torsdag 13 september 2012

Marguerite x två


Som nr ett börjar jag med den marguerite som står i full blom vid entrén. Fick en stickling av den här Sofiero-margueriten från Monica tidigt, tidigt i våras. Hela sommaren har den bjudit på en fantastisk blomprakt och fortfarande är den översållad med massor av prästkrageliknande blommor.


När de gröna bladen sett lite gula ut har den fått en skvätt gödselvatten och kanske är det därför den bara blommat på. Skall försöka ta några sticklingar men även försöka få moderplantan att inomhus överleva vintern.

  

Marguerite nr två är mönstret och namnet på Berit Ternells servis för Gefleporslin från åren 1959-61. Ett mönster som jag för första gången träffade på under den här sommaren. Äger just nu tre djupa tallrikar men hade gärna haft minst 8 stora flata att duka med.Detta har jag kopierat från Wikipedia. Berit Ternell började redan som 15-åring som lärling inom keramikformgivning vid Stenebyskolan. Fortsatt utbildning fick hon vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Var praktikant på Upsala-Ekeby AB och arbetade även utomlands under 1950-talet. Hon var även anställd vid Bofajans innan hon under en längre period mellan åren 1957-1971 var verksam vid Gefle Porslinsfabrik. Under 1960-talet ansågs hon vara den främste formgivaren vid Gefle Porslinsfabrik tillsammans med Arthur Percy[1]. Efter arbetet vid Gefle Porslinsfabrik arbetade Berit på Konstindustriskolan (HDK) i Göteborg. Hon var även knuten till Rörstrand porslinsfabrik och Reijmyre glasbruk under perioder. Under 1960-talet mottog Berit ett antal stipendier och priser för sin formgivning.
Att gå på auktion eller loppis är lika roligt som att påta i trädgården och jag har en viss förkärlek för gammalt svenskt porslin och handvävda textilier.


2 kommentarer:

 1. Fantstiska tallrikar! Det är kul att nya dekorer. Den där hade jag aldrig sett förut.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 2. Ved du hvor man kan købe Sofiero margueritten?
  Venlig hilsen
  Helle Hansen

  SvaraRadera