måndag 20 maj 2013

Majnycklar och ängsvioler


blommar som allra finast just nu.

Romantiska blå violer som under antiken var helgade åt kärlekens gudinna Afrodite och guldgula majnycklar. En verklig svensk kombination, eller hur?
 
 
De lite oansenliga violerna har historiskt sett haft två storhetstider. En under antiken då de användes i överflöd och en under napoleontiden. Violarier, stora kommersiella odlingar av framförallt luktvioler, fanns under antiken. Då behövdes violblommor till girlander, kransar och lösa blommor att strö över gästerna som kom till de stora festerna. Även vinet kryddades med violer. Ingen dum idé med tanke på att violer innehåller salicin som botar huvudvärk som man ofta får av för mycket vindrickande.
Kejsar Napoleon älskade violer, särskilt parmavioler och han kallades ibland för Pére Violette, fader Viol. När han dog hittades torkade violer i hans byxfickor.
 
 
Majnycklar, gullvivor eller kattstövlar är några av många namn på en mycket älskad växt. Den kallades ibland för Frejas nyckel och det hade med dess användning som medicinalväxt för kvinnor att göra. Gullvivan botade både menstruationsbesvär och övergångsproblem.
För mig är både ängsvioler och majnycklar blommor som vi plockade buketter av och gav till mamma på Mors Dag.
  

5 kommentarer:

 1. Vilken intressant läsning om både violer och gullvivan.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Dessa trivs och sprider sig på mitt berg :)

  SvaraRadera
 3. Majnycklar är för evigt förknippat med barndomen:) Det plockades stora buketter av dem när jag var barn:)) Visste inte att det kallades kattstövlar eller Frejas nyckel dock. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Intressant! Och ja, både violer och gullvivor är verkligen härliga!
  G gillar jag för att det är Närkes landskapsblomma och ger "hemlandstoner"!;-)
  Vi bodde i Norge en tid under vår musikutbildning. Därför tyckte vi att det var särskilt kul att få veta att violer heter Fioler på norska!;-.)

  SvaraRadera
 5. Kul att höra nya namn på blommorna:)Har planterat gullvivor, för här fanns inte en endaste och det måste man ju ha i en trädgård enligt mig.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera