila

  SvaraRadera
 4. Den är så vacker! Men jag har inte platsen, men kanske på landet så småningom...
  Önskar dig en fin midsommarhelg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Håller med dig om daggrosen, den är underbar, även när den inte blommar. Kan rekommendera en annan skönhet också, med liknande bladverk men vita, enkla blommor, 'Louis Riel', mycker härdig den också.
  Trevlig fortsättning på midsommarhelgen!

  SvaraRadera
 6. andra gången idag som jag läser om den...du har så rätt. Så fint med de nya skotten:)
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 7. Ja, fru Glädjekällan! Vem är inte det? Hm. Som EN tanke?!/Anja

  SvaraRadera
 8. Daggrosen är fin i alla stadier, har den vid stugan, har inte hunnit bli så stor ännu.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Eftersom jag har fått tillgång till en sommarstugeträdgård som ingen har brytt sig om på ca 10 år, och jag i min tur har bott i lägenhet. Har jag nu förstått att det som jag trodde var en vanlig ros. Det visade sig vara en nyponros men då jag är nybörjare på det här med trädgård så tycker jag att jag har rätt att göra lite fel.

  SvaraRadera