fredag 4 januari 2013

4 januari..

och fast det bara är tidig januari känns det som om våren har kommit för att stanna, även om vintern lär vara länge än.
Vårt äldsta barnbarn var på besök idag och när vi gick runt i trädgården frågade hon:
-Vilken årstid är det nu? Är det höst eller?
Förra året vid den här tiden blommade både trollhassel och kejsarolvon men i år har de inte kommit så långt.
Däremot har mina trädgårdsdrömmar tagit fart. Fröerna till årets grönsaksodlingar och ettåringar är beställda. Fick besked från Runåbergs idag. Fröerna finns för avhämtning.

 
 
 
Att trädgården och jag sällan vill samma sak är något jag börjat lära mig och att tidens gång känns mer närvarande när krukorna är kantstötta eller lagade, trädgårdsmöblerna silverskimrande och plattgångarna mossiga är också något jag lärt mig tycka mycket om. Gillar att kunna se tidens tand på de saker jag har runt mig och drömma om vem som tidigare haft tingen i sin ägo. Säkert någon som precis som jag tyckt mycket om prylar och extra mycket om de som har massor av patina, sprickor och slitage :-)
 


En trädgård är mer än träd, buskar och perenner. Den är dofter, drömmar, längtan, gräset under de bara fötterna, silande solljus genom äppelträdets grenar en varm sommardag, ösregnet som slår nävorna och pionerna till marken, snömössor på buxbomskloten, rimfrostiga vinterståndare och ……. tror jag kan fortsätta med uppräknandet hur länge som helst.

 

Nog är det härligt att i vintermörkret kunna drömma om ljus, värme och storslagen blomning :-)))) Vem vet, kanske kommer den?

Trevlig helg och god fortsättning på nya året!

12 kommentarer:

 1. God fortsättning till dig också.
  Idag var det en riktig trädgårdsdag här. Jag har inte blivit färdig med att beställa några fröer ännu för jag har liksom ingen plan ännu.
  Du har så många fina saker Birgitta!

  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 2. Containers look especially nice when they have moss growing on them, like your cement planter. It looks like the garden is taking over more, and blends the man made with the natural world.

  SvaraRadera
 3. Trots att min trädgård ligger snötäckt så kan jag känna suget! Och när ljuset sakta smyger sej på och du visar din "nakna" trädgård då känns det extra mycket:)

  En fin trettonhelg önskar jag dej.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Fint skrivet :) visst väntar vi ivrigt på våren men det är inte dags än, vi får passa på att vara ut de sköna dagar som kommer, städa lite försiktigt, planera, drömma..... :)
  Ha en bra dag ♥

  SvaraRadera
 5. God fortsättning till er båda! Det finns få som kan hitta det där lilla extra och sedan se till att det verkligen passar in där det placeras, oavsett om det är växter eller trädgårdspynt:) En av de som klarar det med bravur är du Birgitta! Allt är så smakfullt och vackert i din trädgård! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Fina drömska bilder på ting som säkert drömmer de också :)

  SvaraRadera
 7. Vilket fint inlägg:)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. God fortsättning Birgitta.

  Härliga drömmar och så fina bilder.

  Här ligger snön dm.djup ännu.I kväll har vi minus 12 grader så kylan gör sig påmind.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 9. Visst är det underbart. Det är som om det är ny luft under vingarna.
  Stod och drömde vid mitt lilla grönsaksland idag och nu måste jag snart rita upp mina idéer på papper för att inte glömma dem.

  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 10. God fortsättning på 2013 önskar jag dig också!
  Ingen snö hos dig helle ser jag, men bilderna och texten är så fina. De utstrålar längtan .... till vår, sommar och en ny odlingssäsong.
  Tjoflöjt!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 11. Visst är det härligt att kunna drömma om våren som kommer, men den dröjer ju ett tag, så vi får passa på att njuta av det som finns runt omkring oss.
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 12. Gott Nytt TrädgårdsÅr....//Ylva

  SvaraRadera