fredag 19 augusti 2011

Grönt….vitt och lite rött.

För ca tio år sedan fick vi en liten planta av ett variegerat gräs från Lilian och Gösta. Eftersom ingen av oss visst namnet gick det länge, precis som julrosen vi fick, under namnet LG.


Jag tror att gräset heter Molinia caerulea ’Variegata’ men helt säker är jag inte. Egentligen behöver jag inte veta rätt namn för vad det än heter är det trädgårdens vackraste gräs. Lite sent i starten men nu i augusti är det verkligen fint. Har delat plantan många gånger och lyckats täcka in nästan en halv kvadratmeter. Det växer inte särskilt fort.
Det händer att plantorna skjuter helt gröna skott men de tar jag bort direkt utan minsta tvekan :-))


Vårt astrakanträd blommar alltid överdådigt i maj och oftast blir det många äpplen. Vad det är för slags astrakan vet jag inte – köpte den som en gyllenkroks astrakan när trädgården var ny,  men någon sådan är det inte. För några år sedan, ganska många, ympade vi in skott från min systers träd,  en  riktigt gyllenkroksastrakan och i år fick vi många ’riktiga’ äpplen.Gillar bergenia – ibland vågar jag inte ens tala om att jag gör det ;-)  
men så är ändå fallet. I våras hittade jag en för mig ny art, en med röda bladskaft och gröna blad. Bergenia ciliata.
Blommorna lär bli vita men ännu har jag inte sett plantan blomma. Nästa vår kanske?

Trevlig helg!

21 kommentarer:

 1. Usch, har satt gräs en gång, på alldeles fel ställe!, och det gör jag aldrig om. Har hela landet fullt av det, haha.
  Fina bilder du tagit.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 2. Bergenia äger, som mina barn skulle uttrycka det!
  Karin

  SvaraRadera
 3. Gräset ser jättevackert ut! Du som gillar begonia, vet du något om Näckrosbegonia? Jag är inte begoniafantast utan fick ett skott av en äldre dam som ville att hennes skulle leva vidare. Den är vacker men rankar iväg åt bara ett håll, som en lian, och jag har ännu inte sett någon blomma. Hur tar man bäst hand om den tro?

  SvaraRadera
 4. Gräs är verkligen snyggt:) Jag ska avslöja en hemlighet - jag gillar också Bergenia:)) köpte samma art som du i våras och i Tyskland köpte jag ytterligare två lägre sorter:) visst är det kul att vara annorlunda;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också bergenia. Bladen är skulpturala, tycker jag. Din var fin med röda bladskaft!

  SvaraRadera
 6. Bergenia ligger högt i kurs även här. Så det finns en med vita blommor också...ska bli spännande att följa!
  Ser fint ut ditt gräs.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Väldigt snyggt gräs, och jag ÄLSKAR bergenia! Så snygg under träd, och som kantväxt, särskilt mot granit :-) Underskattad växt, helt klart!

  SvaraRadera
 8. Gräset var verkligen vackert! Tycker så mycket om de vitstrimmiga. Jag gillar också Bergenia men inte blommorna... Vita blommor låter ju väldigt trevligt:-)
  Kram Hanna C

  SvaraRadera
 9. Här har du en till som gillar Bergenia. En av dina bästa egenskaper (enligt mig) är att du även ser det vackra i det enkla. Oberoende vad växten heter. Likaså i saker. Du tar fram det vackra i det mesta. Och jag tror mig känna dig så pass bra att jag kan säga att du även gör detsamma med människor.
  Kram
  Carina

  SvaraRadera
 10. Gräs är otroligt vackert.
  Endast ogräs ogillas...;)

  Ha en skön helg!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 11. Grönt är så fint, bergenia är underskattat.

  SvaraRadera
 12. Jag tillhör de som inte är så förtjusta i bergenia men din nya rödskaftade var jättefin!! Gräs är däremot en storfavorit och det du visar är riktigt, riktigt vackert.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Här är en till som gillar Bergenia, tacksammare växt på min torrbacke finns inte ! Den med röda stjälkar var jättesnygg, får ge mig ut och leta efter den. Fortsatt skön sommar önskar jag dig !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 14. Jättefint gräs! Jag köpte en bok om gräs för ett tag sen, vill ha mer sånt i trädgården.

  Kram

  SvaraRadera
 15. Snyggt gräs!
  Bergenia tycker jag mycket om, har det på flera ställen i trädgården.
  Mariana

  SvaraRadera
 16. Gräs är en favorit hos mig ochså bara jag inte tappar kontrollen av det.

  Vilken läcker Bergenia ,jag har den vanliga och en varigerad sort som heter Toby Andrews, den blommar mitt i sommaren hos mig med rosaröda blommor och ganska mörkt röda stjälkar. En minisort Babydoll och så den vitblommande.
  Jag gillar den för att de växer utan några krav på jordmån.


  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 17. Min Bournonville övervintrade inte i kruka utan jag planterade ner den på sensommaren förra året.
  Kram Hanna

  SvaraRadera
 18. Gräs i all sin enkelhet kan vara så vackert. Massor av äpplen ser du ut att ha, det blir många pajer av dem skulle jag tro..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 19. Gräs är snyggt!
  Bergenia har faktiskt blivit en liten favorit här på senare år, många bra "egenskaper".
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 20. Gräs och bergenia! Jess säger jag då. Jag har EN lite ovanligare sort (kommer inte på namnet just nu)och vill gärna ha fler. Varför skulle bergenia vara fel?
  Och GRÄÄÄÄÄS! Finns det fult prydnadsgräs? Jag tycker att det mesta ser så underbart ut nu när många har börjat blomma!/Anja

  SvaraRadera
 21. jag har den vita bergenian, men blomman är dock inte helt vit, den har gammalrosa teckning i mitten och då den mognar går den mer och mer över i vispgrötsfärg...
  vacker är den dock!

  susanne

  SvaraRadera