tisdag 26 mars 2013

Kattfot …. Antennaria dioica


En lindrande sammandragande egenskap har denna ört, i alla fall när det gäller diare hos kalvar, enligt Linné ;-)) Dessutom är den ju en riktigt hedrad växt, besjungen av självaste Evert Taube. Enligt visan hade både kattfot och blå viol slagit ut samtidigt, men det stämmer inte riktigt…
I boken Blomstervandringar av Harriet Hjort kan man läsa att just kattfot är ett ’gudlöst’ gräs bara för att den vänder tassarna mot himlen.


 
Här i trädgården har jag den som marktäckande kantväxt. Gillar framförallt de grågröna bladen. Blommorna brukar jag klippa av och torka. De behåller både färgen och formen under många år.

 
I julas hade vi ingen gran så jag har inte haft några grangrenar att täcka kattfoten med nu under vårvintern. Barfrosten har i år varit hårdare än på många år och kattfotsplantorna är mer eller mindre frystorkade så om det finns några plantor kvar när väl tjälen går ur marken, återstår att se. Just nu tvivlar jag.

12 kommentarer:

 1. Men så fin den röda Kattfoten är i din trädgård.
  Har bara den som är ljustrosa, nästan vit men nu får jag skaffa mig den röda också :=)

  Trevlig påsk!

  SvaraRadera
 2. Ser fin ut på dina färggranna bilder! Fick en lite tos med kattfot i fjol. Vilket jag var glad över länge. Visan om den är en av de finaste enl. mig:) Har också den ljusare av varianterna, tror jag. Hoppas din fin klarar sig!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Oj vad snygg den var! Och fint när den vällde över stenkanten. Hoppas att den har överlevt vintern.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 4. Åh, älskar kattfot. En underbar växt. Mina ser ju rätt tilltufsade ut därute, hoppas de piggnar till. När värmen kommer...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Kattfot (Kattfötter?!) är en så urgullig blomma. Skulle passa hos mig. Hoppas din har klarat sig!
  GLAD PÅSK-vecka önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 6. Jättefina blommor, min pappas älskling men den försvann i naturen från Skåne av allt surt nerfall enligt honom. Här växer den förstås i min trädgård i norrland.

  SvaraRadera
 7. Den är fin den, gillar också det gråa bladverket som blir en vacker matta.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Mycket fin vi får hoppas att den klarat vintern//Britt

  SvaraRadera
 9. Namnet Kattfot får mina tankar att vandra bakåt i tiden till då jag var barn.Där vi då bodde på landet fanns det flera platser där det växte kattfot.Dom fick mor många små svettiga buketter av .Ha det fint.

  SvaraRadera
 10. Mycket fin är kattfoten. Jag har alltid tänkt mig den som mer en ängsblomma (alltså i sången), vild, är denna förädlad, är det en trädgårdsväxt man kan köpa hos trädgårhandeln menar jag?

  Det du skriver om kylan jag gick en runda nu och såg rosor som ser helt förfrusna ut samt mitt Tulpanträd är liksom gul i grentopparna,,,inte så kul med denna gräsliga vinter.
  Nu vill jag ha sol och vår. ha en go skärtorsdag kram Monica

  SvaraRadera
 11. Så fin! Ska nog hitta en plats till den också:) Hoppas din klarar sig!

  SvaraRadera
 12. Oj! Det ser tufft ut, men jag håller tummarna för det såg ju fantastiskt ut i fjol.
  Kramar och Glad Påsk!
  Eva

  SvaraRadera