lördag 14 april 2012

Skenet bedrar…

Inte kan man ana när man ser de vackra blommorna, att julrosen tillsammans med stormhatt och vintergäck förr i tiden användes för att förgifta pilspetsarna när man skulle på vargjakt. 


Om julroshybriderna ( Helleborus x hybridus) är lika giftiga som Helleborus niger vet jag inte men själva namnet helleborus betyder örten som dödar när den ätes.Karin Berglund berättar i sin bok Längtans blommor att man förr hängde upp en julros i dörröppningen in till ladugården för att skydda mot det onda. Att bara sätta spaden i jorden och gräva upp plantan gick inte. Först måste man med ett svärd rita en cirkel runt själva julrosen, sedan vände man sig mot öster och bad Apollon eller Aesculapius, läkekonstens och medicinens gudar, om lov att gräva upp den.Jag är väldigt förtjust i Karin Berglunds sätt att i sina böcker blanda kulturhistoria med växtfakta. Hon skriver de allra roligaste trädgårdsböckerna, tycker jag.Åter till julrosen…’Å ena sidan är den en helig blomma som med sin kraft åstadkommer under, å andra sidan är den giftig.’Men vare sig det ena eller andra – nog har den fina blommor :-))Fortsatt trevlig helg!
17 kommentarer:

 1. Håller med dig i ditt val av författare. Behagligt berättande så läsaren ler.
  Ljuvliga julrosor, stor variation!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Oj vilka fina hellebusar...den prickiga på slutet blev min favorit! jag gillar också Karin men jag har upptäckt att vissa gamla berättelser går igen i de nya böckerna, det gillar jag inte!

  SvaraRadera
 3. Så många vackra julrosor och oj vad det blommar hos dig! Spännande att få veta om julrosen magi!
  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 4. Trevligt med historia bakom de vackra bilderna. Det visste jag inte om julrosen.
  Ha en fortsatt skön helg. I morgon beställer vi SOL.
  kram Maria

  SvaraRadera
 5. Intressant fakta om växten. Jag tycker också väldigt mycket om KBs berättarstil. Håller på att läsa hennes senaste bok Samtal i trädgården som jag verkligen uppskattar.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Verkligen fina, vackra blommor! Kul att läsa om alla konstiga och annorlunda historier och sägner om våra växter:) Underligt är dock att fast den är så giftig så "betar" rådjuren av den:( och det enbart av den giftigaste av dem alla nämligen H. niger:( Underligt, underligt!! Jaja, den är i varje fall helig:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Underbart vackra. Därför de är giftiga??Härligt härligt men farligt farligt??
  Här är inte många av mina som vill i år? Beror kanske inte bara på vädret- Jag kan inte med dem riktigt??
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 8. Ja nog är de fina:)Och snyggt fottade!!
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 9. Oj, så mycket vi fick veta idag! Intressant med "folktro" och SÅÅÅ fina julrosor du visar.
  ha det gott i vårsolen(?)
  Kram Lena

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga bilder och intressanta berättelser om julrosorna! Jag upptäckte igår att inte bara rådjuren utan även sniglarna äter julrosor trots att dom är iftiga:-(
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Spännande vetskap....
  Karin Berglund skriver fantastiskt bra tycker jag.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 12. Fina fina Julrosor.Att något så vackert kan vara så farligt.MVH

  SvaraRadera
 13. Tack för dom vackra bilderna och kuriosan till är ju bara underbar. Visst har vi trädgårdstokiga tur att alla dessa härliga människor delar med sig till oss även i bokform...=)

  Ha det bra...<3

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 14. Underbart, de är för vackra att ätas upp...

  SvaraRadera
 15. Härliga bilder! Och intressant kulturhistoria du förmedlar ur KBs bok....
  Jag instämmer helt om tankarna kring Karin Berglunds böcker/författarskap!!
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 16. jeg går og overvejer at anlægge et lille bed med påskeklokker - de 5 jeg har, er slet ikke nok :) - men jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg skal plante sammen med dem, så der også er blomster resten af året.

  SvaraRadera
 17. Vad kunnig du är! Julrosen är en helt fantastisk blomma. Jag har bara en på tomten i Täby, men jag ska skaffa fler. De finns i många fler färger än vad jag visste. Jag trodde det bara fanns vita.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera