måndag 28 juni 2010

Brunnävan har snart blommat över…Egentligen skall jag väl inte skriva brunnävan utan brunnävorna för det finns så många olikabåde när det gäller blad och blommor. Den, brunnävan alltså, kan man inte säga att man har, inte ;-)Ursprungligen kommer den från södra Europas bergstrakter och den är oerhört anpassningsbar. Trivs i både sol och skugga, torr skugga under stora träd men även i lite fuktigare jord och den växer snabbt ut till stora ruggar. Frösår sig rikligt, misstänker ibland att den försöker ta över hela trädgården, så det gäller att hålla den kort.Idag har jag klippt tillbaka de flesta och ’klippet’ vågar jag inte ens lägga i komposten utan det hamnar på soptippen.Bland nävorna är Sörjande Änkan eller Storknäbben en av de verkliga favoriterna.

35 kommentarer:

 1. Läckra bilder! Så den är "farlig" att slänga på komposten...bra att veta. Fick just en brunnäva idag...oj..fanns det så många olika...Började intressera mig för nävor förra året.I år har jag skaffat mig några nya:)

  SvaraRadera
 2. Oj, så många varianter. Jag kände till tre-fyra sorter, men har du fler? Eller är det fina frösådingar? Flera där är mumsfina:-)

  Ha det fint, H.

  SvaraRadera
 3. oj så alla dessa nävor är brunnävor, jag har visst tå sorter då, em mörkröd och en lila rosa..ska med klippa ner dem lite så de inte blir för många här med..tack fö tipset!
  Ha en go tisdag kram Monica

  SvaraRadera
 4. Geraniums are one of my favourite perennials. Really enjoyed seeing those with special leaf interest. They are very uncommon here in North America.

  SvaraRadera
 5. Bör nog klippa ner mina nu också - visste inte att de var 'farligt avfall'! =) Älskar mina brunnävor och en av dem har jag fått av dig!

  PS Skickar Lyda idag.

  SvaraRadera
 6. Så fina de är i alla sina varianter ;)
  Har inga brunnävor...ännu ;)

  SvaraRadera
 7. Underbara!!! Tar tillfället i akt och kommer med en fråga till en Geranium expert.Jag har en näva som jag fick av en trädgårdsamatör. Den var köpt i England. Ser ut som storknäbben och är riktigt svart. Har du nån aning om vad en sån kan heta. Hon hade tappat lappen.
  Kramar Carina

  SvaraRadera
 8. oj. jag klippte också ner massa nävor igår. det ligger på lövkomposten i trädgården... men va sjutton, dom ÄR ju så fina!

  SvaraRadera
 9. Ja, jag måste nog erkänna att jag har lite hatkärlek till brunnävorna;) En del är riktigt vackra både i blomman och växtsättet medan en del blir ena riktigt uschliga spreteverk;)) men jag vill ändå inte vara utan dem;) Du har som vanligt hittat de riktigt vackra ser det ut som:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Visste inte att det fanns så himla många sorter. Själv säger jag ju just bara brunnäva om min egen sort. Den är väldigt mörk med gröna blad och jag Älksar den. Den är verkligen en stor favorit, gillar lite oansenliga blommor som man inte lägger märke till vid första anblicken. Och frösår sig hejvilt både i landen och i grusgången!!
  Ha en förträffligt skön dag i värmen!
  Camilla

  SvaraRadera
 11. Vilka fina sorter du har.....och många! Läckra bilder där blommorna verkligen får komma till sin rätt! Förstår att du gillar dem mycket! Visst är man försiktig ibland vad man lägger i komposten..... :-)

  Ha det gott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 12. Vad många olika du har, den där lila med mörkare kanter var riktigt snygg.
  Ha de
  Mariana

  SvaraRadera
 13. Oj, sprider dom sig så dant? Och jag som undrade om dom var svåra att ta frö av.. Oansett, jag tycker dom är bedårande, tror jag måste se genom en runda till :)

  SvaraRadera
 14. Helt underbara! Brunnävan är nog en favorit bland nävor hos mig!
  Den med gulvariegerade blad har jag icke...;(!/Anja

  SvaraRadera
 15. Såg några som jag tyckte var finare än de andra men annars är nävor fina//Britt

  SvaraRadera
 16. Va många du har! Jag har nog tre olika, lila, vit och den "vanliga" mörka.

  Kram!

  SvaraRadera
 17. Gillar små kuddnävor, har provat de högre sorterna men det blir 'Blue Splasch' överallt så jag rycker bort dem. visst får jag frön av meconopsis forestii och du är först i kön.

  SvaraRadera
 18. Härliga brunnävor! Jag har inte en enda. Får väl försöka mig på frösådd i nästa år! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 19. Snygga nävor!

  Planterade just några idag, vet ej om det var brunnävor dock? Tanken är att de ska konkurrera ut massa ogräs som växer vid tomtgränsen, så det vore ju bra om det är den sorten som sprider sig "farligt" mycket!!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 20. Hej, måste bara säga Jösses! Vilka härliga bilder på dina nävor och irisar! Och inte minst på dina svarta rosor! Jösses igen - vad duktig du är!Är alldeles paff av beundran! Blir säkert jätteflott med klätterväxter på ställningen!
  Lena

  SvaraRadera
 21. Så fin presentation - och vackra bilder! Vistte inte att de har så inspirerande nanm dessutom, här i England talar alla trädgårdspersoner latin (man får hänga med bäst det går)...

  SvaraRadera
 22. Intressant information om nävor.
  Gillar dem också!!

  Njut!
  Eva-Mari

  SvaraRadera
 23. Jag har en av alla dessa brunnävor, "Samobor" lär den heta. Att den frösår sig har jag märkt, hittar nya små plantor överallt!
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 24. Så många du har! Jättefina allihop. Håller med om frö-aggressiviteten. Har till och med hittat plantor i gräsmattan...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 25. Underbara bilder!
  Så många olika sorter du har, snygga allihopa.
  Själv gillar jag Brunnävorna även om dom fröar av sig enormt :=)
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 26. Tänk så mycket jag får lära mig genom att läsa alla trevliga bloggar - inte visste jag att det fanns så många olika nävor! Och vackra bilder visar du, som vanligt. När jag läser ikapp mig lite ser jag också den söta klockan i ett tidigare inlägg, och vilken ljuvlig, skir liten varelse...

  Men så kommer jag då ner till hak-tappningsinlägget med betongrosdraperiet, och kan bara säga WOW! Nog för att jag har mina kreativa ögonblick, men aldrig i världen att jag skulle ha kunnat komma på denna häftiga, läckra, fräcka och geniala idé. Så tufft! Håller tummarna för en klok tävlingskommité...

  Varma sommarhälsningar,
  Helena

  SvaraRadera
 27. Att det fanns så många hade jag inte en aning om. Nästan lika vackra är de allihop också. Jag blir verkligen frestad att skaffa fler när jag ser dina bilder, trots att den jag har är ett rätt stort bekymmer.

  SvaraRadera
 28. Är verkligt förtjust i nävor. Och dina bilder gör inte kärleken mindre precis. Så vackert. Må så gott!

  SvaraRadera
 29. Åh,vad vackra nävor du har...din trädgård är som en hel botanisk dito...härliga bilder. Kram Torprosen

  SvaraRadera
 30. Tack för en trevlig "lektion" ;-) i nävor. Hade ingen aning om alla dessa sorter. Väldigt söta speciellt om man studerar dem på nära håll. Tror vi har en i rabatten... och snart lär vi kanske ha flera (!)

  SvaraRadera
 31. *suck* de är helt underbara Birgitta! Helt klar favoriterna bland nävorna. Underbara bilder!

  Ha det gott i sommarvärmen.

  Kram Karin

  SvaraRadera
 32. Vilken variation! Verkligt fina bilder också. Våra nävor har just börjat blomma... Misstänker att de blommar över snabbt i hettan och torkan.
  Vilken av dina bilder visar Sörjande änkan! Bara namnet gör ju att man vill ha den.

  SvaraRadera
 33. Vilken vacker kavalkad av brunnävor!

  Ha en fin söndagkväll,

  Rebecca

  SvaraRadera