fredag 3 september 2010

Närodlat istället för härodlat och en söt vallmo som blommat hela sommaren….





De närodlade råvarorna är inte odlade av oss utan av naturen själv.

I onsdags hämtade maken kräftor från Mollösund. En del var kokta och de var lätta att lägga i frysen för kommande helger men när det gäller de färska, ja, då kunde jag inte ’stilla mig’ -
absolut inte vänta tills helgen. Provade med en gång.



Grillade havskräftor kryddade med vitlökssmör är bland det godaste jag vet.
Och gott var det ;-)




I går kväll tog vi kvällspromenaden i svampskogen. Inte kom vi hem med tom korg och plastpåse inte. Att leta svamp är betydligt roligare än att gå ’vanliga’ promenader.



Hela veckan har jag druckit ljungblomste innan jag gått till sängs och sovit som en stock.
Har fortfarande svårt att förstå att det kan bero på ljungblommorna ;-)
Tipset med ljungblomste har jag fått från Laila. Enligt Anja är hon en riktig häxa, så inte är det konstigt om det stämmer? Häxa i detta fallet = läkekvinna.




Vallmon som blommat oavbrutet hela sommaren trodde jag att jag själv sått från frön från STA men när jag tittade i min växtlista visade det sig att jag köpte den redan 2004 som Papaver alpinum för att ha som trågväxt.



Som trågväxt har jag också haft den sedan dess. Den blommar oavbrutet med vita blommor från maj till sen höst och självsår sig mellan plattorna.
Alla självsådder har också vita blommor så därför känner jag mig tveksam till om det kan vara just Papaver alpinum. Lutar mer och mer åt att det är en Papaver burseri.




Hör gärna av dig om du vet rätt namn.


Trevlig helg!




18 kommentarer:

  1. Åh vad gott med havskräftor!
    Den vita valmon skulle jag inte ha något emot om den självsådde sig hos mej.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Vilken svampkorg du kom hem med. Älskar också att gå i skogen så det blir många, långa promenader i höst.
    Bra tips det där med ljugnte, ska nog prova det.
    Ha en trevlig helg!
    Camilla

    SvaraRadera
  3. Åh, minns havskräftor a la Tenan på Marstrand, ugnsgratinerade med smör, vitlök och lite curry. Himmel!
    Vallmon kunde vara Papaver anomalum album? Blommar hela sommaren om jag minns rätt.

    SvaraRadera
  4. Kräftor...åh, vad jag blir sugen...älskar kräftor. Jag måste köpa ett paket i morrn, för jag lär inte få tag på närodlade kräftor:)

    SvaraRadera
  5. Vilken lyx i vardagen!
    Nyfångade havskräftor och gula kantareller i massor.
    Den vita vallmon verkar vara tacksam att odla.

    SvaraRadera
  6. Guud vad gott det ser ut:) Vi ska nog gå en sväng i skogen i kväll och leta svamp:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Havskräftor är mumma.. förstår att du var tvungen att smaka.. =)..Ljungte låter gott faktiskt.. ska nog ta o brygga lite till sambon.. han behöver ju oxå lite extra hjälp med sömnen.. så tack för tipset ska kika in på sidan där det stod om det. Ha det gott/Monica

    SvaraRadera
  8. Hej på dej!

    Så mycket ögonfröjd du visar på din blogg idag ser så gott ut att man riktigt föreställer sig hur det skulle kännas och smaka i gommen.

    Kantareller det får vi allt ha en dag

    SvaraRadera
  9. Minns också Tenans kräftor...så goda! Vilken lyxig svampkorg - här lyser kantarellerna med sin frånvaro. Fast jag har torkar massor med stensoppar.
    Kram!

    PS. Hur går det med Lyda-sticklingarna...lever de fortfarande?

    SvaraRadera
  10. Receptet på ljung the läste jag också om, hon visste ju inte om det skulle hjälpa på vuxna men det gör det ju. Skall ut och plocka ljung blommor och prova//Britt

    SvaraRadera
  11. Om kålen, ja vi äter helt enkelt. Kommer nog att frysa in grönkål och broccoli om det blir för kallt för den ute (men den brukar kunna stå kvar till jul). Borde lära mig mjölksyra också...........

    SvaraRadera
  12. Havskräftor - Mmmmm!

    Väldigt fina Vallmo, du får berätta när du vet vad det är för sort. Jag vill gärna ha saker som sprider sig, så länge det inte är Åkervinda...

    Mvh
    Frida

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Så gott det ser ut!!!!
    Vi har råkat ut för kpning av vår blogg och har nu ändrat adress till
    trädgårdsdrömmar.com
    Kram Carina

    SvaraRadera
  14. Jag har samlat frön från Vallmo i 4 olika varianter, Akleja i flera olika sorter och nu även purpurklätt till nästa säsong men den här Vallmon som du visar har jag aldrig sett.
    Jag har tänkt strö ut dessa frön på ett speciellt ställe uppe vid vår Jämtlandsstuga så om några frön gror får jag nog inte se någon blomning förräns om ett par år skulle jag tro.
    Havskräftorna har varit rekord-dyra ett tag men en gång har vi i alla fall fått njuta av dem.
    Hoppas att det blir fler tillfällen.

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  15. Blir så sugen på kräftor... och på den vita vallmon! Kantareller har jag runt knuten!

    Ha en fin vecka.
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  16. Mmmmm! Det låter vansinnigt gott med kräftorna....;))!
    ....och jlungen måste jag också prova!

    Ses!/Anja

    SvaraRadera
  17. Gud vad gott det ser ut med havskräftor något som jag inte smakat.
    Svamp skörden var verkligen inte fy skam den heller det blir gott att ta fram i vinter.
    Vilken söt vallmo den skulle jag inte heller ha något emot att ha i rabatterna.

    Ha det gott
    Kramen/Gunilla

    SvaraRadera
  18. September är verkligen bästa matmånaden! Skaldjur och svamp och bär och frukt och grönsaker-allt är som bäst just nu.
    Och den vita vallmon verkar ju vara en riktig juvel

    SvaraRadera