måndag 20 februari 2012

Vi bara tog bilen och körde söderut….
Hotellet var bokat i förväg men inget annat.  Visst är det mer än fantastiskt att under bilresans gång kunna planera vad man vill göra och se bara genom att skiva några ord och tycka på ett par knappar på den där Ipaden.
Strax innan Helsingborg och gränsen till Danmark kom jag ihåg en plantskola som jag träffade på när vi besökte Älvsjömässan för ett par år sedan och som jag läst om i Claus Dalbys bok Juleroser og Påskeklokker(namnet kan vara felstavat). 
Plantskolan heter Gartneriet Spiren och har specialiserat sig på just julrosor. När jag sökte på nätet fick jag fram att vecka 7 skulle den ha öppet alla dagar så i torsdags åkte vi dit.

Att i februari när vintern fortfarande har kvar sitt grepp om oss nordbor få se blommande julrosor i massor ger både hopp om vår och ett habegär som är svårt att motstå även om planteringsutrymmet där hemma är begränsat.  Personligen är jag mest förtjust i de enkelblommande julrossorterna och dit kan jag väl räkna  både ’Præstekraver’  och  ’Picotee’.
När vi besökte Gartneriet Spiran  önskade jag att jag hade haft med kameran men det hade jag inte utan bara en telefon som jag ännu inte lärt mig behärska.  Det jag trodde skulle vara (bli) foton visade sig vara filmsnuttar. Skall försöka lägga in en snutt här.Inte nog med alla julrosorna, där fanns även snödroppar som jag inte träffat på i plantskolor tidigare och en helt ny bok om snödroppar och galanthophiler. Under de senaste tre åren har jag köpt snödroppslökar in the green från Angela Whinfield och Snape Cottage i England och därför var det extra roligt att hitta just henne i boken.Galanthus 'Washfield Colesbourne'


13 kommentarer:

 1. Åhh, nu vet jag att jag måste upp till torpet nästa helg och se hur mina julrosor mår..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 2. Vilka fantastiskt fina julrosor. Å superbra bilder. // Anna

  SvaraRadera
 3. Härligt, vilken resa ni gjorde jag blir så avundsjuk....men jag har ju "Floriaden" att längta till så jag får nog mitt lysmäte.

  SvaraRadera
 4. Vad härligt att bara kunna åka iväg! Vackra julrosor//Ulrika

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar utflykt. Jag beställde julrosor från Gartneriet Spiren förra vårvintern och blev mer än nöjd, packade upp 5 stora fina plantor, fullt blommande ur kartongen i februari, vårfnatt fick man nästan :-) Och så har de snödroppsutställning också, avundsjuk är bara förnamnet ;-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Vilken trevlig resa ni for iväg på.
  Julrosorna var enormt vackra.
  Härligt att få se lite vårbilder för oss som bor i 'vinterland' lääänge än.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar tripp ni verkar ha gjort:) Såg i går att några av mina snödroppar är på väg upp (en helt vanlig sort;)) Så fantastiskt vackra julrosor du visar;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Som ett barn i en leksaksaffär? Det låter som en mycket lyckad tur:)

  SvaraRadera
 9. Vilket ställe!vore kul att besöka.
  Vill ha begäret måste öka rejält.
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Låter som en toppen resa:) Kul att du hittade fler och nya sorter av snödroppen.
  Tack för kruk svaret!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 11. Riktig lyxresa, med andra ord! Dessa ljuvliga julrosor - man bllir så glad av dem!

  SvaraRadera
 12. Jag säger bara Åhh både för resan och dess innehåll.

  Ken

  SvaraRadera