fredag 23 april 2010

Favoriter ….



Igår kväll var jag och lyssnade på Annika när hon berättade om sitt arbete som trädgårdsfotograf och om sin och Eva Robilds nya bok En lisa för själen. Hem kom jag med massor av nya tankar och infallsvinklar när det gäller trädgård.

Snödroppar, sippor, julrosor, lungört, pioner och rosor hör sedan länge till mina favoriter men dit hör ju också pelargoner, särskilt vildpelargoner, magnolior, äppelträdsblommor, hosta, dagliljor och gräs av olika slag. Till och med det vintergröna har smugit sig in bland favoriterna.

Annika fick mig att inse att allt det som visar att det finns just NU hör till det jag tycker allra mest om i trädgården – det är inte alltid att de ens behöver blomma.



Svavelpionen duger gott som den är och det gör de smäckra gröna grenarna på Chamaecýparis lawsoniana 'Imbricata Pendula' också.



Just NU blommar lungörten och den med sina blommor i olika färgskiftningar fullkomligt älskar jag men det gör jag ju med pionerna också, som kommer med sina knallröda skott, röda som det rödaste läppstift.
När våren är här gäller det att förälska sig snabbt och vara ombytlig minst lika fort… att älska livet .





22 kommentarer:

  1. Ja, visst är det en skön tanke: att det är det som finns just nu som är det allra värdefullaste. Vi måste inte ständigt se framåt och önska att saker och ting var på något annat sätt.

    Men jag är ändå lite avundsjuk på att din lungört redan har börjat blomma....

    Trevlig kväll igår- Annika är verkligen en beundransvärd människa! Och kul att träffa dig och de andra bloggarna!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du kom Birgitta och roligt att du nappade just på den saken.. för det är ju så sant eller hur?
    Trots strul med tekniken lyckades du nappa..
    Idag har jag frusit hela dagen för fy bubblan vilka kalla vindar det är här...
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  3. Så sant! Jag njuter lika mycket (om inte mer!) av allt som spirar nu som av vårens första blommor. Det är såhärligt att hitta nya små älsklingar varje dag när man går sin trädgårdsrunda. En del är hett efterlängtade - andra är bortglömda och ger en glad överraskning när man ser dem.
    ha det gott
    /Helen

    SvaraRadera
  4. Visst är det så att trädgården är vacker i alla sina sken. Jag älskar att se formen men också när det blomstrar och när det vissnar. Ja, alltid!

    Ha en härlig helg
    Anna

    SvaraRadera
  5. Så sant som sagt! Du är en riktig poet birgitta!
    Visst hade Annika många kloka ord till oss!/Anja

    SvaraRadera
  6. Lungörten har underbara färgen, att jag ser fram emot min som kommer bara snön smältat där hoppas jag.. lite fel i förhåll till att vara förälskad i nuet. Men just nu njuter jag dina bilder, och mina små krokusknoppar ..

    SvaraRadera
  7. ja visst är det konstigt...eller beror det på att man hållit på ett tag med trädgård, det beöver inte blomma och ibland inte vara vackert för att ska falla i trans över att det är så vackert just NU då man ser på det...
    Ha det gott /Berit

    SvaraRadera
  8. Det är helt rätt tänkt, att älska nuet:) Men tror också att de ligger i människans natur att längta till det som kommer. Man får helt enkelt skärpa till sig och vara glad och nöjd NU;) Så synd att jag missade Annikas föredrag. Ha en fin helg/Monne

    SvaraRadera
  9. Så sant du skriver! Det är lätt att förälska sig!! Inte är det svårt att leva i nuet om man varje dag går sin morgonrunda i trädgården?

    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  10. Visst är lungörten härlig med sina skiftande blomfärger! Den är släkt med vallört. Gör gödselvatten av sådant du klipper bort! Bra i komposten också.

    SvaraRadera
  11. Visst är det så! Sen tycker jag att man nästan njuter mer nu när man bloggar! Man går ju och letar och hittar nya växter att ta kort på! Ja det gäller att fånga dagen..Carpe diem! Ha en fin dag! / Irene

    SvaraRadera
  12. Sant och underbart! Ha det så bra i allt det härliga!

    SvaraRadera
  13. Ja visst är det bäst just nu! Alltid, egentligen, men att det ska vara så svårt att komma ihåg. Fina bilder och fint skrivet!
    Allt gott,
    Eva

    SvaraRadera
  14. Kärleken blir ju inte mindre av att man sprider den till många.....tvärtom ;)

    SvaraRadera
  15. Jag ahr träffat både Eva och Annika men jag har aldrig lyssnat på någon av dem. Hoppas det kan bli av någon gång. Kram!

    SvaraRadera
  16. Vad tjusigt du utrycker dig... Det stämmer så! Dina sista rader om våren är rent poetiska och beskriver precis som det är!

    Önskar dig en trevlig kväll!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  17. Just precis.. och jag är ombytlig som bara den.. hela tiden nya favoriter och det är väl himla skönt det tycker jag.. kram och ha en härlig helg..Moa

    SvaraRadera
  18. just det, här och nu, upptäcka allt smått.

    SvaraRadera
  19. Poetiska tankar om trädgård och att kunna vara närvarande i nuet - fint.

    SvaraRadera
  20. Så sant du skriver!!
    Fina bilder!
    Lungörten är så söt, med blommor i olika färger, och så dekorativa blad!
    Ha det gott!
    //Margot

    SvaraRadera
  21. Hej igen, Birgitta!
    I befintligt grönsaksland gör jag inte lasagne utan limpa. Varje år en ny limpa som squashen får knapra på. Recept kommer nästa vecka när jag påbörjar årets första limpa.

    Jag har två vänner i Karlskrona som har trädgårdsanläggningsföretag. Om du vill kan jag fråga dem var du kan hämta stallgödsel gratis.

    SvaraRadera
  22. I morse tog jag med en "bukett" blandad med vitsippor och lungört och satte i liten vas på skrivbordet - och alla sa åhhhh, då har jag lyckats att fånga det lilla för dagen :)

    Det är sannerligen en härlig tid och idag har jag skolat om sådder utomhus även om det var molning, men det var så skönt att få vara ute en stund :)

    Ha en skön vecka ♥

    SvaraRadera