fredag 10 september 2010

Färgstarkt från Göteborgs Botan och ljuvt rosa från Trädgårdsföreningen.
En god vän och jag var i Göteborg i onsdags i underbart sensommarväder och hann med båda parkerna.


I den botaniska trädgården var det framförallt tre växter som jag fastnade för. Säkert på grund av färgerna som lyftes fram i solskenet.
Den här minns jag inte namnet på men den drog verkligen ögonen till sig med sina blåsvarta bär och röda stjälkar. Hade jag en stor trädgård skulle den vara given.Tårstarr Carex flagellifera och Echinacea ’Sundown’. Helt perfekta tillsammans.Begonia sinensis. Bladen skimrade som juveler i halvskuggan.


På Trädgårdsföreningen finns en utställning med höstanemoner och japanska lönnar.
Höstblommande växter skall kanske helst planteras på våren. Men det glömde jag både lätt och snabbt bort när jag såg vilka fina höstanemoner det finns.


Nu gäller det att hålla tummarna för att de jag föll för klarar vintern.En plantering med gräs och vita höstanemoner som just nu är mycket vacker. Svårt att fånga på bild.
Gräs är verkligen fint i kombination med lite högre perenner.I går började jag gräva bort och flytta om för att få plats med anemonerna. Kul att förändra och prova något nytt, fast i liten skala.

Trevlig helg!


23 kommentarer:

 1. Jag planterade också höstanemoner förra veckan - dom är ju oemotståndliga:-) Så nu är det bara att hålla tummarna för att dom skall klara vintern!

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder, höstanemoner tycker jag också är så vackra men de har inte överlevt vintern hos mig:( Har också hört att de ska vårplanteras men de sälj ju bara på hösten så jag vet inte vad man ska tro. Hoppas nu att dina överlever så kanske jag vågar mig på att köpa nästa höst:) Ha en trevlig helg du med/Monne

  SvaraRadera
 3. Kommer du på namnet på den översta så skriv det genast, den var verkligen helt underbar. Tårstarr och echinacean var jättefin, och begonian och... ja allt!
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 4. visst är det härligt att gräva nytt...och att köpa nytt...fast man inte vet om de överlever hos mig...
  Man måste ju testa!
  kram! lena

  SvaraRadera
 5. Höstanemoner väcker ha-begär. De vita har jag povat tre gånger men de vill inte bo hos mig tyvärr. Tur att de rosa är lika underbara.
  Gillar verkligen dina bilder så mjuka och stämningsfulla. Gräset och rubeckian gav lite idéer.

  Ha en go helg!
  Anna

  SvaraRadera
 6. Härligt med höstanemoner, gillar dem i alla olika rosa färgtoner och såklart också de vita.
  Har bl a haft två vita men de har inte överlevt. Förstår inte varför plantskolorna säljer stora fina ex nu, när det precis som du skriver är bäst att plantera dem på våren?!
  Lycka till med dina!
  Ha en skön helg. /Ingela

  SvaraRadera
 7. Imponerad över att du uppdaterar så ofta med sååå många härliga bilder. Går ofta in en sväng på kvällen och får lite fint att vila ögonen på och så inspiration till den egna trädgården. TACK för allt fint du visar : )
  /Ingegerd

  SvaraRadera
 8. Ohh vad jag skulle vilja se det nu på hösten det verkar vara så fint!
  Gillar den där sista rabatten.
  Jag skall också gräva en vacker dag.. skulle grävt ner mina blåbär men det blev inte så. Kom annat i mellan kan man säga.
  En annan trädgård hi hihi...
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 9. Hej där!Vad fina växter du visar..tyckte bladen var så lik Rodgersian på första bilden...men är tveksam pga bären...Idag blir det loppis och sedan hem och greja i trädgården. Kram Torprosen

  SvaraRadera
 10. När de har växt i kruka borde det inte vara några problem med höstanemonerna, svårare att gräva upp och flytta vid denna tiden på året.
  Det är så vackert med gräset till dom....

  SvaraRadera
 11. Ja dessa höstanemoner jag har två sorter nej tre ,,fas den vita vill inte blomma,,dom är så fina ,,men jag brukar flytta och plantera runt mina ävenpå hösten det visste jag inte att det inte var br,,fast den vita måste jag flytta den vill liksom inte.
  Såg din vildpelargonen P. cotyledonis wow ! min ärr storr som ett lillfinger,,men visst är de läckra med sina stammar, men jag funderar på hur jag bäst övervintrar den,,just nu står den i sovrumsfönstret och får nästan inget atten och då växer den så fint,,det blev för fuktigt i växthuset.
  Härliga bilder från Botan.
  ha en go helg krram!

  SvaraRadera
 12. Så vackert!!! Tack för tipset, nu vet jag var jag ska gräva ner gräsen som jag inte visste vad jag skulle plantera. Håller på som en tok här hemma, och försöker få ner plant inköp.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 13. Underbar vandring ni gjort! Botan har så mycket vackert1

  SvaraRadera
 14. Jag skäms nästan för att jag inte varit i varken Trägårn eller Botaniska på flera år fast jag har såå nära till dem.
  Jag blir ändå lite glad att även du glömmer växters namn.
  Jag har så dåligt komihåg nu för tiden.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 15. Prärie verkar vara trädgårdstemat för säsongen! Mycket gräs och höga vajande blommor ser man i år, tycker jag.

  Höstanemoner är helt underbart. Har försökt flera gånger, för jag VILL verkligen ha dem, men det blir blomning första året, år 2 kommer en bladrosett och år 3 ingenting alls.
  Jag får njuta av dina bilder istället.

  Jag såg hos Monne att du har varit igång med försäljning idag också, och jag kan rapportera att den daglilja, American revolution,som jag köpte av dig och som sniglarna åt upp, den har återuppstått på ett rent mirakulöst vis! Inga blommor förstås, men massor av nya blad.

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 16. Höstanemoner är så fina//Britt

  SvaraRadera
 17. så vackert, kanske dags att ta sej dit.

  SvaraRadera
 18. Vilka fina växter! Jag gillar också höstanemoner, men har försökt några gånger och dom vill sig inte hos mig, dom överlever inte vintern. Det blir nog något försök till.
  Ha det riktigt bra!
  Christina

  SvaraRadera
 19. Det är jätte snyggt med gräs och rudbeckia.
  Mariana

  SvaraRadera
 20. gräset och sun down var bland det läckraste jag sett!!!

  SvaraRadera
 21. WOW! Beautiful post!
  The Sundown Echinacea combined with Carex fagellifera are fainting! o_O
  Hello, I just found your beautiful blog today. Besides having a fabulous garden, you're a great photographer! I'll follow closely!
  Good weekend

  SvaraRadera
 22. Sitter och läser här och där i gamla blogginlägg och hamnade här.
  Tror inte att jag hittar namnet på växten på den första bilden i någon av alla kommentarerna?
  Det är Diphylleia cymosa, paraplyblad - en växt jag både beundrat och fotograferat många gånger på Botan i GBG. Jag tror inte att många odlar den. Det är synd, för den är verkligen otroligt vacker!
  Christina Fryle

  SvaraRadera