tisdag 11 maj 2010

Bara man vänder ryggen till ….är det någon ny växt som börjar blomma.

Just nu händer det mycket även om den riktiga vårvärmen lyser med sin frånvaro. Det känns nästan som om vintern är tillbaka.Efter snödroppar kommer kungsängsliljan, tur man kan ha båda och inte behöver välja :-)Hundtandsliljorna slår snart ut och Trillium kurabayashii har börjat blomma.Presidentsippan, Jeffersonia dubia, kommer med sina blå blommor.

Jag som, i första hand, inte väljer växter som blommar i gult har blivit förälskad i det gula gräset Milium effusum ’Aureum’. På svenska heter det hässelbrodd. När det kommer ur jorden tidigt på våren är det som allra gulast.Här är det bakgrund till blekgul sockblomma, Epimedium x versicolor, som har mycket vackra blad.Hässelbrodden frösår sig en del men plantorna är lätta att rensa bort. Själv brukar jag samla ihop småplantorna och spara för att ha när det blir dags att plantera höst och vinter krukorna. Men egentligen skall hösten inte finnas i tankarna ännu. Nu har vi ju vår - även om det är en kall sådan.

Hoppas vårvärmen kommer snart!

Because we are worth it ;-)

35 kommentarer:

 1. Fina saker du hittat, man får ligga i, vill ju inte missa nåt..

  SvaraRadera
 2. Så fin den nedersta bilden är med kontraster.
  Hoppas vårvärmen kommer snart och värmer dig och din trädgård.

  Annelie

  SvaraRadera
 3. I have seen the white flowering Jeffersonia before, but I haven't seen the blue Jeffersonia dubia. It's very pretty. I have to investigate to see if it would be hardy here.

  SvaraRadera
 4. Ja nu går det undan där ute:)Försöker upptäcka allt tidigt tidigt...fast jag tror att det är omöjligt. Rätt vad det är finns det bara där. Fina bilder !
  Sockblommor tror jag nästan att jag blivit förälskad i...undrar just vart jag stoppade ner min vita...

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder!!!Dom är så fint tagna med stämningsfyllda bakgrunder. Jag försöker gå omkring och ta lite bilder så att det inte ska synas så mycket jord. Men det är sannerligen inte lätt. Här är det också kallt. Ska ha en visning på lördag så jag hoppas på värme...så det händer något.
  Ha det gott!!!
  Carina

  SvaraRadera
 6. Värmen är inte här heller även om jag hoppas att denna dagen blir rätt varm ser så ut men det kan ändra sig snabbt//Britt

  SvaraRadera
 7. kungsängslilja har jag också...
  EN styck!
  det får bli bättring på det till nästa vår. dom är ju så otroligt fina.

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt nu!!! Jag njuter i fulla drag - vintrarna tar nästan kål på mig nuförtiden! Det känns som att alla reserver i kroppen är tömda och nu behöver man bara vara ute och "tanka" kroppen!!!
  Den gula sockblomman köpte jag i helgen, så väldigt söt!! Jag har aldrig stött på sockblomma förut, men det var en trevlig liten bekantskap!
  Nu ska jag ut i trädgården, har ledig dag!
  Må gott önskar Växthusmadam

  SvaraRadera
 9. Fint! Det har nog stannat av lite med det kyliga vädret här mne på något sätt känns det ändå som att det går fort. Jag har tagit ledigt idag och får därmed fem dagars ledighet. Ska njuta och uppleva naturen för fullt har jag tänkt. Typiskt att det regna ri dag mne jag ska minsann njuta ändå.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Burrr ja det är kallt ute nu,här har det lovats 20 grader varmt..så då exploderara väl allt i trädgården,för mycket är på gång.Men ni ligger före oss ..än
  Ha det gott /Berit

  SvaraRadera
 11. Nu är det härliga tider, strålande tider:)) om bara värmen kommer som sagt för visst är vi värda det ;)) Underbara bilder! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Jo då Birgitta man skall ha framförhållning och då måste man tänka på hösten.
  Fast man donar ju i våren...
  Sockblomma har jag för första året i år fast en röd. Eva har vita som är så himla fina. Blekgul är inte dumt det heller.
  Ha det gott och klä dig varmt.
  Här regnar det.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Ja värmen är efterlängtad och vi är definitivt värd den.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Mmmm, snygga arrangemang - och jag (som inte heller gillar gult egentligen) har väl som du också börjat uppskatta just gulr som sparsmakad accent - din version är "spot on" som di säger häröver.

  Måste också få uttrycka min förtjusning över kombinationen snödroppar/gammelrosa hellebores där uppe i marginalen. Klassiskt elegant!

  SvaraRadera
 15. Ja, usch vad kallt det är... som gör att våren är långsam. Hos mig känns det som att den aldrig kommer igång. Du har mycket fint ändå på gång....... Är inte heller så mycket för gulblommande växter, men grönska som går mot gul/lime tycker jag desto mer om. Den där Hässelbrodden ser jättefin ut.

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 16. Den gula sockblomman var vacker, själv har jag bara den röda men bladen är lika fina oavsett blomfärgen. Ditt gula gräs är verklgien dekorativt. Jag har satt Guldkavle (AlopecurucPratensis)som är gul/grön randigt och jätteläckert det ockå. Hoppas det sätter fart ordentligt i år så att jag också får den effekten du har

  SvaraRadera
 17. Kungsängsliljorna är fina! Mina börjar snart blomma också!
  Presidentsippan hade en enormt vacker blå färg!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 18. Hässelbrodd, vilken trevlig planta, och kul svenskt namn! Ja här gäller det att kolla varje dag vad som händer i trädgården. Med mössa och halsduk på.
  Konstigt att det över huvud taget är något som vill blomma i detta svinkalla klimat.
  Superfina bilder!

  SvaraRadera
 19. Åh vilka fina blombilder du har.
  Våren är ju så sen så här har inte mycket mer än blå- och vit-sippor tronat ännu.
  Jag väntar med blombilder ett tag men sen kommer dom.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 20. Åh, den som fick vandra i din trädgård....härliga bilder du visar..Kram Torprose

  SvaraRadera
 21. Fint gräs! Jag är väldigt vit, men även ganska gul, jag älskar nämligen gula rosor och gula dagliljor.

  kramen

  SvaraRadera
 22. Nä! Vet du vad Birgitta? Det är inte kul alls nu med trädgården. Jag är så fruktansvärt sen med vårbruket. Jag HATAR kallt och kuling och regn i maj!
  Då e' de' mycke' bättre med en värmande aria av Mimi som har det ännu djävligare än jag!/Anja

  SvaraRadera
 23. Presidentsippan har jag nu sett på ett antal bloggar, den måste jag bara skaffa.
  Sockblomman planterade jag sent på hösten, så jag hoppas ju att det skall komma upp sådan även hos mig. Kungsängsliljan är så bedårande, hos mig har den ännu inte kommit riktigt så långt! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 24. Presidentsippan verkar så söt - den skulle jag vilja ha!
  Njut av helgen, Birgitta!

  SvaraRadera
 25. Epimedium är en av mina favoriter , vet du om att det finns upptill1 19 olika arter på Botan....här hemma har jag väl 4. Måste ut och fota, har fått inspiration av dina bilder och kryper omkring för att fånga växten i sin bästa dager.

  SvaraRadera
 26. Det är så roligt med din blogg eftersom jag här får se många olika växter som jag inte ens visst fanns! Ofta blir man sugen på inköp :-)
  Ha en skön helg, trots kyla och regn... /Ingela

  SvaraRadera
 27. Jaha - du menar att det INTE är november nu? Det trodde jag annars, med tanke på hur mycket jag eldar i kaminen och vantarna och långkalsongerna som jag ständigt har på mig... =)
  Det där gräset var en ny bekantskap - det ska jag också försöka få tag på. Härliga bilder!
  Ha det bra
  Kram Helen

  SvaraRadera
 28. Presidentsippan- en outstanding, tycker jag.

  SvaraRadera
 29. Härliga bilder! Vilken fin kombination med det gula gräset och sockblomman.

  SvaraRadera
 30. Oj, ja hos dig händer det visst mycket. Hos mig hjälper det inte "att vända ryggen till" - det växer inte ändå. Men vi har ju så kallt. Häromdagen var det 4 grader! Kungsängsliljan har slagit ut i alla fall och jag kan fortfarande njuta av mina julrosor och så en väldans massa gullvivor. Men en dag, då kommer nog värmen:-)

  /Anette

  SvaraRadera
 31. Den här gången har du verkligen lyckats med dina foton. Avsaknaden av det starka ljuset kanske bidrar för att färgerna kommer fram så fantastiskt. Nr.2 till exempel...sagolik.

  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 32. Mm, nu är det underbart. Mina kungsängsliljor slår nog också snart ut. Den här tiden är så vacker. Tycker bäst om trädgården innan alla blad och löv kommer. Nu ser jag grenar och stammar och långt ut över dalarna och bergen. Ha det så skönt!

  SvaraRadera
 33. Åh, vilka fina bilder du tar! Toppen!
  Karin

  SvaraRadera
 34. Hej Birgitta!!!
  Grattis till vinsten!!
  Ken skickade boken till dig idag. Så du borde ha den där på måndag hoppas vi. Tänkte skriva några rader till dig i den, men Ken var så snabb.....
  Ha en härlig helg!!!
  Carina och Ken

  SvaraRadera
 35. Helt underbara bilder man riktigt känner krispigheten i växterna o kärleken bakom :) Vad använder du ör kamera?
  Hälsningar Botanicum

  SvaraRadera