fredag 21 oktober 2011

Maskros – aptitretare – ’den lille’

Taráxacum, maskros, som innehåller ett aptitstimulerande ämne blir mitt bidrag till denna veckas Blooming Friday. Temat är aptitretare.

Fler bidrag hittar du hos Katarina.



Taraxacum pseudoroseum

Avkok på markrosroten har använts som medel mot aptitlöshet.

En morgonsup, ’den lille’ kryddad med beska och bittra ämnen satte fart på magsafterna och fick igång aptiten.

Vet inte om man som med malört använt maskros till snaps men vin, maskrosvin vet jag att man gjort och kanske fortfarande gör. För många, många år sedan försökte min man och jag oss på det men tröttnade. Det var för många maskrosor som gick åt – plockandet tog aldrig slut.


Sökte på nätet och hittade detta om att 'ta sig en bläcka' eller 'ta sig ett järn'.
Roligt att veta anledningen till att det heter just så :-)

’På 1800-talet var suparna större än som numera är vanligt. Det syns bl a på storleken på antika snapsglas. Ett standardmått på 1800-talets sup var 1 jungfru (jomfru), ca 8,2 cl. Ett jungfrumått utgjordes av en bleckburk i form av en stympad kon, som snapsen, bleckan, uppmättes i. Felaktigt har i senare tider stavningen ändrats till "att ta sig en bläcka", alternativt "ett bläck", men detta har ingenting med (skriv)bläck att göra. En sup så stor som en blecka har även kallats kronsup.
Materialet i bleckplåt är järn vilket har givit upphov till nybildningen att ta sig ett järn, vilket i dagens språkbruk kan betyda intagande av en spritdryck av vad slag som helst.’

Trevlig helg!

27 kommentarer:

  1. Intressant att maskrosen är aptithöjare.Det visst jag inte.
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  2. Så passande till dagens tema!

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  3. Intressant läsning. Och fotot är så fint.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Interesting post. I had not known that Dandelion stimulated the appetite or that it was used in some drinks. Next time I see the flower I will regard it with more appreciation :-)

    SvaraRadera
  5. Vilken ovanligt söt maskros.
    och vilka kul vetskaper du delar med dig av.
    Ha en bra helg :)

    SvaraRadera
  6. Tänk så mycket man inte vet, men det var kul att läsa...

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Det visste jag inte om maskrosen. Tack för så mycket bra information. Jättefin bild.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  8. Det var utförligt om den lille!
    Den är söt den rosa maskrosen, en sån vill man ha.
    Trevlig helg
    Mariana

    SvaraRadera
  9. Intressant att få veta var uttrycken kommer ifrån:) Ses i morgon;) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  10. Jaha, det visste jag inte! Kul!
    Vilken söt maskros! Här finns bara de vanliga bonnagula. Tidigare har jag jagat bort dem från trädgården men nu har jag lärt mig att maskroshonung anses som superläcker så i år ska jag slappna av och låta bina hållas...
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  11. Maskrosvin har jag smakat, annorlunda och speciellt var det. Absolut värt att prova!
    /Cika

    SvaraRadera
  12. Jag tror jag avstår, jag har tillräckligt med aptit!
    Ha det gott!
    Kram
    Christina

    SvaraRadera
  13. Kul och intressant läsning!
    trevlig helg
    Mia

    SvaraRadera
  14. Intressant det där med snapsarna. Något aptitstimulerande behöver inte jag. Maskrosvin prövade vi också en gång. Det mesta jäste över byrån, som vi hade demajannen (säkert felstavat) på pga små barn då. Byrån blev helt förstörd och det som var kvar, var helt odrickbart. Och efter att ha plockat så mycket maskrosor, orkade vi aldrig mer.

    SvaraRadera
  15. Ovanligt söt maskros! Och så intressant att läsa.
    Ha en skön fredagskväll!

    SvaraRadera
  16. Det var mycket ny information. Kul att få veta!
    /Anette

    SvaraRadera
  17. Så vacker den är din lilla rosa maskros. Och så intressant att få lära sig mer om spritkultur.
    Ha en finfin helg!
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  18. Heisann!

    Masse flott informasjpn. Må slå opp og finne hva blosmten heter på norsk... har en aning....
    Ha go' hælj ;:OD)

    SvaraRadera
  19. Mycket nytt för mig, kul:)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  20. Vilket intressant inlägg, bra att veta att jag ej skall förtära maskros dekokter för har tillräckligt med aptit ändå. Hoppas du har en riktigt fin helg/Gela

    SvaraRadera
  21. Men så intressant om maskrosen!!! Å så fin färg på din. Rosa maskros har jag aldrig sett förr. Kul!!!!

    Ha en skön helg!
    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  22. Ytterligare ny kunskap för mig idag!
    Nog är den rosa maskrosen mycket sötare än den gula..?

    SvaraRadera
  23. Vilken intressant information.
    Att maskrosen var aptithöjare det var nytt för mig.


    Maskrosvin det har jag hört talas om.


    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  24. Gillar sådana tips//Britt

    SvaraRadera
  25. Haa! Vilket roligt och lärorikt inlägg. Du är nog också duktig i att leta fakta.
    Numera säger man ju rätt ofta att man tar sig ett glas och jag tror att det är underförstått VIN i glaset. Tar man sig ett JÄRN så menar man starksprit - kul att ta reda på sådant.
    På tal om språk och språkbruk så finns på min önskelista en etymologisk,svenskt lexikon - det finska har jag redan!/Ha't! Anja

    SvaraRadera
  26. Kanske något för mig.Får nog ta mig en apritretare. Borde ha några kilo extra. Livet är inte alltid så rättvist.
    Intressant att läsa Birgitta och bilden är så ljuvlig. Vill också ha en rosa eller en vit.
    Ha det gott¨
    Annika

    SvaraRadera
  27. Jag älskar sån här 'onödig kunskap'. Tack för dessa guldkorn.
    Kram

    SvaraRadera