lördag 18 augusti 2012

Väldoft...

Länge har jag den här sommaren kunnat njuta av blommorna från både blå och rosablommande små lavendelbuskar. Så fort man bara nuddar vid växten känns den starka doften.  


 Bäst tycker jag om Lavandula augustifolia 'Hidcote Blue' för den har så mörkt blå blommor

 
men den rosablommande Lavandula angustifolia 'Loddon Pink' är också riktigt fin.


Under veckan som gått har jag klippt bort alla vissna blommor så nu hoppas jag på ytterligare en blomning, även om den inte blir så stor.
Här i Sverige har vi odlat lavendel sedan 1400-talet. En väldoftande halvbuske som oftast har blåvioletta blommor. Som medicin lär den lindra muskelsmärtor, värk och reumatism men har också en lugnande effekt vid oro och insomningsbesvär. För länge, länge sedan sydde man in en liten kvist av lavendel i kläderna för att hålla löss och loppor borta.
Själv minns jag de små påsarna jag fick brodera och sy ihop i slöjden. Påsar som skulle fyllas med torkade och väldoftande blommor. Fortfarande finns nog någon liten påse kvar i linneskåpet. Blommorna har mist sin doft men påsen är så fin (nostalgi) att den får ligga kvar trots att den är doftlös.

 
I slutet av juli bodde vi över på ett gästgiveri i Skåne. Där finns en underbar liten trädgård med lavendel, silverpäron och blåregn.


Gillar det enkla och minimalistiska väldigt mycket och önskar ibland att vi hade en sådan trädgård, men vad gör man när man tycker om allt när det gäller sådant som växter  :-)))

Fortsatt trevlig helg!


12 kommentarer:

 1. Jättevackert med lavendel.. älskar blommorna och har nog den rosa också, kommer inte ihåg sortnamnet men det ser lika ut i alla fall. Har olika blå sorter också som jag skrivit om och tur var väl att de står på samma ställen får de kan se väldigt olika ut har jag ju kommit på *ler* säger en som inte har koll på allt. Så vackert med det enkla men som du säger vad gör en stackars människa som gillar allt? Jo vi planterar och så njuter vi av bilder med det enkla och fina som på dina vackra bilder.. ha en fin lördag Kram/Moa

  SvaraRadera
 2. 'Hidcote blue' har jag också och jag håller med om att den är jättefin. Tog även sticklingar av den i våras som ser ut att ta sig fint så nästa år har jag förhoppningsvis ännu flera:-)
  Ha en trevlig helg!
  /Nora

  SvaraRadera
 3. Jaa, det är komplicerat när man tycker om nästan allt! Undrar om mina lavendel tar sej till nästa år för i år har dom varit ynkliga. Vintern var inte snäll. Eller ska jag ta bort dom och plantera nya tro?

  Trevlig helg.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Älskar lavendel jag också:) Blåregnet var ju enormt vackert! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Det är härligt när man känner doften från lavendel och jag gillar även de små doftpåsarna man kan ha i linneskåpet/Britt

  SvaraRadera
 6. Lavendel...vilka underbara dofter...ljuvligt...!
  Visst skulle det kanske vara härligt med minimalism...men vad skulle jag välja bort...ågren bara vid tanken...=)

  Ha det bra !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. Det minimalistiska är fint men i längden vinner nog det lite mer vildvuxna.....
  Jag har lavendel i entren som växer så att det är oundvikligt att gå förbi utan att nudda.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 8. Det är en härlig doft. Kan inte låta bli att stryka med handen över lavendeln när jag går upp för min stentrapp. Än är plantorna små men doftar ljuvligt.
  Bilderna från gästgiveriet ser väldigt fina ut...där skulle man vara:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Det var vackert ställe!!! önskar det med ibland men det passar nog inte mej som person, gillar lummigt mest tror jag och det finns så mycket som är vackert.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Håller helt med dig om Hidecot Blue.
  Det finns lite lavendel här men den är nästan kvävd av all oregano! Skall ta tag i detta och göra ett lavendellhav. Här växer även timjan överallt så när det klipps "gräs" eller rensas så blir jag alltid jättehungrig!

  SvaraRadera
 11. Härlig med lavendel! Jag skulle vilja ha hela hav av dem! (...och få vara ensamma- inte konkurrera med grannar (andra växter) hela tiden...... som de nog fått göra lite för mycket här i mina rabatter!?;-).....
  Tihi. Minimalistiskt är fint. Likaså "specialiserade" trädgårdar. Men när man nu har så lätt att falla för....;-)
  Nä. Det blir nog aldrig så- här heller!;-)

  SvaraRadera
 12. Ja, lavendel är en riktig favorit. För doften och för fjärilarna.
  Minimalistiskt kan vara väldigt vackert och vilsamt men för min del är det inte realistiskt när "måste ha en så´n"-känslan sätter in. Men det ser underbart ut på dina bilder. Man kanske kan ha en minimalistisk hörna :)

  SvaraRadera