tisdag 19 mars 2013

Till giftmord och lite annat…

Innan kylan kom tillbaka var jag ute och städade i rabatterna.

 
Klätterstormhattarnas gamla fjolårsstjälkar satt hårt snurrade runt sina ställningar. Stjälkarna var blekt halmgula till färgen när jag pillade bort dem så var det svårt att föreställa sig den färgprakt de bjuder på under hösten.
 
 
Särskilt förtjust är jag i den blåblommande. Den färgen passar så fint tillsammans med växter som börjat få höstfärger på bladen,


men den med vinröda blommor är inte dum den heller.
’Enlig en gammal legend skulle Satan i all sin ilska över allt vackert som Gud skapat gett sig ut över jorden för att förstöra det som var till människornas tröst och hjälp. Hans bästa metod när det gäller blommorna var att andas in i dem så att de skulle fyllas av hans egen ondska.
Vinden som Gud lät blåsa böjde blommorna nedåt så att de skyddades mot den ondes blickar och giftiga andedräkt. Stormhatten var en av de blommor som inte lät sig böjas. När man betraktar stormhatten med sin militäriska hållning och (oftast) klarblå blommor är det ganska lätt att förstå att växten lockat till många olika tolkningar.’ (Harriet Hjorth Blomstervandringar)

Nog står stormhatten stadigt i rabatten. Denna sådde jag för några år sedan. Namnet har jag tappat bort men jag tror att det är en oktoberstormhatt.
Aconitum är det latinska namnet på denna mycket giftiga växt. I det antika Grekland var det bara i de statliga trädgårdarna som stormhatt fick odlas. Giftet användes bl.a till att ge förbrytare en smärtsam död.

 

14 kommentarer:

 1. Så vackra klätterstormhattarna är!! Trevligt med en liten historia också.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vilken intressant läsning, fasansfull dom att bli förgiftad av Aconitum:( Avundas dig dina vackra fina slingerstormhattar som inte vill sig riktigt här. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hua vilken skräckhistora...men en bra sån!

  SvaraRadera
 4. Så mycket man får lära sig hos er trädgårdsbloggare! Inte visste jag att det fanns Klätterstormhattar!
  Ooh så fina, vill gärna ha! Finns de i "vanliga" trädgårdsbutiker...eller är de rariteter, som endast kan inhandlas via särskilda sajter?
  Roligt att se, de är fina båda färgvarianterna!
  kram Lena

  SvaraRadera
 5. Veldig vakker plante, til tros for at den er giftig. Fine bilder!

  SvaraRadera
 6. Riktigt fina tycker jag att den är.
  Än så länge har jag bara Red Wine.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Intressant! .... smärtsam död ... Det låter ju hemskt. Klätterstormhatt visste jag inte att det fanns. Jättefin.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 8. Jätte fin växt! Fast otäck historia.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Dom är ju för fina!!!
  Fick ju frön av dej och två kom upp men efter ett tag ville dom inte längre.
  Ska försöka få tag i dom på Zetas.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Det är märkligt att man så sällan pratar om den giftiga stormhatten, trots att den finns i de flesta trädgårdar.

  Har försökt odla slingerstormhatt, men de vill inte riktigt bo här.
  Härliga bilder!

  SvaraRadera
 11. Åh... när jag ser på min klätterstormhatt så tänker jag alltid på dig, för jag fick frö av dig till den vinröda :) En blå har jag med och den kan jag tacka Anja för :)

  Dig pratade jag om på jobbet för ett par veckor sedan, faktiskt veckan innan det fina repotaget publicerades. Vi skall tacka av en kollega i maj och mitt förslag var att jag skulle fjäska in mig hos dig och att vi kunde göra ett trädgårdsbesök hos dig och njuta av din vackra trädgård någon timme :) Du kan ju klura på det men jag vet inte någon exakt tid just nu.
  Jag vet ju att våren kommer när den kommer men det är så svårt bara, vi längtar ju så! och jag tror du längtar efter dina sippor :) Ha det, kramen ♥

  SvaraRadera
 12. Den legenden har jag inte hört men stormhattens giftighet känner man ju till. Gillar dem skarpt, särskilt de blå och måste skaffa ett gäng i år eftersom de gamla börjat försvinna, oklart varför. Kanske gillar de inte alltför hård konkurrens av andra växter?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 13. Den vinröda klätterstormhatten är min favorit, köpte fröer en gång men de tog sig minsann inte.. så Lotta har haft tur.. =) Det är svårt när man ser det karga kalla därute och allt torrt som eventuellt finns kvar att det ska bli en grönskande trädgård snart! usch o fy för kylan, man väntar så man nästan dånar på vårligare väder snart! Ha det riktigt gott/Moa

  SvaraRadera
 14. Så intressant! Tack för spännande läsning och för de vackra bilderna!!

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera