måndag 14 maj 2012

Första skörden, sniglar och rostiga saker till trädgården.
Veckan som gick skördade vi årets första sparris. 17 mjälla och goda skott blev det. Vi har inte många plantor, kanske fem, men de räcker gott till oss. Efter regnet som kom förra veckan har sniglarna, de spanska, fullkomligt invaderat vissa plantor i trädgården. Har klippt mitt itu och trampat ihjäl massor men också lagt ut snigelfritt där de härjar som värst. Så fort jag vänder ryggen till är de framme och äter på mina trädgårdsirisar. Får de hållas finns det snart inga sådana kvar. Just nu är det framförallt iris, dagliljor och snödroppsblast som de tycker bäst om.

Rost i trädgården är ’ute’ sägs det,  men eftersom jag  aldrig har strävat efter att vara ’inne’, kan jag fortsätta att vara mig själv  :-)). Fortfarande tycker jag att rostiga pergolor, klätterställningar, skärmar etc  smälter in mycket bättre i trädgården än målade. De drar inte till sig uppmärksamheten utan lyfter fram växterna.
Har fått flera frågor om var man kan köpa rostiga saker till trädgården och tänker nu göra lite reklam för sådant jag själv tycker är fint.Solsilar – Emma Billbäck http://www.solsilar.se/index.htmlWij Trädgårdar http://www.wij.se/


 Löddeköpinge Plantskola  http://www.loddekopingeplantskola.comKullagården – Svets & Smide Verkstad http://www.kullagarden.net/ fanns med på Liseberg under helgens trädgårdsdagar. Där fanns saker jag blev riktigt förtjust i. Det regnade så mycket att jag inte kände för att ta fram kameran,


Kan själv!!!  Härliga ord att säga även om man är äldre än två år.Så sist men inte minst allt vi (min man) gör till oss själva och till goda vänner. 
Vill du själv försöka kan det ibland räcka med delar av en armeringsmatta och najtråd för att få till en spalje.

19 kommentarer:

 1. Mumma sparris, härligt!

  SvaraRadera
 2. Snyggt och rostfritt är alltid inne på min hitlista.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Händiga trädgårdsmän är det skönt att ha i närheten! Snygga "byttor" han fixat till. Trist med sniglarna men desto roligare med sparrisen :)

  SvaraRadera
 4. Håller med dig, har aldrig brytt mig om att vara inne så.... Jag fortsätter också med det rostiga:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Sparris, mmm... Jag får vänta ett tag till på min, men den som väntar på nåt gott... :D

  SvaraRadera
 6. Jobbigt med sniglar! Rostigt är snyggt i trädgården, oberoende om det är ute eller inne:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Gillar också rostiga saker(Utom bilar)det är alltid snyggt mot det gröna .Men usch för sniglar! Har precis mördat den första för i år. Hoppas de andra håller sig undan!/Titti

  SvaraRadera
 8. Sååå enormt läckra rostiga prydnader.
  Gillar rost i trädgården och bryr mig absolut inte om att den trenden är helt fel :=)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Härligt med första skörden sparris, grattis! Än får jag vänta några år, mina är nysatta i år. Rost kan väl aldrig bli "ute", va? Jag gillar rost!!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Inne och ute och hit och dit :-) Jag tycker att din "rostiga" trädgård är så vacker och en sak som verkligen har gått hem hos "alla trädgårdsägare" är ju armeringsmattor. Tack för tipsen!

  Kram

  SvaraRadera
 11. Har smakat på mina första sparrisar någonsin i vår.. helt ljuvligt gott..=).. Håller totalt med dig ang rostiga saker.. det är ett måste i min trädgård.. de lyfter,hjälper och bara är i en trädgård och du visar verkligen fina saker.. kram o ha en bra dag /Moa

  SvaraRadera
 12. Jag får nog säga att jag är ute med för jag gillar rostiga saker än//Britt

  SvaraRadera
 13. Tack för trevliga, rostiga tips! "Ut" - vadå!? Jag har vad jag vill ha - tycker om - sen kanske jag tröttnar på nåt, men inte tar jag undan det för att det är "ute"!
  Era egna alster ser jättefina ut!
  kram Lena

  SvaraRadera
 14. Snygga saker du visar och rostiga är jag inte trött på alls, snarare åt andra hållet:)
  Egna sparrisar!! Gott. Lärde mig att äta det föra sommaren. Det är aldrig försent att ändra sig;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Va??? Tänker du inte byta bort de där rostiga prylarna mot lite blank krom eller målade vita och röda???
  Ja. Du begriper nog att jag försöker va' lustig.Det är så skönt när man får lov att tycka själv och det är dessbättre ofta välgrundat.
  Alla de fina ställen du länkar till i all ära, men ingen trädgård på denna sida av världen har det så underbart inrett som din med hjälp av din duktige make!

  /Anja

  SvaraRadera
 16. Man blir onäkligen lite orolig över alla spanska skogssniglar. Det är verkligen otroligt många småttingar som kommer fram så snart man är ute då det är blött. Har klippt hur mkt som hellst.
  jättefina rostiga ting du visar håller med att de passar in bra till växterna. Så vackra grejer ni gör själva också! Ha det fint !
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 17. Det var jättekul att komma och se live de rostiga grejerna ni har i er trädgård, mycket mycket snyggt! Tack för länkarna också!

  SvaraRadera
 18. I won't be able to thank you fully for the articles on your web-site. I know you'd put a lot of time and energy into all of them and hope you know how much I appreciate it. I hope I could do the same for someone else sometime.

  SvaraRadera