måndag 29 april 2013

Gränsen

mellan att ’bara’ tro på sig själv och att ta för sig kan ibland vara hårfin, tycker jag, och det gäller såväl människor som växter.

 
För ganska många år sedan var vi i Kalmar en tidig vår och såg Scilla sibirica, den ryska blåstjärnan, måla stora delar av gräsmattan i parken utanför slottet i en underbar blå färg. När hösten kom köpte jag många, många sådana lökar och planterade i vår lilla grässlänt åt öster och drömde om ett kommande blåblommande hav (iallafall en liten insjö). Enligt Sven Gréen kan man tycka sig stå inför en klarblå vattenspegel under blomningen i april.
Numera är slänten här i trädgården betydligt högre och istället för gräs har jag planterat buskar, småträd och perenner. Den ryska blåstjärnan har inte förstått att den bara skall växa i gräsmattan utan den sprider sig i rabatterna med en otrolig hastighet. Nog har den ett gott självförtroende alltid, lite väl gott kan jag tycka många gånger för den tar för sig utan att tänka på andra än sig själv och det gör vårstjärnan (storstjärnan) Chionodoxa luciliae också.
Hela våren plockar jag buketter för att slippa frökapslarna och förhoppningsvis minska lite på deras fröspridning. Fina små blåblommande buketter till köksbordet blir det och när jag plockar dem känns det bara som om det är att ta för sig.
Trevlig Valborgshelg!

12 kommentarer:

 1. Vilka härliga blommor. Vi har faktiskt likadana, aldrig satt sådana, utan härstammar nog från förra ägaren, men underbart vackra. Visste inte vad de heter förrän nu. Urläckra
  Ha det så gott

  SvaraRadera
 2. Ja ibland kan det bli lite för mycket av det goda:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Sådana mängder som du har har jag inte men små buketter blir det ändå för de är så ljuvliga:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Lagom är bäst!
  Gla´ valborg önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 5. Vem drömmer inte om ett blått hav i trädgården.... :) Trevligt inlägg att läsa. Ha en fin valborg ♥

  SvaraRadera
 6. Ja, många gräser kan vara hårfina, lagomt är bäst i de flesta fallen.

  Vackra bidler!

  Önskar dig Birgitta en fin Valborgsmässoafton!

  SvaraRadera
 7. Härliga blommor som det kan blir lite väl mycket av.

  Trevlig Valborg.

  SvaraRadera
 8. Hejsan Birgitta! Självförtroende kan man ha rätt mycke'av utan att för den skull ha en bra självkänsla. Varifrån får man den?

  /Anja

  SvaraRadera
 9. Jag kan förstå att det kan bli för mycket av det goda. Men underbart att kunna slösa med buketter så tidigt på våren :)

  Veronica

  SvaraRadera
 10. Som jag önskar att mina sprider sig lite mer!!! Vad fint du har gjort det här på bloggen!!!Hittade lite tid nu på morgonen och tittar runt lite=). Önskar dig en toppen helg!/Gela

  SvaraRadera
 11. men dom 'försvinner' ju efter blomningen...

  SvaraRadera
 12. Underbara blommor som pryder men...jag förstår din känsla ibland kan det bli lite mycket av det goda....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera