onsdag 13 april 2011

Två växter som hos mig gärna får fröså sig helt ohejdatär nunneört och luktviol. Båda sprider sig lätt och mycket med frön.Den vitblommande nunneörten heter Corydalis malkensis men namnet på den röda har jag tappat bort,


möjligen är det en Corydalis solida.

Förra året föll jag för en Corydalis solida 'Kiss Proof', kanske på grund av namnet, men den har jag ännu inte hittat i rabatten. Det gäller ju att veta var man planterar växterna någonstans ;-).

Har några år nu drömt om en färgstark vårträdgård utan naken jord :-) En dröm jag verkligen hoppas få uppleva. Önskar jag planterat nunneört för många år sedan men då visste jag inte ens att den fanns.Frösådda luktvioler hittar jag gärna många utav. De är så vackra i krukor. Den här lilla plantan hittade jag bland buskarna idag.
 
Nu slipper jag ligga på knä för att känna violdoften.

27 kommentarer:

 1. Visst är det roligt med sådana växter som fixar sig själv och som man vill ha dessutom!

  Luktvioler är underbara - har själv i krukor som jag stoppar nosen i så fort jag går förbi.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Den vita Nunneörten är för söt! Jag har en vild, rosablommande som också gärna frösår sig och det är jag glad över :) Fick tag i en blåblommande för något år sedan och den har klarat sig väl och är riktigt fin :)
  Skall se om inte Doftviolerna satt fart nu efter regnet, fick ett par rejäla plantor av Anja en gång och de trivs bra med :)

  Ha det så gott, vårhälsningar Lotta 8`)

  SvaraRadera
 3. Har den gula nunneörten och den blåa..den gula sprider sig ohämmat i en rosenrabatt, men det är riktigt vackert när den bäddar in fötterna på rosorna. Men den håller jag bara där..annars blir det för mycket, den är väldigt lätt att rycka bort om jag tröttnar. Den blåa är inte fullt så pigg, men kommer så vackert på ett annat ställe...underbar blå färg.Ha det gott önskar Torprosen

  SvaraRadera
 4. Nunneört är verkligen en vårfavorit hos mig också. Har bara sibirisk nunneört som som har gula blommor, och några riktigt små rosa som finns överallt. Den sibiriska doftar himmelskt. I klass med liljekonvaljer och syrener......

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Nunneörten hos mig är gul (tyvärr!), men ganska fin ändå. Ska nog försöka transplantera några till "gula hörnet" i Nöbbele.
  Dina vita & rosa är så fina.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Nunneörten ser fin ut, en helt obekant växt för mig. Angående färgen på Rhapsody in Blue så är det en färg som är svår att få helt rätt när man fotar, men den är faktiskt riktigt lavendelblå i vissa stadier. Den har alla stadier från purpurviolett till lavendelblå i sitt färgspektra.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Margot

  SvaraRadera
 7. Jag har inga luktvioler av vad jag vet, men har sett den på många bloggar nu och blivit sugen på den:)
  Corydalis ( den vita) har jag börjat med. den vita har jag haft men den dog och efterlämnade inga frön:(
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Tihi- jag skrev förstås fel häromdagen på mina! Skrev Lungört (Pulmonaria) när det FÖRSTÅS ska vara Corydalis- Nunneört!! Fy vad pinsamt!!;-)
  Men ja- de är trevliga! Och får gärna sprida sig... här också!;-)

  SvaraRadera
 9. ja, de är de bästa tänkbara, de där som frösår sig och knappt behöver skötsel alls!
  ha de bra!
  susanne

  SvaraRadera
 10. Båda två älskar jag, kan inte fatta att en del anser att de är ogräs. Här sprider de sig lite mer för varje år och gissa om jag gillar det:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Det är bra med växter som sprider sig så välvilligt. Den är ju lätt att rensa bort där man inte vill ha den.
  Jag har den gula....
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 12. Luktviolen är härlig!! Men du får nog kämpa bra om du ska slippa all bar jord....iallfall den här tiden på året...;-)

  Nunneörten har jag i några olika färger, men det har inte förtrollat mig ännu...kanske för att den blommar så tidigt och saknar sällskap...vad har du till dina?? Finns det nåt?

  /Lillianna

  SvaraRadera
 13. Nunneört låter som en fin växt när man läser och ser dina bilder. Det kanske skulle vara något här också;)
  Doftviolerna har inte börjat blomma här än. Jag går och spanar och väntar. Men såg en stor näckrosknopp titta upp ur dammen. Det känns väldigt tidigt!
  Ha det gott i vårsolen!

  SvaraRadera
 14. Luktviol de är bara så näpna och doften så fin. Nunneört tycker jag är kul, de är små, små skrumpna när man petar ner dem i jorden och sen sprider de sig snällt år från år. kram Sophia

  SvaraRadera
 15. Piękne Corydalis.
  Może to Corydalis 'George Baker?
  Pozdrawiam.

  SvaraRadera
 16. Vilken vacker blogg jag hittade här. Den där nunneörten MÅSTE jag så här. Den verkar vara en tacksam blomma - och vacker är den.
  Återkommer.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 17. Bra med växter som fyller,gillar den vita.
  Har violer i kruka som väntar på att bli utplanterade med massor av frö 'kulor'.
  Må gott i vårsolen
  Mariana

  SvaraRadera
 18. Det går nästan att känna doften av luktviolen genom skärmen. En av mina favoriter.

  Ha det gott
  Anna

  SvaraRadera
 19. Har försökt hur mycket som helst med luktärt men de bara försvinner efter ett tag. Tyvärr för jag håller med dig om att de är helt fantastiska vårblommor.

  SvaraRadera
 20. Den vita är så fin, jag hoppas också den ska föröka sig mycket, gärna lika mycket som den vanliga rosa, den är över hela trädgården nu, i gräsmattan också. Luktviolen är underbar, bra idé att kruka in dem så man får nära till doften :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 21. Hej på dej! Så var man här i ditt andrum. Smart att plantera sådant som luktar gott så man lätt kan flytta runt det där man befinner sig. Själv är jag också svag för dofter. Nog är det så att man får favoriter med tiden och önskar att man fått upp ögonen för dem tidigare Men bättre sent än aldrig ;-)

  SvaraRadera
 22. När vi gick våran dagliga trädgårdstur och såg nunneörten lite här och där i rabatten sa vi också att det skulle vara kul om den täckte hela landet ;-).
  mvh Ken

  SvaraRadera
 23. Vilka härliga trädgårdsbilder. Här kommer jag att titta in igen!

  SvaraRadera
 24. Gul nunneört har jag överallt, men den är inte så kul, vet inte heller om den är räknas som "äkta" nunneört. Violer frösår sig också hos mig men blommar inte, vad kan det bero på?
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 25. Skulle passa perfekt på vårt berg..

  SvaraRadera
 26. Härligt med frösådder av så ljuvliga blommor!

  Ha en fin söndag,
  Kram

  SvaraRadera