lördag 25 december 2010

Lugnet och stillheten



har infunnit sig.



Idag blev det en långpromenad. Kallt men soligt och vackert.


Just nu tittar maken på en gammal västernfilm och jag letar fröer för sommarens grönsaksodlingar. Har fastnat för Runåbergs.


Kanske beroende på att de finns i Spekeröd. Det är nära. Att bara besöka dem är en upplevelse i sig. Känna doften av fröerna och se alla fack med fröpåsar.


Skinkan från Scan som jag köpte på CityGross i Ytterby och ugnsbakade i torsdags blev en stor besvikelse. Salt, väldigt salt trots att jag sköljde den i riktigt med vatten innan den hamnade i ugnen. Dessutom har den en konstig bismak. Skinka som alltid har varit bland det bästa på julbordet har i år ratats av alla våra gäster. Ingen ville ha den så nästan allt uppskuret har hamnat i komposten.

Synd! Skinka som egentligen är så gott.

Sökte på nätet och såg att det är fler än vi som är mer än besvikna på årets skinka från Scan. Läs mer här: Scan Gourmet julskinka. För mager och för salt. Inte prisvärd.

Fortsatt trevlig  julhelg!

30 kommentarer:

  1. Tråkigt med skinkan. Vissa år har jag också haft ung. samma upplevelse om skinkan men i år har den varit bra. Kul med fröer. Har inte hunnit titta i impecta än. Måste bli snart. Och långpromenad verkar ju så skönt måste hinna det med det också. Kram

    SvaraRadera
  2. Jag köper aldrig scans... tycker inte deras varor håller måttet.
    Vi köpte i år färdigkokt skinka från Bröderna Carlssons och den var helt fantastisk!
    Har aldrig köpt färdig innan.
    Runåbergs är verkligen speciellt!
    Linda

    SvaraRadera
  3. Tråkigt med skinkan! Vi skulle inte ha några hemma till jul så det fick bli en färdigkokt från scan och den var kanon bra!
    Ha en fortsatt bra helg.

    SvaraRadera
  4. Så himla trist, skinkan är ju ändå det "viktigaste" Scan skulle verkligen ha sig en känga. Ha en fortsatt trevlig julhelg i alla fall/Monne

    SvaraRadera
  5. Här är det skinkan som går åt minst! Den är verkligen överskattad på julbordet, det finns annat gott!Inte för att den smakar illa,men för att den är godast när den är nygriljerad dan före dan! Sen går det åt minst av den på julafton!
    Fortsatt trevlig jul! med eller utan skinka...
    Kram! Lena

    SvaraRadera
  6. God fortsättning på helgerna!
    läser om din besvikelse över den hemska skinkan. Den vi köpte, färdigkokt Scan var jättegod. Däremot en pressylta (som vi brukar ha varje år märket är jättegott) var åt helvete!! Rutten, luktade som ett kadaver som legat i skogen!!! Blev så förbannad för jag gillar verkligen pressylta med den goda kryddblandningen. Diskade kniven och skärbrädan både i diskmedel och sprit!!! så jäkla rutten var den, inga bakterier som man ska leka med. Ska ta med paketet till affären och fråga om de haft den i bastun eller ovanpå elementet några veckor innan det hamnade i kyldisken...

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. God fortsättnig :)
    Otur med skinkan, inget kul när man lagt ned mycket jobb och förväntar sig något gott.

    Tack för tips om fröer, har inte tänkt på att stanna till vid spekeröd och runåkers, skall ta en titt var det ligger, vi passerar ju där när vi åker till stugan.

    Ha en fortsatt skön helg ♥

    SvaraRadera
  8. Kära Vän!
    Det var väl väldigt synd om dig ang skinkan!
    Den är ju mindre eller mer "helig" för oss så att det är stor skam att en stor köttproducent som Scan inte vet hur man rimmar julskinka.
    Jag för min del tycker att det är bäst att koka skinkan och i år blev både skinkan och spadet mycket goda!
    Spadet blandar jag med lite av kålrotskokvatten och potatisvatten och använder det som bas för sås till både köttbullar och karelsk stek (dock är steken lååååångt ifrån den ursprungliga - som tur är;)!)Mmmm! Gott!
    Jag har ännu en "ruljans" kvar innan jag egentligen har varken tid eller ork att sätta mig vid datorn.
    Lyckliga dig som har mor och far att rå om över julen - för mig var det för 13 år sedan!
    Jag önskar dig Birgitta en riktigt underbar fortsättning på julhelger!
    Kanske ses vi på mellandagsreorna, skall ut och "härja" med dottern och se om det går att fynda till trädgården från några av mina favvoaffärer - en av dem känner du ju till. Sedan finns ytterligare några, bl. a. Marrakesh Design.;)))??! (Du får gärna "hänka" om du vill:)!)
    Förresten, på tal om grönsaksfröerna- jag tror jag provar Runåbergs - jag med!/Kram, Anja

    SvaraRadera
  9. Jag har oxå börjat fundera lite på nästa års fröinköp. Mysigt när snön yr utanför fönstert!

    Tråkigt med skinkan, den som är så viktig bland all julmat!

    God fortsättning!

    Veronica

    SvaraRadera
  10. Vad tråkigt med skinkan, det som är det bästa på julbordet//Britt

    SvaraRadera
  11. Nu är glada julen slut, och våren med fröerna gör sitt intåg, snart. STA-listan är på gång att "de-chifferiseras".

    SvaraRadera
  12. Så tråkigt med skinkan! Vi köpte en vildsvinsskinka i år, annorlunda men mycket god på sitt sätt.
    Även jag kommer att skaffa fröer från Runåbergs. Det börjar klia i fröfingrarna! Och ljuset kommer tillbaka sakta men säkert! Nu blir det bara bättre...
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  13. Men vad tråkigt med skinkan. Vi äter väldigt lite av skinkan så vi har börjat köpa färdig skinka i skivor.
    Du verkar också redan börja tänka på våren och sommaren. Skön känsla tycker jag. Jag fick Stockros-frön av en kollega häromdan och ville sätta dom direkt.
    Ha nu en God fortsättning

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  14. Måste kommentera din skinka. Jag råkade ut för exakt samma sak. Supersalt och blöt trots att jag körde den till 70 grader!!! Nästa år blir det ett annat märke. Kanske Dalsjöfors ...
    Lång promenad och lugn är verkligen härligt.
    Karin

    SvaraRadera
  15. aj aj så tråkigt

    Vår skinka från Hälsingestintan var en riktig höjdare!

    Gott slut

    kram
    cz

    SvaraRadera
  16. Hej Birgitta! Åh, så roligt att leta fröer. Jag håller också på så smått... Snart är det ju dags för de första sådderna. :) Längtar!
    Hos oss är det bara männen som äter skinka. Alla kvinnorna är fiskvegetarianer så vi hoppar över den och resten av kötträtterna. Blir massor av sill och god lax istället. Men det var trist att höra att inte Scan håller måttet. De borde ju veta som sagt...
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  17. Vad tråkigt när huvudrätten är dålig smak på. Jag skulle tagit skinkan och gått tillbaka till affären. Eller som vi gjorde en gång när vi hade köpt korv och förpackningen var oöppnad men korven började få gröna fläckar, vi ringde till tiööverkaren och fick kompensation för det. De sa bara att vi skulle kasta korvringen för det hade kommit luft in i förpackningen vid tillverkningen och vi fick en kartong med olika sorters korvar som ersättning. Flerdubbelt vad varan kostade och det tycker jag var bra.

    Härligt nu när såtankarna kommer in och trädgårdstankarna får ny energi.

    Önskar dig en fin fortsättning på det gamla året.

    Kram/Gunilla

    SvaraRadera
  18. Melkers skinka var suveränt god, och så gick några kronor till Frälsningsarm´en.
    Ja nu är det tid till att planera inför våren och sommaren...härligt!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  19. Vi har så mycket snö här, så jag har svårt att tänka att det blir tid för fröer snart. Trist med skinkan, det är ju inte precis nåt man lagar i förväg för att provsmaka precis. Trist med alla försämringar som görs med varor. Problemet kanske ligger till en viss del, att man inte klagar.
    Önskar di ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År
    Kram

    SvaraRadera
  20. Så synd er skinka blev en besvikelse! Men hoppas övrigt under juledagarna varit gott?!;-)
    Runåbergs är verkligen en trevlig fröfirma- på alla sätt!
    God fortsättning på helgerna!

    SvaraRadera
  21. Jag gillar oxå Runåbergs, tänk att bo så nära så man kan åka dit! Vilken dröm... Deras påsar är så mysiga, riktigt gammaldags, och jättebra kvalitet på fröerna!

    God fortsättning!
    Kram

    SvaraRadera
  22. Usch då med skinkan..... Skinkan är kanske inte det viktigaste på julbordet tycker jag, men visst måste den smaka bra....

    Håller också på att gotta mig bland alla frökataloger.... Nu är det bara att bestämma sig bland alla finheter man vill ha ;-)

    Åh... vad härligt det låter att ha en englands-resa till våren att se fram emot! Jag hoppas också få komma dit i maj till CFS och några trädgårdsbesök..... Vi får väl se om det blir så eller inte :-)

    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!!!
    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  23. Tack för tipset, nu ska jag sätta igång och titta i frölistor.

    Gott nytt år,
    Kerstin

    SvaraRadera
  24. Ett riktigt bra och gott nytt 2011 önskar jag dig!

    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  25. Kikar in och önskar ditt ett Gott Nytt år.. Kram/Moa

    SvaraRadera
  26. Aha finns de nära dig?
    Hade jag ingen aning om.
    Det är den ända frökatalogen som Staffan gillar undrar varför???
    Ha ett gott slut och så önskar jag dig ett Gott Nytt trädgårsår.
    Annika

    SvaraRadera
  27. Runåbergs fröer är min favorit också, katalogerna är vackra och bra och fröerna håller en hög kvalitet.
    Gott nytt 2011 till dig!

    SvaraRadera
  28. Sånt elände med din skinka!
    Scans Piggham som jag kokade själv och griljerade, blev god för mig.
    Fast jag är annars restrektiv till Scans och deras produkter.

    SvaraRadera
  29. Hej!
    Vad tråkigt att du fått en felaktig skinka. Vi injicerar saltlaken i varje skinka vilket gör att man får en jämn saltsmak rakt igenom hela skinkan. Tyvärr kan det bli fel ibland och här tycks det ha blivit alldeles för mycket salt. Skicka gärna din adress till mig (janne.nordlund@scan.se) så kommer jag att ersätta dig för denna skinka. Jag kommer också att kontakta kvalitetsansvariga om detta för uppföljning.

    Gå gärna in på youtube och titta på hur vi styckar och producerar våra skinkor. (http://www.youtube.com/scanfilm#p/a/u/2/_VUEuZm8rcI)

    Med hopp om en god fortsättning.

    SvaraRadera