fredag 19 april 2013

Blå vind, första buketten och vårkänslor….

I går stod de där vid stigens kant med lite nickande blomknoppar. Bara ett fåtal hade slagit ut men de lyste ändå upp det gulbruna torra fjolårsgräset och lockade mig till att plocka en bukett.

 
Att vitsippan, Anemone nemorosa, tillhör familjen Ranunculaceae visste jag sedan tidigare men att den familjen inte är riktigt färdigbildad och det därför finns så många olika vitsippor fick jag veta först när jag läste i Längtans Blommor av Karin Berglund.
Så här berättar hon: - ’Vitsippans finådriga sidenskimrande blomma består egentligen inte av några riktiga kronblad utan är omvandlade blad. En gång för miljoner år sedan fanns det hos vitsippans okända förfäder bara blad, inga blommor. Fortplantningen skedde med sporer som hos ormbunkarna. Sedan utvecklades en specialisering hos bladen. Somliga blad omvandlades till ståndare, som i sin tur förvandlades vidare och blev kronblad.
Ibland händer det att vitsippan avslöjar sitt förflutna. Ganska ofta kan man hitta underbara små 'monster', monstruösa former, med en grön bladtofs mitt i det vita på den plats där ståndarna borde ha suttit.'
 
Själv är jag väldigt förtjust i sippor av olika slag och på Älvsjömässan hittade  jag två nya namnsorter, ’Thekla’ och ’Dark Leaf’, som båda snart skall planteras längs vår lilla vitsippsstig:-))

 
Den blå vinden i rubriken har med blåsipporna och Moa Martinssons fråga att göra:
- Har ni sett att vinden är blå?
Från Tomas Tranströmer kom svaret…
’Det brinner och svävar, ja just svävar, och det beror på färgen. Den där ivriga violettblå färgen väger numera ingenting.’
 
Visst har jag sett den där blåfärgade vinden. Blåsipporna har precis börjat att  blomma.
 
’När våren gnuggar sig i sina blåsippsblå ögon, är blommornas fjolårsblad ganska medfarna och brunfläckade av vinterns frostnyp. Det är dessa blad som skiljer blåsippan från de andra sipporna.’ Ur Blommorna är jordens ögon av Stefan Casta
Vårkänslor är veckans tema i Blooming Friday och detta är mitt bidrag. Fler hittar du som tidigare hos bloggen Bland rosor och bladlöss.
Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Både blåsippor och vitsippor får vårkänslorna i svang. Så underbart att få se dem i dikeskanten eller som ett "hav" i en björkbacke. Då lever livet!
  En skön helg önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 2. Åh, vad underbart med den första vitsippsbuketten. Jag är ju ute och gå en del i skogen nu när jag har valp, men inga vitsippor i sikte ännu.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Åh, vitsippor är något av det vackraste som finns! Fina är dem också både i vas och på marken. Jag har ännu inte sett någon i år men jag hoppas att de snart dyker upp.
  Hälsningar Therese

  SvaraRadera
 4. Blåsippor och vitsippor är verkligen vår. Så vackert!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Mysigt, jag plockade några snödroppar.

  SvaraRadera
 6. Jag njuter både av våren och av ditt inlägg….underbara bilder….!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. Bor vi ens i samma land?/Anja

  SvaraRadera
 8. Man älskar vitsippor när de breder ut sig i stora skogsbackar. Så mycket barndom och så förknippat med glädje. Love love

  hälsningar Annica

  SvaraRadera
 9. Lett å bli "hekta" på ulike former av Anemone nemorosa. I hagen fant jeg plutselig noen med grønnflekkete kronblad.
  Nydelig vårbukett!

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga bilder.

  Vit sippor och blåsippor är ju verkligen vårens budbärare.

  Ha en riktigt fin helg

  SvaraRadera
 11. Vackra bilder och vackert skrivet! Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
 12. så underbart att kunna plocka vitsippor nu!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 13. Så fina, har inte sett varken blåsippor eller vitsippor här ännu. Måste kolla. Så fint!
  Ha en bra helg!
  Blomkärringen

  SvaraRadera