fredag 22 april 2011

En heldag i trädgården


med småpyssel och lite städning. Att det kan vara så avkopplande och roligt?

Blåsipporna blommar fortfarande men snart är det slut för den här gången.Nu har förra årets fröer börjat gro och under en del av plantorna är det en grön matta av små hjärtblad. I år skall inga blåsippsplantor krukas in utan alla småplantor skall få en plats under buskarna mot gatan.
Misstänker att jag får gräva bort mer av vintergrönan, Vinca minor, för att få plats. Gillar vintergrönan just för att den är grön på vintern men den har en otrolig växtkraft och sprider sig snabbt. Varje vår gräver jag bort minst en skottkärra. Med blåsippor istället slipper jag det rensandet och blåsippornas blad är ju också lite vintergröna.

Tar alla fröplantorna sig så kanske vi har en blåsippsmatta istället för en matta av vintergröna om några år.
Drömma kan man ju alltid :-)

20 kommentarer:

 1. En hel del blev gjort här också idag.
  Vilken fantastisk kavalkad av olika sippor!! Håller tummarna åt dig:)
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. Åh så fina, stön och suck!! Har nog blivit rätt illa smittad tror jag, undrar vems fel det är? Ha det gott i påsk/Monne

  SvaraRadera
 3. Men vad underbart med alla blåsippor! Den ena sötare än den andra! Du har ju en hel liten botanisk trädgård hos dig, Birgitta,
  Håller med dig om vintergrönan. Söta blommor och härligt med gröna blad på vintern, men ujjj, vad den sprider sig!
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 4. Åh, jag blir helt sjuk när jag ser så många underbara blåsippor! Jag har bara ett par tuvor av den vanliga blåa, måste nog skaffa fler!

  SvaraRadera
 5. Oj, vilka underbara blåsippor du har! så många olika! Du en blåsippematta lät ju perfekt (om man inte ska gå på den) men det skulle funka fint m en liten barkstig (:D Blåsipporna gror smidigt om de sås direkt har jag märkt men de verkar inte överleva hos mej i krukorna, är väl för slarvig. Kanske skulle göra så också, plantera dem direkt i jorden alt så direkt i på plats.. Nu fick jag något att tänka på. Tack för underbara bilder!

  SvaraRadera
 6. Vilka otroligt vackra blåsippor. Jag har bara vanliga skogsblåsippor här, men har flyttat en liten planta till trädgården. Vi har så mycket senare allt i år att isen på lagunen ännu ligger och blåsipporna inte hunnit ens få knoppar. Det blir säker väldigt fint med blåsippsmatta. Vintergrönan tar nog fort över ifall man inte är aktsam. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 7. Helt underbara sippor. Mina trivs tyvärr inte så bra och några rariterer har gått bort. Men den ungerska börjar bli en matta nu. Just en vintergrön sådan. Det gillar jag!
  Eva

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar vision. :) Jag har bara några få men de är ljuvliga. Din samling är fantastisk!

  Glad påsk!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 9. Jag vill ha alla dina sorter...men får väl vackert vänta på min TUR! Ja tur när jag hittar någon att köpa.

  SvaraRadera
 10. Åh vilka underbara sippor. Hos mig är det bara den vanliga blå som vaknat än men den gör mig glad...sen kommer de andra:)
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 11. Å, så vackert med en blåsippsmatta. Jag blev lite avig mot vintergrönan sen jag försökte röja en rabatt där de fullständigt tagit över. Jag utrotade nästan alla! Sen fick jag se en lilablommande och trillade dit igen.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Åhhh, vilka ljuvliga sippor du visar. Du kan inte gissa hur mycket habegär de skapar hos mig. :)

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 13. Så skulle jag också göra. Tar man väck de lite skavankiga bladen kommer ju fina som står sig till nästa säsong. Vad heter din fyllda vita?

  SvaraRadera
 14. Så fina sippor du bjuder på. Nu har vi ju haft otroligt fint väder//Britt

  SvaraRadera
 15. så vackra bilder på blåsipporna! själv tycker jag massor om vintergrönan, den är så tacksam marktäckare!
  ha de bra
  susanne

  SvaraRadera
 16. Så här tidigt har det aldrig varit vad jag minns. Men det gäller att hänga med i svängarna och lite väl fort går det. Tur man är pensionär så man kan vara ute när man vill!

  Nu njuter vi!
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 17. Kära fru Glädjekälla!
  Dina bilder tar andan ur en!/ Anja

  SvaraRadera
 18. Oj så fina blåsippor! Har också den invasiva vintergrönan här och var men har lyckats förvisa den till platser där den gärna får breda ut sig.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 19. Oj oj oj vilka fantastiska blåsippor du har. Den där lilla prickiga var bara för söt.

  Kram
  Anna

  SvaraRadera