lördag 27 mars 2010

Städar och städar och snart är det april …’April, det är trädgårdsodlarens verkliga, välsignade månad.
De älskande må gärna dra till skogs med sitt besjungna maj; i maj gör träd och blommor ingenting annat än blommar, men i april spricker det ut.
Det vill jag säga er, att detta spirande lövverk, dessa skott, knoppar och groddar, det är naturens största underverk.’ Ur Ett år med min trädgård av Karel Capek


Det är visserligen inte riktigt april ännu men nog spirar det och riktigt härligt är det att äntligen få sätta igång i trädgården. Vad gör det om det är lite kallt och regnigt?
Helleborus ? , så fin med sina röda knoppar och bladskaft. Missade tyvärr att skriva upp namnet när jag köpte den för ett par år sedan.Städat undan vissna perenner och klippt bort de gamla fula bladen på julrosorna, som verkligen satt fart de sista dagarna och kommer med massor av hoppingivande knoppar.Helleborus purpurascensHelleborus multifidus ssp herzegovina, får riktigt gula blommor.Helleborus 'Winter Moonbeam' .

28 kommentarer:

 1. Nästan äckligt underbart;)) Ljuvliga bilder. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Tjaa..man inser vad landet är långt när man läser bloggar. Maj är nog snarare när det börjar spritta i lövknopparna, sista veckan av maj.
  Norrland är sen i starten men jisses, sedan är det raketfart.....och man hinner inte med även fast det är ljust långt in på natten. Det är väl därför, när människor sover, trots ljuset, så frodas växtligheten.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Var ute i trädgården i dag fast det duggade en del...det var helt fantastiskt krattade upp på dom delar i gräsmattan som inte hade någon snö. Fick göra det som är det bästa med trädgårdslivet..gå och "pilla" i rabaatterna och leta efter synliga tecken på liv.
  Såg massor av julrosor som kämpar si upp igenom snön. Fullt med krokus och snödroppar och ja allt möjligt gött.
  Det är som du skriver , april är den bästa månaden. Jag hoppas att någon av dom julrosor vi fick utav dig ska komma med någon blomma i år.
  Ha en mysig vårhelg Ken

  SvaraRadera
 4. Å så många fina julrosor. Njuter!

  SvaraRadera
 5. Härliga tider med mycket att se fram emot, såg mitt första vårtecken i dag.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Visst är det härligt! Livet leker fastän det renag och man vill bara vara ute hela tiden.

  Ha det underbart!
  Anna

  SvaraRadera
 7. Vilka sköna vårtecken du visar. Man kan inte få nog av dem så här års. Tack för din kommentar - Jag tjuvstartar våren i växthuset. Kan liksom inte låta bli...därav bilden på tulpanen...*fniss*.

  SvaraRadera
 8. Härligt med allt som tittar upp ur jorden och dina Julrosor är ju något alldeles speciellt :) Kom på att jag måste ut och klippa bort bladen, de ser inte alls roliga ut efter all snö, och vad gör det att det är grått ute? Det finns ju varma kläder :)
  Ha en skön söndag ♥

  SvaraRadera
 9. Vill, vill vill! Bra sagt av Karel, för visst är det något med april som får oss trädgårdsnördar att gå i spin. Tyvärr ingen aprilkänsla här idag heller.
  Eva

  SvaraRadera
 10. Sköna bilder! Så härligt det ser ut och prydligt efter städningen.

  Nu börjar det...äntligen

  Vi har sett tofsvipan nu på morgonen ett annat fint vårtecken

  Hälsningar Tyra

  SvaraRadera
 11. Våren är verkligen den härligaste tiden på hela året (oavsett vilken månad det verkligen sätter fart...)

  Förförisk skulle jag vilja kalla våren. Härligt att få se alla dessa vår'krafter' som poppar upp ur jorden. Hos mig är dock allt vitt än så länge....

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 12. Så många fina julrosor du har. Jag har röda i söderläge så de är ju uppe helt nu, men i en entrérabatt mot norr står flera. Jag krafsade lite i ´bland dem i början av veck.Små "bollar"vände nacken upp så Nu får jag ut o KOLLA läget igen.
  Kramis Ninne

  SvaraRadera
 13. Vi har en liknande som din namnlösa julros. Helleborus foetidus "Peter Form". Jag fastnade för stjälkarna, knopparna och det röda i mitten av bladet.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 14. Snart aprilja, så fort det går!

  SvaraRadera
 15. Låter underbart, klippa bort visset och se det spirar. Vilken njutbar tid. Vi kommer efter vi andra också, till slut.

  SvaraRadera
 16. Bästa tiden är nu, just innan allt sätter i gång. Man har ALLT framför sig. Härligt.
  Vårkram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 17. Kul att Sverige äntligen fått vår! Jag har väntad med, er alla bloggvänner. Fint litet ode till april, så är det ju.

  ,,,och så påminner di mig om att jag borde ha klippt bort mina helleboreblad för lämge sedan. Min är nästan överblommad, är det för sent att klippa bladen då? Tacksam för råd!

  SvaraRadera
 18. Dina bilder lockar till att skaffa egna helleborus.

  SvaraRadera
 19. Helt makalöst vad det växer och gror hos dig.
  Jag blir så avundsjuk.
  Här syns inte ett endaste grönt strå. Vi har ett tjockt snötäcke ännu.

  Ha det gott
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 20. Det var inga små knoppar direkt!

  SvaraRadera
 21. Ja det är ju på gång här också nmen det dröjer unnu ett tag innan det kommit så långt//Britt

  SvaraRadera
 22. Vad mycket knoppar du har på julrosorna! Här ser jag bara enstaka, men våren har ju kommit lite längre hos dig!
  Ha en skön påskvecka!
  Christina

  SvaraRadera
 23. Men så fint det kommer hos dig Birgitta blir riktigt avis..=), men du har härliga stora bestånd av julrosor men jag har några få små.. =).. men små blir stora så småningom eller hur?. Önskar dig en härlig påskvecka.. kram/Monica

  SvaraRadera
 24. Ser att det verkligen är på gång hos dig. Låter skönt att få hålla på ute trots att vädret kanske inte är det bästa...men märker man det egentligen där man går och fixar. Man blir väl bara varm av att se det som komma skall:) Här är de flesta rabatterna insnöade än, men nu går det fort!

  SvaraRadera
 25. Så hoppfullt det ser ut hos dig. Här har bara grusgångarna börjat tina fram! Ett vårtecken hos mig.

  Underbara tider vi har framför oss! Jag älskar den här tiden som gör mig otålig och förväntansfull på samma gång.

  Ha en härlig spirande vecka.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 26. Ser så härligt ut! Här har bara valda delar av rabatterna kommit fram ur snön, men snart finns det inget som hejdar vårstädningen.
  Jag gillar också "Ett år med min trädgård" - måste läsa om den snart!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 27. Oj, oj så fint det blir hos dig Birgitta när julrosorna blommar!
  Så vackert sagt om april!
  Ja. Det finns såååå mycket att städa - inte minst efter fågelmatningen - nästa år matar jag dem i skogen - de skräpar något så kolossalt./Anja

  SvaraRadera
 28. Jag har också kapat bort gamla blad från julrosorna, efter tips från dig förra året. =) Några av mina står också i knopp nu, längtar så efter att få se dem slå ut...
  Ha det bra
  /Helen

  SvaraRadera