fredag 3 februari 2012

Tulpanens blomma kan




vissna och dö på ett graciöst och vackert sätt.



En konst som många växter inte behärskar, särskilt inte blommorna på den dubbla vita syrenen. I ett par veckor i början av juni är de vita och väldoftande innan vissnefasen börjar, sedan sitter de bruna och torra blomställningarna kvar hela sommaren, säkert i ett par månader och sticker mig i ögonen varje gång jag öppnar ytterdörren och skall gå ut.  


Denna veckas tema i BloomingFriday hos Katarina är en ’ny bekantskap’. Nu undrar ni kanske vad det har med vissna blommor att göra?
Under veckan som gått har jag läst Lotte Möllers bok Tankar om Trädgården och i den stötte jag på både vissnande syrener och för mig det helt nya ordet, den nya bekantskapen, ögonsår.

Nog är vissnande syrenblommor en bagatell men vad som är fult eller förfulande upplever vi väldigt individuellt.
Nerklottrade väggar, stora kalhyggen, gårdar och tomter där skräpet ligger kvar och högarna bara växer och vägrenar eller rastplatser fulla med sådant som borde ligga i papperskorgen, är i mångas ögon, även mina, just ögonsår, men uppenbart inte i allas.

Gillar mina syrenträd så jag skall sluta reta mig på de vissna blommorna och göra som Lotte Möller, titta åt ett annat håll, i alla fall när de är som fulast.

Trevlig helg!


21 kommentarer:

  1. Ett nytt ord också för mig men jag tror jag kommer att ha användning av det, tyvärr.Det är många platser där omsorgen om tingen inte längre är "för ögat" hos de som har ansvaret för dem.

    SvaraRadera
  2. Ja det var ett väldigt bra och användbart ord, ögonsår. Ja, sådana finns det många hr hemma hos mig, men även motsatsen.

    SvaraRadera
  3. Man får försöka hitta skönheten i det vissna, och man vill ju verkligen inte vara utan syrener, tänk att gå miste om doften...
    Ha en fin helg.
    /Lotta

    SvaraRadera
  4. Det var ett bra och trevligt ord:) En kul tolkning. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. gillar också franstulpaner , de är så läckra på nåt sätt! I vår väntar jag på att mina nysatta fyllda tulpaner, 3 sorter ska dyka upp...men än så länge är det bara kallt och vinter men man får längta....
    kram mia

    SvaraRadera
  6. Ögonsår är ett nytt ord för mig, men visst passar det till allt du beskriver..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  7. Åh, vilken fin tolkning du gör idag! Tänkvärt och så vackra bilder förstås:)
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Kul tokning av temat:) Visst kan det vara svårt att inte titta på det där som man upplever fult...typ som när man tappat en bit av en tand och tungan söker sig dit stup i kvarten fast den inte borde.
    Din Syren har iallafall väldigt vackra blommor en tid!!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  9. ögonsår var för mig ett alldeles nytt ord men rymmer så mycket.
    Ha en alldeles underbar dag

    SvaraRadera
  10. Mycket i naturen är även vackert visset eller tom dött....

    SvaraRadera
  11. Men vilket härligt ord, ögonsår. Det skall jag komma ihåg. Väljer att titta bort när syrenerna blommat över eller klipper bort de mest iögonfallande blomställningarna sen. Vilken fin Header du har gillar den skarpt. Ha en fin fin helg/Gela

    SvaraRadera
  12. Vilken bra tolkning av temat. Det är ju precis så som du skriver.
    Underbart med syrener, jag har ingen hos mig ännu.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  13. Jättebra tolkning! Verkligen användbart ord.

    Kram

    SvaraRadera
  14. Ett mycket bra ord .... ögonsår. Förstår precis vad du menar. Jag tycker de vissna syrenklasarna är vackra, särskilt om de får frost eller snö på sig. Tänk vad olika det kan vara!
    En skön helg önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  15. Ja man kan verkligen se saker med olika ögon, stör mig också på de vita dubbla vissnade syrenblommorna, men bättre att se det positiva med hela trädet.
    Kram

    SvaraRadera
  16. Hejsan Birgitta!

    Vad härligt med innovativt språk! Ögonfröjd eller ögonsår? Det är väl det som trädgårderi går ut på? Man kan få nackspärr o0m man måste titta för mycket åt ett annat håll;)))!/Anja

    SvaraRadera
  17. En ny bekantskap även för mig..."ögonsår"...vet inte om jag gillar det eller ej. Jag försöker se skönhet i det mesta...men!!!

    Ha en skön helg...<3

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  18. Passande ord! Jag måste erkänna att jag tycker bäst om självrensande blommor - och det gäller särskilt rosor. Skulle jag anlagt trädgården idag, hade jag valt självrensande buskar i första hand.

    SvaraRadera
  19. Det var bra sagt! Tulpanen på bilden är vacker, fin färg på den. Tulpaner med fransig kant är jätte vackra. Min favorit är den vita HONEY MOON. Gjorde att arrangemang av den förra veckan. Trevlig kväll! Tack för alla fina blommor.

    SvaraRadera