lördag 30 juli 2011

Agapanthus, favoriter och projekt.
Nu har vi verkligen sommar, en sådan sommar man drömmer om hela långa vintern. Dagarna är varma, så varma att det nästan bara är badet som gäller och kvällarna är underbart ljumma.


Afrikas blå lilja (agapanthus) har precis börjat slå ut sina knoppar. Då glömmer man bort att de tunga krukorna måste bäras in när senhösten är här och förvaras på en sval plats tills de kan bäras ut igen i slutet av mars. Ibland är det tur att minnet är kort :-)

 
Dofterna från kaprifol, liljor och flox fyller trädgården med väldoft.
Kaprifolen blommar överdådigt men årets första blomning var det någon ’rackarns mott’ som åt upp. Här i Bohuslän blommar kaprifolen två gånger (det kanske den gör på andra platser också) och det är vi just nu väldigt glada över.

 

Rosorna är i år fulla med svartfläckssjuka. Har köpt ett biologiskt svampmedel för ekologisk odling som jag sprutat dem med . Det skulle helst varit gjort tidigt i våras men då såg jag ju inga svarta fläckar och gula blad. Medlet håller sig i frysen i flera år så här skall sprutas fler gånger.
Violrutan och porslinsanemonen har precis börjat blomma, tillsammans med flox är de sensommarens favoritperenner hos oss. Ingen ohyra och inga sjukdomar har drabbat dem :-)

Projektet just nu är att göra en ’spalje’ av ene.


 
Misstänker att det kommer att ta tid innan den blir klar.
Vi ’najar’ fast enepinnar mot en förstärkt armeringsmatta för att få en ’vägg’ bakom de saltglaserade gamla plattorna som vi återanvänt. På den här platsen skiner solen som längst så här är gott att sitta en stund på kvällen.
På söndag kommer vårt barnbarn. Hon skall för första gången i sitt lilla liv bo över alldeles själv hos oss, farfar och farmor. Är övertygad om att vi kommer att få en minnesvärd vecka. Förr när vi lämnade våra barn hos far eller morföräldrarna lät det ofta – bara ni ger er iväg så blir allt bra. Kanske är det likadant nu för tiden – det återstår att se ;-)
 
Avslutar detta inlägg med citat ur Ett år med min trädgård av Karel Capek.
” Vart skall ni fara på sommarnöje i år?
Strunt i det, men det skulle bli regn.
Vad säger ni om att finansministern går?
Jag säger, det borde bli regn.
Herregud, när man tänker på ett sådant där fint novemberregn, en fyra fem sex dar brusar det ned i kalla regntrådar, det är gråkallt och rått, det rinner in i skorna, det säger plask under fötterna och går genom märg och ben…
Som jag säger, det behöver komma regn.”
Fortsatt skön, varm och regnfattig (just nu) sommar!

17 kommentarer:

 1. En regnfattig sommar har det varit så jag stämmer in 'det behöver komma regn'.
  Det kommer bli ett spännande möte med det vackra golvet och den råa väggen, snyggt!
  Ha de gott
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Åh,Agapantus är bara ljuvliga..som du säger man glömmer allt "kånkande" när de väl blommar. Har tre st stora krukor, två av samma sort och det är gott och väl 50 knoppar på gång på båda, har aldrig haft så mycket knopp förut,den tredje som är av en annan sort och jag vet inte namnet på den, där kommer inte EN ENDA blomma...fattar inget!Ha en fortsatt skön sommar med ditt projekt som kommer att bli jättefint när det är klart! Kram Torprosen

  SvaraRadera
 3. Vad porslinsanemonen är skir och romantisk! Jag är också i Bohuslän och sniffar på kaprifol nu:). Sittplatsen kommer bli jättefin, det är guld värt att ha en i kvällssolen. Så fina och inspirerande bilder. Tack för titten.
  /Maria

  SvaraRadera
 4. Härligt att sensommarblommorna är på väg nu när rosorna är slut, jag har fortfarande ingen porslinsanemon fast jag försökt och sökt men bäckanemonerna har varit fantastiska i år.

  SvaraRadera
 5. Instämmer, lite mera regn tack! Annars har det ju varit en fantastisk bra odlingssäsong! Har sneglat på den där blå liljan i trädgårdsbutiker men maken säger nej till för mycket "dutt" i krukor och vi är ju två om det hela så...
  Lycka till med barnbarnet!
  Skön helg önskar Laila

  SvaraRadera
 6. Vad snyggt det blir på er sittplats, du/ni har så himla god smak och hittar på så många snygga och praktiska lösningar så du borde skriva en bok tycker jag;)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Så ljuvligt det blommar hos dig! Agapanthus sådde jag i våras och har fem fina små plantor som ser ut att må förträffligt:)

  Jaså, ni har det regnfattigt i Bohuslän? Här i öster har det regnat och regnat hur länge som helst och det ser ut att bara fortsätta och fortsätta. En dag utan regn har vi haft den här senaste veckan... Hu!

  Sommarkram!

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att få rå om barnbarnet alldeles för er själva//Britt

  SvaraRadera
 9. Jag verkligen älskar det väder vi har nu! Blir det för varmt så är det bara att sätta sig i skuggan, kanske doppa fötterna i kallt fotbad :) Jag doppade mina i vattenbalja ute idag.

  Blir så avis på porslinsanemon - sådde fröer men det lyckades inte, har ju läst att det är svårt men får jaga vidare efter en "rotbit".

  I år får jag en blomma på mina små Agapantus!! *överlycklig* Tur att vi bara är borta en vecka åt gången med mellanlanding hemma, så jag inte missar blomningen helt :)
  Kommer precis in efter kvällsrundan och instämmer med att det verkligen doftar underbart nu!! Försöker varje dag insupa ljus, doft och fågelsång, skulle vilja ha en lite burk att stoppa in allt i, som jag öppnar i novemberregnet :)
  Ha en fortsatt skön sommar ♥

  SvaraRadera
 10. här behöver vi sommar, det bara regnar och regnar ,,det är så fuktigt och varmt och åskigt jämt,,men det grönskar fint. fint enestöd du gör . Ha det gott med barnbarnet livets guldkant sägs det. kram MOnica

  SvaraRadera
 11. Så härligt, vad vacker platsen blir med eneväggar! ska bli spännande att se klart så småningom. Det är stort att sova över själv för första gången, går säkert bra(:D
  Åh, porslinsannemon, måste gå ut och kolla om det finns några knoppar.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 12. Underbart med Agapanthus. Den är verkligen stilig!
  Antar att det är Binab du köpt till rosorna?
  Jag har sprutat två säsonger nu och tycker att jag fått mindre rost och svartfläck.
  Kram Hanna

  SvaraRadera
 13. Ett projekt över tid må jag säga, men det blir snyggt! Jag fick ett tips från en rosfantast som sa att när man gödslar med hästskit så får man goda svampkulturer på köpet, som motar de sjukdomsalstrande.Motsvarande kulturer fanns tydligen inte i koskit.Kanske är det därför våra rosor mår bättre i år för de fick bara hästskit i våras?

  SvaraRadera
 14. Vad spännande för ert barnbarn och även för er! Ett riktigt äventyr när man är liten.

  Så roligt att se alla era projekt, det blir säkert jättefint!

  Kram Birgit

  SvaraRadera
 15. Så snyggt det blir med plattorna och armeringsväggen. Helt i min smak.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera