onsdag 27 oktober 2010

Trädgård = Tid


och gamla, riktigt gamla ’trädgårdsuvar’ som ger av sina erfartenheter.

Massor med text – hoppas du har lust att läsa vidare!Gamla, riktigt gamla människor vill vi helst inte veta av i dagens samhälle. Beror det på att vi tycker, att de tjatar för mycket om egna erfarenheter och upplevelser, att de tar fokus från livet just nu och vinklar bilden mot något som varit, något som vi inte varit med om.

Spekulationer - Egentligen vet jag inte alls vad det beror på.


Sedan åren vi bodde i Asien är jag fascinerad av det sätt man där hade för att möta och bemöta sina medmänniskor, särskilt de riktigt gamla. Den vördnaden har jag aldrig träffat på här hos oss. Erfarenheten som finns hos våra äldre är ju ändå en riktigt, riktigt stor kunskap, värd att ta vara på.
Kanske undrar ni vad jag är ute efter – jo förutom bemötandet av våra gamla så är det detta med TRÄDGÅRD.


Eftersom TRÄDGÅRD ÄR TID, är det först när vi blir ganska gamla som vi verkligen vet vad det där med trädgård handlar om såvida vi inte valt att gå någon trädgårdsutbildning eller varit så framsynta att vi planterade träd, buskar och långsamväxande häckar redan när vi var i 20 års åldern.


Det är ju gamla, riktigt gamla trädgårdsmänniskor som har svaren på mycket av det vi undrar över och vill veta mer om när det gäller vår hobby och det är hos många av dem den idégivande trädgården med de riktigt fina växterna finns.

Varför får vi inte läsa om deras erfarenheter i trädgårdstidningarna eller får möta dem i trädgårdsprogram på TV medan de fortfarande är i livet?


Nu har jag skrivit av mig – en del av de tankar jag fått när jag tittat i gamla trädgårdsböcker som t. ex Det växer så rusligt. Trädgårdsamatörer i 50 år, Groundcoverplants av Margery Fish, Leva med trädgård av Ulla Molin, Emma Lundbers trädgårdskonst av Stella Westerlund och Colour schemes for the flower garden av Gertrude Jekyll.

Visst vore det roligt med TV program där man riktigt tar tillvara kunskapen  eller artiklar i våra trädgårdstidningar där vi får möta dessa människor och ta del av den erfarenhet de skaffat sig under åren.

Erfarenheter som det finns mycket av bland alla våra riktigt gamla ’trädgårdsuvar’.


27 kommentarer:

 1. Birgitta!
  Du satt fingret på den exakta punkten!
  Egentligen var jag någonstans där på den filosofiska delen av trädgården idag även om det blev något helt annat i mitt inlägg.
  Men vi är båda ute efter det som trädgårtdstidningarna inte är så intresserade av: Kunskap OCH erfarenhet!
  När jag tittar tex på Alpinodlarnas hemsida (även om Bernt och Gun-Britt inte är så himla gamla)så har de det där extra som bara en lång odlingserfarenhet ger samt en massa odlingskunskap.
  Visst inbjuder denna kulna, regniga höstdag till eftertanke om trädgården och om livet!
  Du och jag tycks dock ha tur med fredagsvädret - so far! Hoppas att prognosen håller i sig./Anja

  SvaraRadera
 2. Åh! Vad lustigt det är här i världen! Nästan lite kusligt;) Jag går här och förbereder ett litet inlägg om Emma Lundberg, med utgångspunkt från boken du visar på bild. Men säg mig, ÄR inte det konstigt!!! Så dyker den upp här hos dig;) Tänkte det skulle vara kul att skriva lite om vår egen, ganska okända, Gertrude Jekyll:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Det ligger mycket i det du säger Birgitta. Ibland är vi inte bra på att ta tillvara den kunskap som finns.

  Ha en bra dag, Kerstin

  SvaraRadera
 4. Håller med att det skulle vara intressant med ett sånt program.
  Gammlas erfarenhet är guld värd och det är tråkigt om den inte tas till vara.
  Ha de gott
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Hejsan Birgitta, vilket trevligt och tankvärt inlägg, du är en klok kvinna. Visst är det härligt att bläddra i trädgårdsböckerna, vi kommer ha gott om tid för det nu när vintern ligger framför oss.
  Tyra

  SvaraRadera
 6. Åh, jag håller med dig!!! Det vore en fantastisk TV-programserie! Tänk så mycket kunskap som bara försvinner med våra gamla ...

  Måste berätta, förra veckan var jag och hälsade på en kär vän uppe i järvsö. Hennes man är en 72-årig (!) aktiv landskapsarkitekt (som jag aldrig hade träffat tidigare). När han märkte att jag var genuint intresserad av trädgård och odling så öppnade han upp sig totalt och berättade mängder av roliga/intressanta/galna saker om odling, växter och design. Han visade mig runt i sitt bibliotek med flera hundra trädgårdsböcker och bjöd bla på kanderad Kvanne. :) Han tipsade mig även om att antal böcker och nu har jag beställt ett par av dem. Och det roligaste av allt - han är fortfarande aktiv! Både med anläggningsprojekt och föreläsningar. :)

  Va kul att du trodde att jag bor i skåne... Jag bor ett par mil norr om Gävle, ute vid kusten. Höste är alltid lite mildare här eftersom vattnet håller värmen.

  Må så gott!
  //Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Håller med!! Men medievärlden tycker tyvärr inte så, den vill ha livsstil och inte så mycket som är långsamt och kräver mera tid att ta till sig. Jag tycker att vördnad inför äldre borde vara en självklarhet, men jag vet att det är en bristvara i vår del av världen. Emma Lundberg är jättespännande, när jag började närma mig min fullständigt vilda och nästintill obefintliga trädgård läste jag både om Emma lundberg och böcker av Emma Lundberg.
  kram!

  SvaraRadera
 8. Bravo, Birgitta! Instämmer i allt och hoppas att detta når fram till alla trädgårdstidningsredaktioner och förlag som ger ut trädgårdslitteratur för att inte tala om teveredaktioner!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 9. There is nothing like the experience of gardeners who have seen plants grow over many years, through many different conditions. They can have very valuable advice, based on practical knowledge.

  I enjoy rereading my favourite gardening books over the winter, and making plans for next year.

  SvaraRadera
 10. Åh vad bra sagt och tänkt:) så är det ju faktiskt. Men det blir nog inga tv program med gamla människor för det ska väl vara unga "inne" människor först o främst.
  Förresten har jag boken "Det växer så rusligt" till dig:)
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Gud vad bra du skriver helt makalöst bra tänkt. Det är ju de gamla som har haft trädgård och sina odlingar länge som har den riktiga erfarenheten.
  Allt finns ju inte att läsa om i nyskrivna böcker och tidningar.

  Har du bott i Asien? Fantastiskt vilken upplevelse.
  Ha en riktig fin fortsättning på kvällen

  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 12. Visst är det så att de äldre har mycket kunskap det är ju synd om man inte lyssnar och tar tillvara på deras erfarenheter//Britt

  SvaraRadera
 13. Sättet att ignorera de äldres kunskap gäller tyvärr mycket annat också...inte bara trädgård.
  Lite som att gå över ån efter vatten tyvärr.....

  SvaraRadera
 14. Bra böcker. Visst skulle det kunna bli spännande trädgårdsprogram om spännande personligheter!
  Karin

  SvaraRadera
 15. Tack för boktipsen, jag letar alltid efter gamla trädgårdsböcker på loppis. Älskar Tor Nitzelius böcker. STA skrev en bok om sina veteraner för något år sedan, men det visste du säkert redan.

  SvaraRadera
 16. Så rätt du skriver! Precis så vill jag se det också. Tänk all erfarenhet och kunskap som finns!
  Min mormor kunde så mycket om trädgård men då, när hon levde, inte brydde jag mig så mycket om trädgården då. Då var jag mitt uppe i min karriär och mitt familjeliv och trädgård, ja det var roligt men också ett måste för inte tog jag mig tid med den. Nu önskar jag att jag tagit del av mormors erfarenhet och kunskap. Nu när det är för sent.
  Ulla Molin har varit en stor inspiratör. Minns när jag första gången läste hennes bok och blev helt såld. Precis så ville jag ha det!

  Nu har jag all tid till trädgård. Och njuter varje dag av den, vare sig det är sommar eller vinter. Men jag önskar att mormor hade kunnat gå med mig på min trädgårdsrunda!

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 17. Ingen vill ha kunskap idag, bara kändisar ;)
  Jag hoppas mycket på Karin Berglunds nya bok. Hon intervjuar trädgårdsproffsen (yrkesfolk) och hon brukar ju alltid hitta intressanta personer. Det tar ett tag innan den kommer ut, men den som väntar på nå´t gott.........

  SvaraRadera
 18. Så underbart skrivet/talat!!! Det finns ingenstans faktiskt som jag själv finner sådan ro som i min eller andras trädgårdar. Man kan "försvinna" in o bort för lång tid...
  Och tanken på ett gediget program om trädgård med all den kunskap som de gamla bär på hade varit HELT UNDERBART!!!!
  Kram
  Ulrika

  SvaraRadera
 19. Absolut ett sådant tv program skulle jag sätta på tvn för!

  Kanske är jag annorlunda då för jag har alltid dragits till gamla människor för att ta del av deras livskunskap och så till barn förstås för att finna den där spontaniteten och oförstörda nyfikenheten. Dragningskraften till polerna; Det har jag undrat vad det beror på. och nu tror jag kanske att det handlar om tiden att sätta värde på den att inte bli i nuet och inte hasta vidare hela tiden... Flera av böckerna du visar har jag i bokhyllan. Molins är en favorit...

  SvaraRadera
 20. Håller fullkomligt med!
  Varför visar dom inte sådana program på TV med trädgårdsmänniskor med lång erfarenhet istället för dessa eviga Makeower program, det ena värre än det andra. Ingen känsla och ingen ditekt kunskap bara det blir fräckt ( i deras tycke)
  Fram för program typ Gröna Rum med Gunnel. Hon kunde visa en hel del spännande reportage från amatörträdgårdar med riktiga trädgårdsfantaster.
  Ken

  SvaraRadera
 21. Ja jag saknar dessa repotage kan jag säga. Har en hel hög med förslag om just de gamla och deras passion. Men en vacker dag så kanske de kommer med.
  Tv-program om detta och dessa gärna på vintern eller som nu när det är så grått och trist.
  Det är så dumt med trädgårdsprogram på sommaren för då är jag ute.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 22. Så klokt tänkt och så väl formulerat!
  Man undrar vilka av våra nu levande trädgårdsmänniskor som vi kommer att minnas som vår tids Ulla Molin eller Emma Lundström.

  SvaraRadera
 23. Äsch. Lundberg heter hos förstås.

  SvaraRadera
 24. Du är verkligen klok i både ord o tanke. Men hur kan Ni som är i "aktiv" ålder påverka våra medier o yngre folk så de uppskattar det "gamla" innan det är för sent??
  Känner mig själv lyckligt lottad då en dotter njuter i sin trädg. o tar emot allt som jag försöker förmedla från min mor.
  Jag skulle själv tagit tillvara ännu mer fr henne!! Sen klokskap
  Kämpa på för bättre liv o bevarande av det gamla!!
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 25. Visst är vi trädgårdstokar - och licensbetalare tillika - värda lite bättre trädgårdsprogram än tramset de visar just nu!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 26. Ja så rätt du har. Trädgård tar tid...Idag fokuserar vi alldeles för mycket på att det ska gå fort och vara färdigt på en gång. Min första trädgårdsbok var Ulla Molins Leva med trädgård...sen var jag fast.
  En av mina trädgårdsvänner är 90 år och jag är bara hälften, men sååå roligt och givande det är att träffa denne man, det lever man på länge efter. En sån TV-serie vore mumma.

  SvaraRadera