fredag 16 mars 2012

Eftertrakta – känna habegär efter – hamstra – vårtecken och Blooming Friday
När jag i söndags lyssnade på Karin Berglund fick jag veta att trollhassel har en underbar doft. Därför har jag under veckan ofta gått förbi en av buskarna som vi har, Hamamelis x intermedia 'Arnold Promice', för att sniffa och njuta. Temat hos Katarina och Blooming Friday är vårtecken och för mig är ett viktigt sådant ett nystädat växthus som i år bara skall få vara pelargonhus. Vet att jag är en riktig ekorre när det gäller både växter och prylar. I början på veckan, en dag när solen sken och det gick att vara ute i bara t-skjortan, tömde jag växthuset för att kunna städa det.  Under vintern har det använts till förvaringsplats åt saker jag vill skydda från väder och vind under den kalla och riktigt våta delen av året.
När alla de där sparade sakerna hamnar i en enda röra ute på stengångarna kan jag inte låta bli att undrar över vad det är jag egentligen håller på med. Gamla nötta och slitna prylar – varför i all världen hålla på att dra på dem?

Att städa i växthuset påminner lite om att rensa i garderoben. Kläderna hängs ut för vädring. Innan har jag bestämt mig för att allt jag inte längre kommer i skall skänkas till någon insamling. Men när jag står där med en älskad klänning eller vacker kjol som jag knappast hunnit använda kan jag inte skiljas från dem utan de åker in i garderoben igen. Vem vet, nästa år kanske de passar :-))Likadant kändes det en dag senare när växthuset var städat och pelargonerna från källaren skulle flytta ut/in.
Kan det vara nödvändigt att släpa och dra på alla dessa krukor? 
Medan jag körde skottkärran mellan källarnedgången och växthuset bestämde jag mig för att till hösten skall jag bara spara 15 pelargoner över vintern, resten skall till komposten. Hur nu jag skall klara detta?

Trevlig helg!28 kommentarer:

 1. Så mycket fina och praktiska pryttlar jag ser på bilderna... Det är så bra att ha gamla kannor, lådor mm. Hur det än är så kommer de ju till användning under sommaren.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilken klockren liknelse mellan städning utav växthus/förråd och garderob...=)

  Ha det bra...<3

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen mig alltför väl:)

  SvaraRadera
 4. Det återstår att se om du klarar det! vet hur svårt det är...
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Nähä. inte skall du kasta pelargonierna, du vet det brukar ju bli lite avgångar under vintern. Men du kanske har så bra förvaring så inga dör.
  Och visst är det bra att inte göra något förhastat med att slänga saker för jag brukar ångra mig efter ett tag:o)
  Man skall vara helt överrens med sig själv om att kasta.

  Ha en riktigt fin helg.
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Vad duktig du varit med vår städningen! Såhär års behövs det städas lite både här och där...

  Hassel är en härlig buske men tyvärr så har min dött, den trivdes väl helt enkelt inte. Att den dessutom doftar gott hade jag ingen aning om... få se om jag vågar mig på att köpa en ny buske med tiden...

  Trevlig helg min vän/Kram Lussan

  SvaraRadera
 7. Känner igen mig, å ändå gör man likadant varje år.
  Ha en härlig vårpyssel helg.
  Vivian

  SvaraRadera
 8. Haha - ja du, tror att du får väldigt svårt till hösten:)) Säger sådana saker till mig minst 4 ggr om året. Det kan gälla växter, kläder, skor och allsköns annat som jag sparat på och det har väldigt sällan hänt att jag verkligen slängt något :)) Men är man en samlare så är maan:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 9. Fina saker du har tycker jag! Inte ska du skiljas från dem. Svårt med pelargonerna, det blir ju liksom ens kompisar:)). Men man kan inte spara på allt, det är helt sant. Bra att du försöker och tänker på att bara spara det som verkligen behövs, men svårt är det:).
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Birgittaa! Härmed ansöker jag om att få vara tillsynskvinnan vid höststäd;)!
  Förresten: Jag vet ett ställe i Gunnilse dit man kan få skänka överskottsprylar - GRATIS;)))!

  /Anja

  SvaraRadera
 11. Jag tänker likadant när pelargonerna ska ställas in på hösten, ska jag verkligen vinterförvara allihop??
  men när senvintern kommer och man planterat om dom och dom sätter nya fina skott är jag så lycklig. det känns som en föraning på våren som snart ska komma. så det blir nog till att spara på dom så länge som dom håller sig i liv.

  mvh Ken

  SvaraRadera
 12. Oh vad jag känner igen mig :-) Men det ääär så svårt att slänga. Fast jag tycker bara det ser ut som väldigt bra saker i din hög där ;-)
  Ha en skön helg !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. Det där känner jag igen.Men så ska man göra det och då kommer det svåra.Hade massor med pelargoner ett tag nu har jag 4 st av dom kvar.Men nu har jag börjat fundera ,kanske man skulle köpa några till i vår.Suck Man lär sig aldrig.MVH

  SvaraRadera
 14. På dom bilderna finns många bra att ha saker.Skulle jag inte slänga.MVH

  SvaraRadera
 15. Hahaha... :) Just så är det på våren, alla dessa prylar :) men vi vill ju ha dem! och fler blir det så länge vi åker på loppis. Värre är det på hösten då allt skall in......
  Fin bild i ditt tidigare inlägg på rabatt med alla snödroppar, på din samling :) Jag vill också börja samla och ha många, fina droppar! :) Skall skriva en stor kom-i-håg-lapp som jag har till hösten för att påminna mig om att köpa lökar, och skissa nu, var de skall planteras.
  Ha en skön helg, kram ♥

  SvaraRadera
 16. Mmm, vilket underbart inlägg! Precis så känner jag mig också! Varför ska man spara allt? Men så kan det ju vara bra att ha en vacker dag! :) Ska också bli bättre på att slänga och städa ur! Trevlig helg önskar hamstern Mia

  SvaraRadera
 17. Så härligt med vårstädat växthus! och vilken härlig hög med användbara grejer, nä, nä, inte går det att kasta något!! Och pelargonerna, det är nog glömt till hösten eller i värsta fall får du ta små sticklingar och förvara dem. Då blir det inte så många lass. Men jag har också jättesvårt att slänga något på hösten, kanske nästa år..
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 18. Får erkänna att jag aldrig doftat på en trollhassel så det har jag kvar att se fram emot.
  Känner absolut igen dina tankar ang garderob och kläder :-) Skulle gissa att om jag hade ett växthus skulle man samla på sig där också.
  Slänga en massa pelargoner? Ska bli intressant och se hur det går ;-)
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 19. Jaha ... det där känner jag allt för väl igen. Hur många gånger har jag inte bestämt mig för att inte vinterförvara så många pelargoner och vad händer. Pelargoner högt och låt som väntar att planteras om. Men jag slängde i varje fall tre stycken som såg lite klena ut.

  Men grejerna du städat ut ser underbara ut tycker jag.

  SvaraRadera
 20. Känner igen det där, man tänker man ska rensa och slänga men det är svårt... Massa fina saker du har! Du hittar säkert en användning för dem också.

  Kram

  SvaraRadera
 21. Den som spar, han har! Jag lever också efter den devisen!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 22. Så fina saker - bra att ha ;O) ... känner till problematiken att vara en liten pryl/växt hamster. Själv har jag kört alla världens pysseltingen till torpet - men nu måste jag städa där och saknar både ena och andra här hemma ... då blir det till slut dubbelt på båda ställen!

  Det är så fint hos dig! Hoppas vi inom kort hittar ett eget lantställe för trivas resten av livet. Jag saknar min hönsgård ...

  Mvh
  Nina

  SvaraRadera
 23. Men jösses, inte ska du göra dig av med alla de fina prylarna..
  Jag är likadan egentligen. Saker bärs in på hösten för att de ska skyddas och sen åker de ut på våren igen..
  Vad gäller garderoberna är vi nog också ganska lika för det är sällan ag slänger nåt. Som sagt, jag kanske kommer i kläderna nästa säsong..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 24. Jag ser bara en massa fina grejer där. Inte ska du göra dig av med dom?!

  Kramar

  SvaraRadera
 25. Jag älskar pelargoner! Efter att ha bott på Teneriffa under några år flyttade vi i höstas tilbaka till Sverige. I trakterna av Arona, uppe bland bergen blommar de vilda pelargonerna i mängd i rosa, cerise och rött. Helt magiskt vackert!
  Har inte en enda pelargon just nu, blir lite avundsjuk på ditt växthus ;-)

  SvaraRadera
 26. Tänk, att så mycket alltid får plats i ett växthus, eller en garderob, utan att man hade en aning om det. Förrän allt stod eller låg utanför...
  Sån vacker bild in mot ditt växthus. Och härlig även den med det det utburna.
  Hej från Törnrosa-Gunilla

  SvaraRadera