söndag 4 juli 2010

En mindre skog med turkmössor


eller krolliljor som de egentligen heter, vill jag gärna ha.Helst de vitblommande. Har sått frön för lökarna är svåra att få tag på men det lär ta 7 år från sådd till blomma och mina frösådder är bara 3 år. En dag i våras kom fyra lökar med posten från en snäll trädgårdsvän långt uppe i norr så nu hoppas jag på vita blommor redan nästa år.Namnet krollilja kommer från nederländskans krullelie. Kalkbladen krollar eller rullar ihop sig.Munkar tog hem lökar till klosterträdgårdarna och därifrån har den förvildat sig. På Kinnekulle och i trakten runt Vadstena kan man se hela ’skogar’ av just krolliljor.Här den vanligaste formen av Lilium martagon. Den har brunrosa blommor.
De skulpturala frökapslarna är vackra långt in på hösten men jag brukar ta bort dem innan de spricker upp och sprider alla sina fröer. Skogen får inte vara för tät….

30 kommentarer:

 1. Så vackra de är! De är något alldeles speciella med sin vackra blomma. Vita är väl rätt så ovanliga? Hoppas dina blommar nästa år :)

  Även om de frösådda tar tid på sig, kan de vara värda att vänta på - för 3 - 5 trädgårdsår går ju rätt så fort ändå :)

  Ha det så gott, kram ♥

  SvaraRadera
 2. Gillar din lilla skog:)

  SvaraRadera
 3. Jag tror det får bli en tripp till Kinnekulle nästa år vid denna tid då...:-) Vackra bilder, du har så mycket mys i din trädgård.
  Ha det gott, H.

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta!
  Har aldrig hört namnet 'Turkmössor' om Krolliljor förut, kul namn :=)
  Själv har jag 'snöat' in på Liljor framförallt Krolliljor, dom är så sagolikt vackra. Fina bilder på dina!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Härligt med krollija, helst i mängd, jag har en vit,som jag inte vet riktigt var den kommer ifrån, det är första gången i år den blommar, innan har den bara varit e grön mystisk växt, som jag låtit bli att luka upp, som tur var.
  Tack för infon om den det är alltid lite kul att veta lite mer om blommorna man har i sin trädgård.
  ha en go vecka kram Monica

  SvaraRadera
 6. Dom är superfina, jag var och grävde i ett dika förra året där det stod massor, jag hittade några vita men inte helt vita utan med små rosa prickar.
  man får vara glad för dom var i alla fall gratis, vita är ju så dyra om man ska köpa dom.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 7. Håller tummarna för att de är vita.
  Sådde för "tusen" år sedan och i år blommar en vitt!

  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 8. Hej,länge sedan jag besökt din blogg,nu har jag sett på alla vackra blommor du har i din trädgård,o ställningen med betongrosor är härlig.
  Ha en fin o solig dag!
  Kram!
  Märta

  SvaraRadera
 9. Ja dessa underbara lökväxter har jag längtat efter i många år! Har sökt på nätet, de fanns på nåt ställe, men var jättedyra. Och så vet man ju inte i vilket skick de är ...Finns ingen här omkring heller som man kan tigga av, tyvärr...Verka inte vara vanlig här...
  Vänta i 7 år ids jag inte...(fast just nu väntar jag ju också...hihi)
  Kanske man springer på nån lök i nån plantskola nångång?..
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 10. Mmmm krolliljor är underbara. Jag har en vit men den råkade jag eller någon annan trampa på i våras. Så kanske får jag se den nästa år.
  Om några timmar syns vi....kör försiktigt!!!
  Carina

  SvaraRadera
 11. Wow vad maffigt det ser ut när de är så många:) Här har jag planterat lite överallt med mina rosa så det dröjer innan jag får någon skog.Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Härligt, visste inte att de hette så

  SvaraRadera
 13. hej!
  det är så skoj att du skriver en liten historia om växterna.
  så roligt att lära sig bakgrunden.

  tack.

  SvaraRadera
 14. Jag har en liten rabatt som jag kallar för liljerabatten och där finns också Kroll-liljor men åtminstone mina kommer allra sist av allihopa. Jag kan inte namnen på de olika sorterna men just nu blommar den där vanliga oraga.
  Jag önskar att allt ville blomma samtidigt men så är det ju inte i vår herres hage.
  Kroll-liljorna är det i alla fall något speciellt med.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 15. De är härliga o just i mängd var det ju super. Jag har inte "passat" mina ordentligt i år så liljebaggen har farit illa fram md dem. En har växt upp o blivit stor. Det är de lila. Jag har en vit, men den "råka" jag gräva på i höstas så den blommar inte i år.
  Du har ju alla blommor så fina, man blir lite avundsam, nej mycket

  Ha det gott
  Ninne

  SvaraRadera
 16. Visst är de ljuvliga! Mina få blommar i år för första gången. Jag har sått vita från frön som jag hittade i en övergiven rabatt. Ser fram emot blommor...
  KArin

  SvaraRadera
 17. Hej, hej Birgitta!

  Den vita är även jag ute efter även om den du visar är också fin./Anja

  SvaraRadera
 18. Krolliljor är superfina. Skulle också vilja ha en skog, men har mer ett mindre men stadigt bestånd..... Men dom är såklart rosa..... Vita vore drömmen.......

  Ha det gott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 19. Så vackra krolliljorna är! Härliga bilder! Vill så gärna ha såna i min trädgård så jag ska hålla utkik efter lökar!
  Ha det gott i sommarvärmen!
  //Margot

  SvaraRadera
 20. Roligt namn.
  JAg kan inte vänta till nästa år...får nog googla på vit....

  SvaraRadera
 21. Intressant att läsa om dessa turkmössor! Jag har ett par stycken inne i min syrenhäck. I år är första gången jag ser att de blommar, de brukar alltid angrips av liljebaggar.

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 22. Tycker dom turkhattarna är underbara, jag har bara en som är stor, men flera små runt omkring. Jag visste inte att den kan sås, nu ska jag försöka låta bli att klippa av stängeln.. Nog skulle jag vilja ha den vita också, har förstått den inte är helt lätt att få fatt i så vilken tur du har som har en 'vän i viken'..

  SvaraRadera
 23. Fantastiskt. Jag har (skratta inte nu) tre stycken. Gissa om jag är stolt!!! De har flyttat runt i min trädgård och misstrivts, nu äntligen har jag hittat platsen där de trivs och har blivit höga, så kanske de så småningom förökar sig där och blir fler :) Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 24. Birgitta om den inte skulle vara vit så har jag som du kan få.Jag gillar krolliljor av alla det slag,har ju förmånen att äga den svarta också.
  Ha det gott Berit

  SvaraRadera
 25. Såg en liljekorsning med krollilja i Nyköping på STA´s sommarmöte för något år sedan, något jag inte kan glömma för de är ju så fina. Fick en vit i våras av en trädgårdsvän men jag får väl vänta nått år innan den är redo för blommning.

  SvaraRadera
 26. Den där fina krolliljan har jag också och den står så illa till att jag ber den om ursäkt varje dag för det. Snart ska den få flytta!

  Kram!

  SvaraRadera
 27. Turkmössor har jag aldrig hört förr. Underbart namn på en underbar växt.

  SvaraRadera
 28. Oj va fina!! Första gången jag kikar in här hos dig. Nu ska jag kika vidare.

  /Nina

  SvaraRadera
 29. Scenes of the Nature are really grand.
  It seems to spread through my very front immediately.

  Thank you for showing beautiful landscapes.

  Your photography is very splendid.

  From the Far East.
  Best regards.
  ruma

  SvaraRadera