tisdag 6 september 2011

Vissa växter fastnar man mer för än andra,och dit hör för mig, tidlösorna, de nakna jungfrurna, som nu, när hösten är här, dyker upp med sina vackra lilarosa blommor.

Hela försommaren och nästan hela sommaren har jag mer eller mindre ’svurit’ över deras fula lökblast men nu är den glömd, och ’just nu’ gillar jag tidlösorna, Colchicum, lika mycket som sniglarna gör.Vet i skrivandets stund inte vad den här tidlösan heter men nävan som ger den stöttning, det är Geranium ’Blue Sunrise’.
När hösten börjar måla trädgården i gult och rött är de lilarosablommande växterna extra fina, tycker jag.
Clematisen heter ’Carmencita’


men stjärnflockan som fick följa med hem från Wisley i våras har jag missat att skriva upp namnet på. Det blir till att gå ut och gräva efter den namnlappen. Klippte ner den i somras och nu kommer den med nya blommor.


Gräset som kompletterar höstanemonen heter Chasmanthium latifolium.Solen, när den visar sig lockar fram färgerna fint och då är hösten nästan lika härlig som sommaren.
Gillar den frösådda plantan jag har i den rostiga krukan. Det är en kopparskräppa, Rumex flexuosa. Den köpte jag på Derome för fem år sedan och den har under åren som gått alltid frösått sig rikligt i rabatten så att jag har haft plantor att kruka in.


Den söta kottesamlaren har hittat en plats i trädgården och det är det fler saker som gjort :-))

12 kommentarer:

 1. Härliga färger i rabatterna!Grattis till utmärkelsen Årets Trädgård! Jag läste reportaget i tidningen i helgen. Fint!

  Trädgårdshälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Tidlösan är extra kär eftersom den helt plötsligt kommer upp med sina fräscha lila blommor.. ja mina är oxå lila och jag blir lika ja nästan lite förvånad varje höst när de dyker upp. Ja för jag vet ju att de finns pga bladen på sommaren men de är så kära när de kommer. Kottesamlaren var en sötis.. o så fint han står där. Ha det gott i regnet för det regnar kanske på dig oxå. Monica

  SvaraRadera
 3. Fina bilder som vanligt Birgitta! Stjärnflockan gillade jag skarpt:) Kul att du tyckte om "Kottesamlaren" och att du hittat en plats åt honom;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Nämen Birgitta! Inte visste jag att du gillade sniglar lika mycket som tidlösa!;))))!/Anja

  SvaraRadera
 5. Visst finns det mycket som är fint fortfarande, vackra bilder. Söt kottesamlare :)

  SvaraRadera
 6. Den lilla rostiga blev jag nyfiken på, har nog aldrig sett en sån förut.
  Ännu ett grattis!kul att se bilderna från tillställningen.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Gode billeder.
  Hvor er det et smuk græs. chasmanthium latifolium du har. Jeg kan godt li græs. Jeg har tænkt mig at lave et bed med KUN græs.
  Dit sidste billede kan jeg godt li`.
  Tak for rundvisningen.

  SvaraRadera
 8. Jag kan bara hålla med, tidlösans blad är bland det fulaste men blomman är ljuvlig. Här ligger de tyvärr nere i leran i år men de är faktiskt lite vackra även där.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Grattis i efterhand till den fantastiska utmärkelsen! Är övertygad om att ni är värda den flera gånger om!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 10. Håller med dig. Tidlösan är så söt där den står. Lite konstig blomma kan man tycka som ger blad på våren och blomma på hösten.
  Hoppas du får en fin helg.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 11. Lovely pictures. I do like your little statue!

  SvaraRadera