fredag 14 maj 2010

Vita blommor och körsbärsträd som står brud – för en kort tid, helt klätt i vitt..
Vita blommor hör till mina favoriter och nu blommar många utav dem,
och det gör det gamla körsbärsträdet på landet också. Det är nog egentligen fel att kalla det körsbärsträd, fågelbär är nog mera rätt, men bären är mörka, söta, ganska stora och mycket goda.
1968 kom jag hit för första gången, till mina svärföräldrars sommarhus och då fanns det flera sådana här träd men med åren blev de för stora så nu finns bara ett kvar. Ett som böjer sig mot marken och ger skugga när solen är för intensiv och varm och som tack vare att det bugar ger oss en chans att komma åt de goda frukterna.
Under de senaste veckorna har knopparna, de vinterbruna, blivit rödare och rödare och idag hade de börjat slå ut, och jag som inte hade någon kamera med mig.
Kommer den riktiga vårvärmen slår de ut för fullt och då kan det blomma över på bara några dagar, men trädet, det är vackert från det att knopparna börjar svälla tills dess att blommorns kronblad faller som snö. Blåser det lite ser det verkligen ut som om det snöar.
Så här såg det ut i maj 2007, när vi nyss tagit över sommarhuset, med mamma 81 år och mina ’sonhustrur’och så här såg det ut för ett par veckor sedan.

Nu ser jag fram mot att körsbärsträdet / fågelbärsträdet slår ut för fullt och verkligen står brud. Hoppas jag kommer ihåg kameran nästa gång.

Lite varmare har vi fått så kanske är den riktiga våren, den varma, på väg…
Fortsatt trevlig helg!


20 kommentarer:

 1. Jag hoppas du har rätt när det gäller värmen, idag blåste det i varje fall inte..
  Blommande fruktträd, sån ljuvlig syn. Kom ihåg kamera nästa gång :)

  SvaraRadera
 2. Ett blommande fruktträd är en vacker syn, har de då några år på nacken så är det en fantastisk syn med kontrasten mellan de grova och knotiga grenarna och de skira blommorna:) Ha en trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder. Här börjar knopparna slå ut, men visst är det sent, synd för vi hade i går besök från Kina, hon har inte sett blommande körsbär i Sverige, bara snö...

  SvaraRadera
 4. Tänk om gamla träd kunde tala... vad mycket intressant man skulle få höra! De är verkligen värdefulla. Vi har ett stort gammalt gråpäronträd som varje år blommar intensivt. Men med frukten är det sämre, kanske det behöver en annan päronträdskompis för att pollenera?

  Här är det vådligt förkylt och sängläge som gäller... inget kul alls!!

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Ett sånt träd tillför mycket i trädgården.
  Det ser ut att bli en varm fin dag .
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Blommande träd är verkligen vackra. Det blir sådan massiv känsla, och när alla blommor ramlar ner sen, känns det verkligen som att det snöar som du säger....vita eller rosa flingor... :-)

  I dag är det otroliga 15° redan - så det bådar gott!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 7. Varm har vi fått idag. 17 grader! Ska strax skynda mig ut...
  Härligt ställe ni har och undebara vita blommor!
  Trädgården kallar:)

  SvaraRadera
 8. Gamla träd är ju helt otroliga. Har själv, stammen inne hos grannen och största delen av kronan inne hos oss. Ibland får vi kapa lite i det, när det riskerar att slå sönder vårt drivhus.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jag tycker precis som du...väldigt mycket om vita blommor. Här har jag också en prunus som blommar i mars-april. Fast den har snöat färdigt, men det är en syn varenda gång.

  SvaraRadera
 10. Jag längtar också till blommande körsbär!
  Karin

  SvaraRadera
 11. nice flowers...great work! green greetings Sandra

  SvaraRadera
 12. Tack för tipset av boken, har själv en "tegelsten" om primula av john Richards Ni ligger lite före i vårtid, så vi som väntar får vår sen.

  SvaraRadera
 13. Härligt med träd med sådana anor. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Ett bord, några stolar och ett blommande körsbär
  du har verkligen något att se fram emot!

  Var själv i sommarstugan i helgen och såg prakthäggmispeln knoppa men inget i blom än...

  SvaraRadera
 15. Hej igen,
  en liten fråga...Vad använder du för program till dina kollage?
  Karin

  SvaraRadera
 16. Vilken härlig förvandling.. många lata timmar vid det bordet kan jag se framför mig.. o ja just det en trädgårdsfantast av rang sitter knappt still så länge men små små pauser måste man unna sig varma sommardagar.. De vita är så vackra och den jag ser framför de andra är den dubbla blodörten.. min lilla rotbit har inte kommit upp. Får skaffa mig en ny i år.. för jag bara måste ha en sån raring. Kram och ha en bra söndag..Moa

  SvaraRadera
 17. Det är härligt närfrukt träden börjar att blomma det varar en kort tid men den är härlig. Väntar efter värmen så att jag kan få inviga hamocken ordentligt//Britt

  SvaraRadera
 18. Älskar ocskå vita blommor. Dina är ljuvliga! Om jag jämför de två tidsbilderna ser jag inte fågelbärsträdet alls på dem första bilden, konstigt, men jag ser ju inte så bra.Däremot ser jag att huset har blivit mycket finare - ni har verkligen jobbat bra!

  SvaraRadera
 19. Jag upptäckte också ikväll när vi kom hem från vårt torp att fruktträd m.m. börjat blomma här hemma. Vi har 1 1/2 timmes bilresa till torpet (norrut) och bara på den sträckan ser man en stor skillnad på hur långt våren kommit.
  Men visst är det härligt med ett sommarställe!!!!

  Maidi

  SvaraRadera
 20. Vilka härliga träd och vilken härlig plats...Hoppas du hinner sitta ner och njuta ibland! /Jessica

  SvaraRadera