onsdag 5 oktober 2011

Tokigt kanske, men…
I våras när vintern äntligen var över ställde jag bara undan de små granarna jag haft på trappan. Hoppades att de skulle förbli gröna för jag ville kunna återanvända dem. En som jag nu haft i två vintrar är fortfarande grön och fin men de andra två som jag sparade har tappat barren och har bara sina torra små grenar kvar. Det var nästan att jag slängde dem i förrgår men efter besöket på plantskolan ångrade jag mig.Där finns nästan bara bollkryss och ljung så långt ögat når. Levande men ändå tråkigt döda och fantasilösa, tycker jag.
Då är det bättre med växter som inte utger sig för att vara något annat än det de verkligen är, nämligen ’stendöda’.  Skall lyfta fram de här barrlösa granarna lagom till advent :-)
En ljung jag inte kunde motstå var Erica arborea ’Albert’s Gold’, tur att man kan ombestämma sig :-). Vet inte om den kommer att blomma men gör den det blir det med vita blommor.
Vad planterar ni i era höst och vinterkrukor?


25 kommentarer:

 1. Snälla Birgitta! Nu håller jag på att skratta ihjäl!
  Det skall vara fason på grejerna och inte utge sig att vara något annat än....Ja du Birgitta. Som stendöd är det nog svårt att göra sig till - typ....;)))!
  Man kan ju alltid pynta 'liket'...;)))!....med lulllull och få den till en relik. Du e'la' rolig!Vilken tur för mig att jag känner dig;)))!/...zzz...Anja

  SvaraRadera
 2. Har inga höst/vinterkrukor! :) Just nu är det samma som på sommaren och attans vad kraftiga de är...men snart kommer frosten.
  Sedan på vintern är det en meter snö så det säger sig ju självt att det är helt onödigt med blomster där inunder.
  Och på hösten..känns som slöseri med både tid och pengar.
  (är sååå less på trädgård just nu)

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Den där granen piffar du lätt till, till advent & jul, eller hur? Med kulor och glitter och ....? Smakfullt kommer det nog att bli. Jag ska komma i håg det här, för min sockertoppsgran, som jag har haft i många år i kruka, ser ut att eventuellt ge upp. Annars om åren har den fått ett stort luciaband runt stammen till advent/jul.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Har faktiskt tagit fram mina två granar eftersom jag plockat in dom flesta plättarna, en höstplantering blev det inte för mina sommarblommor är finare nu än tidigare i sommar.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Läckert med den avbarrade granen... väldigt praktiskt också :-)

  Ljung...jag tycker att de är jättefina men kanske inte hos mig. Det liksom skär sig med min jord och växterna som jag har. rent estetiskt känns det helt fel med surjordsväxter...

  Jag har lite plättar i luften, röd cyklamen, silvergirlang och curryört och så mååånga röda äpplen, nypon och rönnbär på trappen just nu. I trädgården blommar sommarkrukorna för fullt fortfarande...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta.

  När jag läser Anjas kommentar så måste jag skratta.

  Det blir som en renkarnation för granen:o).

  Jag har varit lite lat iår jag har köpt en färdigplantera kruka med fyra ljungplantor i två färger så det var bara att ställa ner den i en ytterkruka och trycka ner ett mosshjärta på pinne i det hela.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Du är toppenmodern skall du veta! Ta in din lilla gran så hänger du med i inredningsvärlden :) Jag läser lite inredningsbloggar och att ta in naturen inomhus är så poppis - allt från döda grenar till - varför inte död gran? :)
  Jag har en gran som är halvdöd - brun nedtill och grön upptill - får nog ta en funderar till innan jag slänger den :)
  Mina knoppar på klätterstödet är fyndade på loppis. Jag hittade något som jag tror var gardinomtag av tjock tamp med metallspiror i ändrarna, tog loss dem från tampen och satte på dem :) Idag var vi på loppis igen och där hittade jag två nya gardinstängsknoppar :) De där fästerna för gardinstänger och är ocskå fynd! De L-formade fästerna är perfekt att ha när man skall tillverka en liten hylla av tex drivved, målar dem svarta och de blir som nya. Just små hyllfästen är svåra att hitta och dyra dessutom :) Idag hittade dottern sitt efterlängtade soffbord, med metallunderrede och bordsskiva i klarglas för endast 80 kr! Idag är vi nöjda här hemma hos oss, speciellt maken som fick en snygg, svart läslampa för endast 50 kr :) Ha det bäst i höstrusket :)

  SvaraRadera
 8. Det var annorlunda (:D Härligt att tänka utanför ramarna ibland! Kanske finns det någon liten klätterväxt som kan pynta den till våren (:D
  Snygg ljung och kål. Jag gjorde höstfint på trädäcket rätt tidigt, Cyklamen,kål, murgröna och några sent blommande lejongap bland annat. Härligt med höstpynt! Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Allt är bra utan det dåliga?? Här kan man väl prata om återvinning o att ta till vara.?? Fina höstfärger har du också. Här blommar sommarkrukorna fortf. fint o Fuchiorna slår ut nya kjolar varje dag. Får se om Regn o rusk kan få mej att "KLippa" ner dem??
  Kram Ninne
  Ps hoppas denna komment. går in. Har inte fått in igår o tid.idag??

  SvaraRadera
 10. Jag har några åretruntkrukor...kopparstarren och alunrot....men också ett par boll-X.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 11. Hej Birgitta!
  Du är ju för rolig du och jag föstår precis vad du menar.
  Kan känna det samma.
  Jag gillar hebe och har det i mina rostiga krukor. Fast håll i dig...
  Jag har fotat kryssar tillsammans med gräs som blev så himla fint.
  Skall göra ett kryssjobb till här iveckan och vet du vad? Plötsligt så tycker man om något som man inte tyckte om innan.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Haha, du é helt underbar! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 13. Här finns både bollkryss och ljung med och utan bär... Och så föll jag för en rugge "försenad" astilbe i rosa. Jag gillar att det blir lite nya färger vid entrén, men återanvänder en del från sommarkrukorna - som murgröna, Helicrysum (hur det nu stavas), blåsvingel, kopparstarr, plister och flerfärgad revsuga.
  Din gran kommer att bli kanonfin när den får lite rimfrost i skägget!
  Kram Ester

  SvaraRadera
 14. Måste erkänna att jag har både bollkryss och ljung. Ljungen har jag alltid gillat, det står jag för :)), men bollkryssen har jag haft väldigt svårt för och vägrat den, men så förra året kom det hem en kruka och ja, så plötsligt en till....Fast någon favorit är det inte.
  Men den där granstackaren var mig en torr en, skulle behöva lite sällskap för att muntras upp tror jag.

  Ha det toppen!
  Camilla

  SvaraRadera
 15. Ha ha, jag tycker det ser ut som om du kan starta en trend här. Liten, stilren och lättskött - kan det bli bättre. Själv har jag köpt ljung och tryckt ner bland sommarblommorna men känner mig inte direkt inspirerad till stordåd. Jag hade behövt en sådan där pinngran.
  Kram

  SvaraRadera
 16. Härligt!! Jag tyckte det var riktigt snygg för det var så oväntat, o varför inte spara "liken" synd inte jag gjorde det med mina små granar. Ska ta mig en tur till plantskolan i helgen.. för o se om de ser mer levande/inspirerande ut här hos mig..
  Ha det gott/Moa

  SvaraRadera
 17. Härligt med blomstrande humor....=)
  Hos mig blir det bollkryss och ljung...inte så mycket annat som tål kylan här uppe.Enris och granris används oxå flitigt.

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 18. Snygg!!! Den gillar jag. Håller med i flera hälsningar här om att du är ju helt 'inne' :-))) Det är vackert med grenar av olika slag. Även om det handla rom en död gran som i ditt fall. Läckert.

  Har inte mycket ljung alls. Någon enstaka, grön eller vit. Det blir annat istället. Det finns ju så mycket att välja bland egentligen som passar i höstkrukor.

  Ha en toppenhelg!!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 19. Ska verkligen bli kul att se dina julgranar till advent, haha. Läckert med det vissna också ibland.
  Nu måste jag göra dig besviken och säga att jag har använt just det du inte gillade i mina krukor. Just på grund av att det inte finns så mycket annat att välja på. Men någon bollkryss har jag i alla fall inte. Hade det så mycket när dom började komma så jag har nästan tröttnat på dom.
  Hoppas du har en fin helg.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 20. Härlig blogg!!
  Men det saknas en utomhuskamin i trädgården!
  Sprida värme till både kropp och själ.Dekorera din trädgård eller uteplats med en eldskulptur och magisk stämningsskapare.
  Kolla in på www.gardenflames.se
  Hösthälsningar,
  Nigel

  SvaraRadera
 21. Hihi ja det var lite oväntat... Men du gör säkert nåt fint av dem! Jag har bland annat prydnadsgräs, -kål, ljung, silvergirland och vaktelbär i årets höstkruka. Bild på bloggen!

  Kram

  SvaraRadera
 22. Lite tokigt är det allt, men kul!
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 23. Jag hör till dem som inte har en enda höst-eller vinterkruka stående ute. Jag har inte packat in sommarkrukorna ännu och under vintern nöjer jag mig att titta på granarna i skogen och det som eventuellt sticker upp över snön här hemma. Jag har lite svårt för pyntade krukor och klarar inte av de trista 'kryssbollarna' och ljungen. Jag accepterar att trädgården vilar, trist kanske men det passar mig.
  En skön söndagkväll önskar Eva

  SvaraRadera
 24. Jag har inte satsat på några höstkrukor i år. Är less på konsumtionen "slit å släng" och tycker väl också att det känns lite tråkigt med ljung och bollkryss...
  Och inte lär jag väl tänka om heller, då jag inte rör mig i de svängarna där man kan köpa på sig sånt...
  Kanske skulle jag också satsa på helt stendöda ting... =)

  Oj oj, så ni är i alla fall en bil som kommer. Kul!
  Får se om vi blir fler...

  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 25. Men det var ju en toppenfin idé tycker jag :=)
  Kul med något annorlunda.

  Själv använder jag olika Hebe, kottar, små prydnadsäpplen från träden, rönn, mossa, ja, allt som naturen ger.

  Önskar dig en fin vecka!

  SvaraRadera