fredag 7 september 2012

En primärhybrid, gissar jag och 'förväntan'


det är temat i Blooming Friday den här veckan.
Många, många tack till Katarina, för alla kluriga och spännande temaord under de år då hon administrerat Blooming Friday.
Riktigt roligt är det att bloggen Bland rosor och bladlöss tagit upp stafettpinnen . Det är här du i fortsättningen kan se alla bidragen till Blooming Friday.

När jag tillsammans med andra trädgårds och växttokiga i början på juni besökte Danmark ’hittade’ jag den här pelargonsticklingen på marknaden i Fredrikshamn.


Hela sommaren har den i växthuset fört en ganska tynande tillvaro men under augusti började det hända något och nu ser den ut som en liten planta och har sin första knopp så jag känner både nyfikenhet och förväntan. Vet ju inte hur blomman kommer att se ut och inte heller vet jag vilka förutsättningar plantan vill ha för att klara den långa vintern.

 
Information om P.’Vesperium’  eller P. vesperium ( osäker på om det är en primärhybrid eller en vildart) har jag sökt  både i böcker och på nätet men inte hittat någon om man bortser från en enda sida. Där finns namnet på pelargonen och om jag klickar på det dyker rutan med användarnamn och lösenord upp. Har jag inget medlemskap får jag inget veta.
Förväntan just nu är både att får se hur pelargonens blommor ser ut och att lätt kunna hitta den information jag söker utan vare sig användarnamn eller lösenord.
En stor eloge till SvenskaRhododendronsällskapet, Svenska Rosensällskapet och alla andra trädgårdssidor som på nätet generöst delar med sig av sin kunskap.

Trevlig helg!


24 kommentarer:

 1. Beautiful shape and texture of these leaves! Lovely photos!

  SvaraRadera
 2. Förstår att du har stora förväntningar på den pelargonen eftersom du inte vet något om den.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Vad spännande . Hoppas du får reda på vad det är för sort.

  kram

  SvaraRadera
 4. Så spännande att vänta på den ska visa sina blommor.Förstår att du varit in på Pelargonsällskapets sidor.Ska se om jag kan hitta lösenordet och gå in och kolla.Jag är medlem.MVH

  SvaraRadera
 5. Va spännande att se hur Pelargonen skall bli. Förstår att du känner förväntan!

  Jag instämmer till fullo i din eloge till alla som delar med sig av kunskap på nätet. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan all information jag har hittat på det sättet.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Spännande att få se hur din fina pelargon ser ut:)).
  Ha en fin fredag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Oj vad spännande att få se hur blomman blir:) Jag gick ur pelargonsällskapet när de kodade sin datorlista, gillade inte alls deras policy. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Spännande med en ny sorts pelargon och du får lova visa blomman när den slår ut! Hoppas du har det bra Birgitta, kram

  SvaraRadera
 9. Så späjannande! Förväntan är, tycker jag, ett underbart tillstånd. Allt är möjligt. Allt och lite till...
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Så spännande! Då blir det en överraskning hur blomman kommer att se ut. Ha en fin helg,
  Carina

  SvaraRadera
 11. Så spännande. du visar väl blomman.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 12. Känner med dig, vilken spännande väntan att få se knopparna slå ut! Kanske det är en 'Night Scented', alltså att den doftar bara på kvällen och natten. Jag har bland annta en P. gibbosum som blommar i gult och doftar på natten :-) Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 13. Japp, vi ses imorgon skulle jag tro :-) Och du skönt att se att det inte bara är jag som har ogräs i rabatterna :-)

  SvaraRadera
 14. Jättespännande med en ny sort och förstår din förväntan inför hur blomman ser ut... Det finna många ställen som är givmilda med information.. hurra för dem i alla fall.. Ha en fin helg.. moa

  SvaraRadera
 15. Ja, inget är som väntans tider. Hoppas du visar den utslagen också:)

  SvaraRadera
 16. Hejsan bästa fru Glädjekällan!
  Jag har också retat mig på denna 'hemliga sällskap', dvs Pelargomsällskapet som kräver medlemskap bara för att titta på pelargonbilder.
  Så spännande med din nya! Du är så van pelargonodlare att det blir inga större problem för dig att lista ut hur du skall övervintra din raritet - tror jag:)!Verkar likna lite P. gibbosum (?)
  Värre är det för mig. Den pelargonen som hade de där dillbladen som jag fick ett litet ex av dig har nu gått hädan. Den blommade så fint i vårvintras - jag fattar inte vad jag gjorde för fel.
  /Anja
  ps
  Jag gillar din nya profilbild med den blå blusen. Väldigt klädsamt!
  ds

  SvaraRadera
 17. Oj, vad spännande! Hoppas vi får se vad det blir så småningom:)
  Ha det fint,
  Charlotta

  SvaraRadera
 18. Spännande - och väldigt fina bilder!
  Önskar dig en fortsatt skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 19. Vackra blad på den Pelargonen.
  Hoppas du får svar på din undran om sort.
  Spännande att se blommorna slår ut :=)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 20. Ja det ska minsann bli spännande och se vad den visar sig vara. Jag har en australiska vildpelargon (tror jag) som jag planterat från frö och den var väldigt liten och tanig i början av sommaren men nu minsann har den växt till sig den med. Bör nog googla lite på den med. Önskar dig en fin fin söndag/Gela

  SvaraRadera
 21. Intressant! Den ser helt speciell ut. kram Sophia

  SvaraRadera
 22. Mm den ser spännande ut,,jo de där pellissällskapet har retat mig med , att man inte ser utan vara med.
  Ha en go vecka Kram !

  SvaraRadera
 23. Det blir roligt att se vad det blir för blomma! (:D
  Ha det fint!
  Blomkärringen

  SvaraRadera