fredag 19 februari 2010

Det där med dubbla blommor…(detta har nästan inte alls med trädgård att göra)

är det finare? Finns det växter eller annat (människor) som är finare och för mer än andra?

Tänkte på det när vi promenerade runt i London i början på veckan och gick förbi klubbar och ’fina’ hotell. Mötte så många som jag upplevde ansåg sig för mer…. Det syntes på uppförandet och kändes i luften. När blir någon värd mer än någon annan? Vilka kriterier gäller? Bra ekonomi, visst… men är jag en ’bättre’ människa för det? Är jag 'värd' mera?Vad är det som t.ex gör att man inte hälsar på någon fast man vet vem det är? Osäkerhet, rädsla eller anser man sig ’lite finare’ ??

Detta kan kanske upplevas som om det inte har med Blooming Friday att göra, men nog är det en del av vår världs blomning, fast inte bara på fredagar ;-)
Att alla vi människor skall ses som jämlika?

Nu till blommorna: Julrosor, julrosor ….. Wisely Garden. Dit hittade vi med tåg och buss, tack vare Nilla.
Själv faller jag både lättare och snabbare för de enkelblommande. Denna julros, med rödviolettkantade, vita foderblad och mörka kronblad (nektargömmor) kunde jag bara inte gå förbi. Den hamnade i påsen och står nu hos Monica och Göran på Tjörn.
Hoppas Våren är här snart! Inför den är väl ingen förmer än någon annan, eller?
Fler bidrag till Blooming Friday hittar du hos Katarina
Trevlig helg

32 kommentarer:

 1. Visst kan det vara roligt att ha de dubbla varianterna av olika växter, men jag tycker att de enkla (ursprungliga) vinner i längden!
  /Christina

  SvaraRadera
 2. Håller med dej! Det enkla hos både växt o människa är väl alltid bäst. För mig i alla fall.Fisförnäma människor har jag svårt för och förnäma växter har jag svårt med! Att bli accepterad/omtyckt för den man är - inte för det man har (tex pengar, fint hus/hem)
  Som vuxen måste jag tala om vikten av att för de små människorna (barnen) visa, att de är viktiga för att de finns hos dej, inte för nåt de presterat för dej. Men så tycker jag det är i alla möten med alla människor.
  Oj, vad högtidliga vi är i kväll...
  Ha en trevlig helg o KRAM på dej, du verkar vara en go person!´
  Lena

  SvaraRadera
 3. Nej ingen är förmer än någon annan men det är inte alla som vet det.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Tänk vad många ägnar sitt korta liv åt onödiga "statsuställningar" m.m.! Äsch! Inte är de - eller något eller någon!- "förmer", inte!;-)
  "Balettkjolarna"= dubbla, "tjusiga" är måhända lätta att falla för ... till en början... men alltefter tiden går blir man alltmer förtjust i de enkla... ändå!

  SvaraRadera
 5. Jag har själv svårt med människor som verkar tro de är för mer än andra. Har lättast att umgås med människor som har fötterna gott förankrat i jorden. Jag håller med Lenas trädgård när det gäller barnen att det är så viktigt att de vet att de är älskade för det de är ej för det de gör. Viktigt viktigt. Det gäller även för oss vuxna.
  Ja ja, hoppas du får en riktigt fin helg./Gela

  SvaraRadera
 6. Åh vad söt den var Julrosen! Förstår att du inte kunde låta bli den :) Så mysigt det såg ut på er resa, på bilderna med alla snödropparna - vårkänsla!

  Inte är väl någon förmer än någon annan? Även om en del tror det... ;)

  Ha en skön helg, om än med mycket snö :) Jag är glad att jag har tagit in mina Murgrönsvioler så jag kan stoppa fingrarna i jorden :)

  kram ♥, 8`)

  SvaraRadera
 7. Håller med dig om ditt resonemang om människor. Men ibland så måste jag säga att dubbelblommande blommor kan vara alldeles bedårande ...fast för det mesta så är de enkla de finaste helt klart...Här är full snöstorm utanför fönstret...tur det är lördag och att vi inte måste ut på vägarna..Kram från Torprosen
  Ps Fin blogg du har..

  SvaraRadera
 8. "Finare" människor har väl funnits i alla tider tyvärr.En sådan inskränkthet som man önskar all världens väg dock:) Julrosor är mycket vackra men ännu har jag inte hamnat i detta "träsk" men det kommer säkert:)
  Kram o ha en fortsatt trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 9. Visst, vi ÄR alla lika värda vare sig vi är enkel- eller dubbelblommande;-) Men föredra får man ju: Jag gillar de enkla bäst. För mig är de allra vackrast i livet som i trädgården. Och lyckliga du som varit i London och dessutom fått träffa Nilla. Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Kloka tankar! Lika värde och att vara unik på sitt sätt är något jag jämt försöker förmedla till mina elever. Att verkligen tänka till ...

  Dubbelt är inte alltid finast - nej, inte enligt min åsikt. Det kan till och med se skräpigt ut. Men julrosen med kanten är fin.

  SvaraRadera
 11. Du gulliga, gulliga Birgitta! Så kloka, och alltid lika aktuella frågor du ställer. Frågor som vi alla vet och har svaret på - att vi inte är lika värda.
  Det kan vara en strävansvärd mål, men inget, absolut inget (förutom guld i OS;))!)ger oss så mycket "värde" som ekonomisk välstånd. Jag som har jobbat så länge med människor som har fått börja sina liv från början - de har definitivt inte varit lika mycket värda som andra, redan etablerade människor från majoritetsfolket. Att det dessutom finns människor som kallas "illegala" skvallrar om en rådande och skrämmande iskall människosyn.
  När det gäller blommor så blir jag väldigt sällan betagen av de dubbla blommorna - om det inte är deras urspungliga natur - vill säga.
  Kanske gillar jag alpiner därför att jag har alltid tyckt mer om liv som fått kämpa lite mer än "alla" andra....för mig har de det högt värde...(tänk att jag till slut kom på'at på tack vare dig Birgitta;)))!)
  Varma hälsningar från ett fullständigt kaotiskt snöoväder! Stackars alla små djuren!/Anja

  SvaraRadera
 12. Det är "fint" att vara "busy" har jag märkt, så "busy" att man inte har tid att hälsa. Men det kanske bara är i det stressiga Stockholm folk uppför sig så?
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Jag tillhör nog hellre den som hälsar på alla bekanta ansikten, om det så är snabbköpskassörskan eller vem den månne vara, bara för att ansiktet verkar bekant.. händer sig man får dumma blickar tillbaka men för et mesta ett smil och ett hej i retur.

  SvaraRadera
 14. Julrosor tillhör favoriterna, det gör dock inte "fisförnäma". Duger jag inte åt dem så är de kanske inte värda att reta sig på brukar jag försöka tänka!
  Karin

  SvaraRadera
 15. Ja, här i England så känns dessvärre de där skillnaderna mer än i Sverige. Många som är snorkiga. Me, jag har också fått förmånen att träffa personer som jag vet är närmast högadliga som varit varma, vänliga och ödmjuka.

  Enkelhet har alltid en naturlig skönhet, både hos blommor och människor. Vad trevligt det var att ses!

  SvaraRadera
 16. Intressant ämne du tar upp idag. Min bestämda uppfattning är att det är pengar som gör att vissa människor anser sig förmer än andra. Och det irriterar mig något så fruktansvärt. För visst är alla lika mycket värda och inte blir en människa intressantare på grund av mycket pengar. Det tycker i alla fall inte jag.
  Så till blommorna. Dubbla blommor är fint, men de enkla vinner i längden.

  SvaraRadera
 17. Blomma eller människa!! Hos en blomma är det ju det yttre som syns o som tilltalar oss olika /klart doft mm kan förföra/
  Dess extra kjol el.ngn liten finess, kan ju helt vrida huvet på oss, med all rätt för det kommer fr. roten.
  Människan är ju till syvene o sist en komplicerad sak, men lyser inte själens godhet genom ögon-leende o beteénde så är den inte mycket värd!! då hjälper vare sig om hon klär sig i pengar el. stoltserar med dem. Eller??
  Fundersam KRam fr Ninne

  SvaraRadera
 18. Ja det är mycket märkligt det där, hur vissa sätter näsan i vädret och hellre låter den regna in i den än sänker blicken och hejar på folk...:)
  I trädgårdsvärlden är det ofta rara svårskötta rariteter till blommor som man ska ha om man ska räknas liksom. Jag är nog hopplöst "ute" hämtar växter från skogen ibland och har till och med Praktbetonika...som någon förfasade sig över...den var så bonnig! ??

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 19. Intressant och alltid aktuellt ämne. Att en del anser sig som finare än andra är nog det som jag har svårast för av allt. Jag jobbar ju med människor som av olika anledningar har tappat hopp och tro på överheten pågrund av olika anledningar. Mitt jobb är att få dom att resa sig och få tillbaka tron på sig själva. Men jag brottas nu med den sk. överheten som ska tala om hur dessa människor ska tänka och behandlas. Jag ifrågasätter starkt hur de från de fina salongerna skaffat sig sin kompetens om dessa människors behov. Förutom genom statestik och sk. utredningar. Jag är så tacksam över mina föräldrars uppfostran av att alla har lika värde. Det är i den andan jag har uppfostrat våra barn, och jag glädjer mig så att se att barnen tänker likadant. Det är bra att du tar upp denna fråga så folk tänker till!!!!
  Det finns en hel del finare trädgårdsmänniskor också....som ser ner på andra som kan mindre. Det måste man starkt motarbeta!!!!!
  Delad glädje är dubbel glädje!!
  Dubbla blommor...jo dom glädjer mig.
  Kramar Carina och Ken

  SvaraRadera
 20. Jag föredrar nog det enkla och ursprungliga före det med "påkostade" - om det sen är växter eller möbler eller människor det gäller spelar ingen roll.
  Sen finns det förstås vackra "dubbla" också - men det är en annan sak! =)

  SvaraRadera
 21. Din Helleborus är helt underbar. Förstår att du inte kunde passera den utan var tvungen att få den med dig hem...eller till vinterhärbärget hos Monne o Göran :))

  Fin eller inte fin nog...En person som ler med ögonen och visar omtankte om vem det vara må, är en fin människa i mina ögon.

  Jag är nog mest glad i enkla blommor.

  SvaraRadera
 22. Hellre hedervärd, än mer värd... i mina tankar...

  Skön helg,
  Hillevissan

  SvaraRadera
 23. Oj du har såå rätt. Det var kloka ord. Tänk om alla ändå kunde tänka och tycka som du! Det är märligt hur människor lär sig att döma andra, redan från det att de är barn.
  Jag har en förkärlek till dubbla, dock...men jag tror att det är för att jag är så ny inom trädgård ännu. Jag har "kommit på" mig själv med att mer o mer beundra det enkla, är det ett tecken på en trädgårdsmänniskas mognadsprocess??
  Intressant hördu...jag har aldrig tänkt på det förr :)

  SvaraRadera
 24. Ja du Birgitta man ibland undrar man.
  Vilken julros.. den är ju som en karamell liksom.
  Jag är så glad för min snödroppar kan du tro.
  Nu är jag smittad.....
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 25. Ja ibland kan jag uppleva de dubbla lite för "kryssidyliga",,visst vackra men det enkla är vackert det med,
  Kan jämföras med människor..vi har en granne som aldrig hälsar,,han blänger mest,,säger man hej får man en sur blick,,han är kanske förnäm ,,jag har tolkat det som högfärd..osäkerhet surhet,,ja i början spekulerade vi ,,nu tänker man inte utan säger hej och går förbi.
  Ha en go söndag kram Monica

  SvaraRadera
 26. Vilken läcker svart.. Själv väljer jag inte så ofta dubbla, men sommarblommor i kruka är fint, det syns :)

  SvaraRadera
 27. Hej Birgitta.

  Många tänkvärda ord du skriver om det verkliga livet.  Enkla är ju riktigt fina och kanske mera lättodlade men lite extra med dubbla kan jag ju tycka fast jag har inga sådana.

  Ha en fin vecka
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 28. Visst vore världen bättre om ingen satte sig över någon annan.
  Och alla fina julrosor är välkomna till mig, enkla och dubbla. Fast jag måste erkänna att jag tyckte bäst om den enkla med röd kant.. just idag i alla fall.
  Eva

  SvaraRadera
 29. Angeläget och tänkvärt tema på din blogg förövrigt väldigt vackra blommor. Visst man kan halka på mycket även utan toffler se bara här jag halkade ju in till dig på besök

  Ingela från Skåne

  SvaraRadera
 30. När det gäller blommor gillar jag dom dubbla väldigt mycket, men inte när det gäller människor.
  Finns nästan inget värre än människor som tror att dom är bättre, finare eller mer värda än andra. Alla har samma värde, oberoende av pengar, yrke eller fint hus. Tycker synd om dom som inte fattar det.
  Trevligt att hitta hit, du har en fin blogg. Hit återvänder jag gärna! / Margot

  SvaraRadera
 31. Hej!
  Ja, där fick man en del att tänka på...
  Och visst är det bättre att säga hej,än att titta ner...Men om personen man möter redan tittat ner...
  Ja, ngnstans förlorar man en del i vissa möten, kanske, - eller vinner man?
  Jag kan också tycka om enkelblommande, men även svulstiga dubbelblommande...Det är lite plats, känsla och kombination.
  Ha det gott!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 32. Oj, vi måste alltså ha varit i London samtidigt! Wisley har jag aldrig besökt, det måste upp på listan till nästa gång.
  Ja visst är det svårt att stå ut med folk som sätter näsan i vädret. Och växter som man måste krusa för brukar inte heller bli så lyckade när det kommer till kritan.
  Den vita julrosen med röd kant är för övrigt helt underbar. Rena knock-outen för en julrosfantast.

  SvaraRadera