torsdag 13 januari 2011

Växtornamentik och ’rynkor’Den här fredagens temaordet för Blooming Friday är mönster. Blommor och mönster är för mig nästan detsamma som jugend.

Alf Wallander, Gunnar Wennerberg och Hilma Persson Hjelm är några utav de svenska konstnärer som under jugendperioden runt sekelskiftet 18–1900 använde trädgårdens eller naturens växter som mönster på sin keramik och sitt porslin. Underbara mat och kaffeserviser med bl. a liljekonvalj, gullvivor, iris och blåsippor såg dagens ljus vid den tiden.Likadant var det inom alla de andra konstgrenarna. Det tillverkades massor med vackra saker och i början på 1900-taler var mycket av det vi omgav oss med inspirerat av naturen.
William Morris i Storbritannien, Josef Hoffman i Wien och Emile Gallé i Frankrike, alla skapade de mästerverk.


Saker och möbler från den tiden, för ca 100 år sedan, har blivit slitna och nötta efter många års användning. Porslinet har krackelerat och möblerna har skador i faneret och slitage.


I min ungdom lutade jag färgen av de gamla möblerna, fortfarande har vi ett hörnskåp i köket från den där avlutningsperioden och idag ’shabbar’ man istället på vit färg, bara för att slippa se alla ’rynkor’ och det naturliga åldrandet.

Vi människor och naturen har så olika formspråk och nog kan man undra varför?

Det tog nästan 40 år av mitt liv innan jag började uppskatta åldrandets mönster. Ett mönster jag nu varken vill luta av eller shabba över. Ett 75-årigt ansikte med rynkor säger mer än ett som lyfts och det gör en gammal stol med sliten originalfärg också. Mötet mellan ung och gammal vare sig det gäller människa, föremål eller växt, tycker jag ger en extra dimension åt allt här i livet. Ultramodernt blandat med antikt (rynkigt, slitet och älskat) skapar en varm atmosfär.

Är det så att vi med våra skarpa argusögon alltid söker efter det helt perfekta och därför inte vill veta av några skavanker?

Glöm inte att besöka Wiener Werkstätte och Josef Hoffman, om du kommer till Wien. En underbar upplevelse.

Trevlig helg!


43 kommentarer:

 1. Vilka kloka och tänkvärda ord du serverar så här på morgonkvisten..Håller så klart med...Ha en go helg önskar Torprosen

  SvaraRadera
 2. Det är väl så att du blivit vuxen och förståndig!!!!!
  :o)!
  Linda

  SvaraRadera
 3. Så vackra saker och så fint skrivet! Jag är så glad för att återbruk kommit på modet och att allt fler uppskattar gamla ting.
  Eva

  SvaraRadera
 4. Fina mönster du hittat. Fin tolkning av temat!
  Nog kan det ta tid att komma till insikt, håller med dig.
  ha en fin helg!
  Anette

  SvaraRadera
 5. Åh, jag bara älskar allt gammalt slitet som har sin själ kvar! Det ska synas att det är använt och älskat... precis som ansikten med åldersrynkor!

  Kram och skön helg!
  Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Intressant om mönster. Håller med om att blandat gammalt och nytt är fint och att gammal och ung ger en extra dimension. Åldrande ger ju något till en persons utseende, jag tycker det är vackert när man ser att en människa har levt!
  Mönster är väldigt tacksamt när det kommer till blommor och växtlighet, det nästan uppfordrar till att man använder det på något sätt om man är en skapande människa.
  ha en skön helg!/Sophia

  SvaraRadera
 7. Hej Birgitta

  Vilka fina mönster du visar på underbara saker.
  Ja nog ångrar man sig ibland att man har avlutat gamla möbler då det var så populärt.
  De är ju otroligt vackra i sin orginalfärg och de ger ju ett liv till möblerna med det nötta och den gamla patinan.
  Nu får vi tänka om för att bevara det gamla.

  Ha en riktigt trevlig helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 8. Jättefin tolkning av veckans tema. Lärorikt att läsa din text och titta på dina fina bilder. Håller med dig, man uppskattar mer och mer det naturligt rynkiga, slitna & nötta. Kan det ha med åldern att göra? ;)
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 9. Vilka vackra konstverk du visar. Naturen är verkligen en källa till inspiration.
  Önskar dig en skön helg.

  SvaraRadera
 10. Vilka vackra krukor du visar! Ja, jugend är en underbar period. Jag är väldigt fascinerad av bland annat Guadí. Tack för att du visar!
  Ha en fin helg!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 11. Jag tror att dagens synsätt med att följa trender - ut med det man har in med nytt - leder till att kulturvärden går förlorade. Synd! /Vänligen Ulla Laiho

  SvaraRadera
 12. Vackra bilder, kloka ord och kulturhistoria! Tack för det!

  Ha en skön helg!
  PS. Vilken vacker islykta du har på bild till höger!

  SvaraRadera
 13. Hejsan Birgitta!
  Finfina mönster från dina samlingar! Dock tar förstabilden priset! Snacka om mönster som bara ett foto kan återge!/Anja

  SvaraRadera
 14. Vilket fint inlägg - och vad många kloka ord!! Jugendstilen är verkligen fantastisk!
  Om du besöker Berlin får du inte missa Bröhan Museum! Där kan man gå hur länge som helst och titta på jugend i alla de former. De har även en ganska stor avdelning med nordisk jugend! Om jag kommer till Wien någon gång, ska jag komma ihåg titt tips.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 15. Så många kloka tankar och så fina bilder.
  Ha det bra
  Kram Helen

  SvaraRadera
 16. Svar på din fråga om chilifrukterna... jag trär upp dem på mattvarp.

  Eva-Mari

  SvaraRadera
 17. Kloka ord och vackra bilder. Vad mer kan man önska så här på fredag fm.....
  Tjingeling

  SvaraRadera
 18. Oj, vilket intressant inlägg! Jag bara njuter:)
  En riktigt härlig helg önskar jag dig!

  SvaraRadera
 19. A beautiful, enjoyable post! Loved how3 you linked Nature's patterns with an art style! Great photos!

  SvaraRadera
 20. Vilket underbart inlägg Birgitta. Jag älskar jugendmönstren både på prylar och i alla fantastiska byggnader. Vad påläst du är, ska gå in och titta senare på din länk där.
  Så härligt att läsa om accepterande av åldrande både av prylar och människor, visst är ett rynkigt ansikte vackert ! De vackraste ansikten jag sett var min mormors och morfars...och de rynkigaste. De hade tillbringat en stor del av livet på sjön.
  Önskar dig en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 21. Vilket fint inlägg, så tänkvärt. Är ju själv rätt insnöad på jugend, och bara älskar gamla ting. Önskar dig en fin helg/Gela

  SvaraRadera
 22. Vilket intressant inlägg! jag vurmar för det gamla och slitna. Första gången jag besöker dig och hit kommer jag absolut fler gånger för du har ju massor av intressant att kika in på.
  Önskar dig en trevlig helg.
  / Pella

  SvaraRadera
 23. Tycker om den där jugendstilen också. Inte för att jag har det hemma, men hade man haft en passande bostad så gärna för mig!
  Rynkor bekymrar jag mig inte så mycket för! Men jag håller med dig att det är vackert med ett gammalt rynkigt ansikte särskilt i stället för de där "konstgjorda", lyfta ansiktena som många offentliga personer visar upp idag!

  SvaraRadera
 24. vilka kloka ord du kommer med:)
  Berit

  SvaraRadera
 25. Vackra mönster du visar. Jag gillar jugend. Måste nog bli litet äldre ... är inte riktigt kompis med alla mönster
  Karin

  SvaraRadera
 26. Så vackra bilder och kloka ord!
  Ha en fin kväll! / Irene

  SvaraRadera
 27. Frumoase poze.
  Sa ai un weekend frumos!

  SvaraRadera
 28. Men tack för det trevliga inlägget, både lärande och kloka ord, det ligger något i det du skriver, eller mycket rättare sagt.

  Det var inte alls besvärligt med mosaikbordet, lite pilligt men det gillar ju jag, och du med tror jag :) Klurigast var vilket mönster jag ville ha, och att rita av bordsskivan mot ett stort papper gjorde det lättare att få till mönstret. Det gav mersmak så kanske jag kan hitta något (kanske en bricka) för jag har mer porslin jag kan slå sönder. Så det är bara att sätta igång Birgitta :)
  Ha en trevlig helg :)

  SvaraRadera
 29. Vilka vackra krukor och kloka ord du delar med dig :)
  Ha en fin helg/ Stina

  SvaraRadera
 30. Klokt fina mönster//Britt

  SvaraRadera
 31. Hej Birgitta!
  Tänkte på dig igår och dina sippor.
  Vilka tjusiga krukor du bjuder på och vad du är duktig på skriva och berätta om saker och ting.
  Ha en skön helg
  annika

  SvaraRadera
 32. Idag njuter jag verkligen av dina ord, Birgitta! Jag är imponerad av din kunskap och av dina samlingar - både inom- och utomhus!
  Ha en trevlig lördag!

  SvaraRadera
 33. jag är också väldigt förtjust i att titta på gamla saker, blir glad av dem (mer än på ikea :)

  SvaraRadera
 34. Hej kära du, jag vill gärna ha lite fröer av dig det är bara att välja och vraka bland mina. Skriv så jag vet vilka jag ska sända dig. Bra att bli av med några, tycker ej om att de bara ligger till ingen användning. Ha det finfint Gela

  SvaraRadera
 35. I agree that age should be appreciated more - we should learn to love cracks and wrinkles!
  Have a good weekend.

  SvaraRadera
 36. Ack så sant och riktigt. Blev lite full i skratt häromdan när jag i en annons såg ett 'fint bevarat durkslag i plast från tidigt 80-tal', - precis vad jag har i mitt köksskåp. Kanske blir åldrad plast också vackert någon gång i framtiden, men de kan aldrig slå 'naturliga material' i skönhet, eller hur.
  Kram

  SvaraRadera
 37. Ett inlägg som stämmer till eftertanke!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 38. Godkväll Birgitta!
  Så härligt att avsluta lördagens jobbpass att traska runt i bloggomania...
  Intressant skrivit om konstföremål inspirerat från växtriket...
  Och visst är mönstrade människor vackra!
  Vackert skrivet, Birgita!
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 39. Vilket härligt inlägg! Visst är det olikheterna och kontrasterna som berikar. Att få höra hur andra tänker speglar ju deras erfarenhetsvärld och hur de har formats av livet. Genom att lyssna anamma och förkasta formar vi vårt eget tänkande vår egen person... och du så länge vi gör det är vi i utveckling. Det är märkligt att vi här i vårt samhälle har så förlorat förmågan att lyssna på äldre? Bland många invandrare måste det ju finnas en annan syn hur kan det då vara att vi inte tar efter det som är bra från deras kultur? Då är vi generellt mer intresserad av sakerna. Ja, det är ett viktigt ämne du tar upp.
  Kram Ingela

  SvaraRadera
 40. Håller med dig om rynkorna! Det är vackert när det syns att människor och ting har levt.
  Kram Ester

  SvaraRadera
 41. Så fint du alltid skriver och berättar. Jag håller med dig om det mesta men ibland kan jag inte låta bli att ta fram penslarna och målarburkarna.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 42. Tack for intressant information

  SvaraRadera