tisdag 1 juni 2010

Aklejor, alliumbollar och stjärnhyacinter…De första aklejorna har slagit ut och nu är de som allra finast.Inga frökapslar som står rakt upp utan bara gracilt hängande blommor.I år kommer massor med lila alliumbollar. Troligen för att jag förra året lät bli att riva bort den fula lökblasten innan den vissnat ner.
Just nu börjar bladen bli bruna i topparna och det kliar i fingrarna men aklejorna och nävorna har kommit till undsättning även om de inte lyckats dölja dem helt.Stjärnhyacinterna planterade jag riktigt många av i höstas.Både bleka och mörka stjärnhyacinter.När jag läser om dem i Sven Gréens bok Från snödroppe till tidlösa ser jag att äldre plantor bildar massor med sidolökar.


Tur att de inte bara är fina utan även ätliga.

21 kommentarer:

 1. Hallo
  Oh wie schön deine Akelei.....gefallen mir gut die Fotos...
  Grüne Grüße Sandra

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder!
  Vad heter den läckra brunröda tulpanen i bakgrunden?

  SvaraRadera
 3. Aklejorna är så vackra...

  SvaraRadera
 4. Underbara bilder! - Man förstår verkligen att akleja kallas duvblomma (columbine...) när man ser den översta bilden. Tre gracila duvor med huvudena tätt ihop. På de andra bilderna har duvorna börjat bre ut sina vingar!

  SvaraRadera
 5. Vad duktig du är som låter bli blasten. Jag tror att jag förstår hur mycket det krävs av dig för att låta bli. Jag klarar inte det....men än har inte saxen kommit fram....väntar lite för att se om det kan växa över lite grann.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 6. Aklejorna blommar hos mej med en söt svart/lila dubbel och favoriten den gröna.
  Fina bilder som vanligt.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Härligt! Stjärnhyacinterna är som små konstverk tycker jag. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Jättefint!! Mina aklejor börjar slå ut nu, de är frösådda och blommar för första gången i år... Så spännande att se vilka färger det blir!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Va? är dom ätliga, pärlhyacinterna, är det blomman eller löken du då tänker på? Jo, nog sätter dom sidlökar, hos mig i min lilla trädgård har dom blivit om stora monster, men när dom blommar är dom förlåtna, så vacker. Kunde jag äta löken så kanske dom tog lite mindre plats :)

  SvaraRadera
 10. Aklejorna älskar jag verkligen! Kram!

  SvaraRadera
 11. Härliga bilder! Den brunröda tulpanen var riktigt läcker!
  Ha det gott!
  /Margot

  SvaraRadera
 12. Stjärnhyacinten var fin. O Aklejorna- de är bara så fina nu. Har också massor av allium. de är fina där de står, jag har lyckats gömma det mesta av blasten
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 13. Jag har aldrig sett vita Camassia förut. De är jättevackra! Jag hade tänkt plantera blå i höst, men nu ska jag nog försöka få tag i både vit och blå. Det ska tydligen finnas en art som är blekblå också - har du någon erfarenhet av dem?
  Ha det bra
  /Helen

  SvaraRadera
 14. Aklejorna var riktigt vackra :)
  Håkan

  SvaraRadera
 15. Fina aklejor! Vad är det man äter på stjärnhyacinterna?

  SvaraRadera
 16. Aklejorna börjar så smått att blomma här. Väntar:)
  Stjärnhyacinterna var söta! Nu väntar gräsklipparen...

  SvaraRadera
 17. Visst är det ljuuuuuvligt nu!?
  Nu måste man passa på att vara med varje sekund när nätterna är korta och dygnet bjuder så många olika ljus - morgonljus-kvällsljus-solljus och flytande ljus....bara för att nämna några.../Anja

  SvaraRadera
 18. Sorgligt nog får Alliumbollarnas blas rost hos mig.
  Får klippa ner dem och kasta bladen i soptunnan!

  SvaraRadera
 19. Verkligen härliga bilder! Mina akelejor slår snart ut!
  Karin

  SvaraRadera
 20. Upps, jag skrev visst fel, jag menade stjärnhyasinter, men vilken del är det man äter, räknar med att det är löken. Nu har jag knopp i mina också :)

  SvaraRadera