måndag 28 december 2009

En vit trädgård



har även vi här på västkusten fått i år och det är vi inte särskilt bortskämda med. Riktigt mycket snö t.o.m. fast en del har redan hunnit försvinna. Plusgrader i ett par dagar och stundtals ett lätt regn har fått snölagret att sjunka ihop.



I förrgår gjorde jag några snölyktor, har inte satt ljus i dem ännu, som trots tö finns kvar. Nu när kylan är på väg tillbaka kanske de kan lysa upp trädgården, ja några små delar av den, till nyår.



Buxbomsklot och buxbomshäckar hade idag en tung hätta på sig. De såg inte mycket ut för världen när man tittade på dem men kompakta och tunga var de. Skriver var för nu är alla ’mössor’ borta.

Inte har jag tänkt på vinterfägring när jag planterat buskar, clematis och perenner fast när jag idag gick en runda med kameran kunde jag nästan ’inbilla’ mig det.




Solen tittade fram och guldfärgade Clematis viticella 'Mme Julia Correvon'.



Viburnum rhytidophyllum, rynkolvon, syns nästan inte under sommarhalvåret men nu kan man inte missa den. Blomställningarna är härligt kanelbruna och de mörkt vintergröna bladen är grådaggiga på undersidan.



Även Euonymus alatus, vingad benved, som gömmer sig under sommaren bland allt det andra gröna, sticker nu ut med sina orangeröda bär och skiljer sig från mängden.



Det gör också grannens buske som jag just nu tappat namnet på och


kejsarolvonet som snart slår ut sina knoppar.



Veratrum nigrum, den svarta nysrotens fröställning står snöpudrad, hög och fin i rabatten och


julrosen nickar i kylan.

Vintern är vacker men vårlängtan ligger på lur….




25 kommentarer:

  1. Lika underbart på vintern som på sommaren Birgitta!!
    Kjesarolvon måste jag nog skaffa mig jag älskar deras fina blommor som i bästa fall blommar när det är snö.Det är det som är så läckert.
    Den lilla cykeln är ju bedårande men den blir väl till något annat om 2år eller?
    Sov gott
    Annika

    SvaraRadera
  2. Det blir så fint med all snö. Fast hos mig har den töat bort ;(

    SvaraRadera
  3. Din trädgård i snöskrud är vacker, när den första snön faller ser man verkligen alla buskar oc träd, strukturen i trädgården kommer liksom bättre fram.Så synd att den töar bort, jag tycker vintermånaderna blir ljusare med alt det vita som refleterar ljuset. Själv bor jag i ett 'snöhål', minst en halvmeter varje vinter, nu har vi nog mer, Då ser man ingenting av småplantorna längre..

    SvaraRadera
  4. Det är faschinerande vad snön framhäver det vackra.

    SvaraRadera
  5. Visst längtar man till våren, men med en så här fin vinter så kan man faktiskt stå ut. Din trädgård ser så vacker ut i sin vinterskrud.
    GOTT NYTT ÅR önskar Eva Linena

    SvaraRadera
  6. Beautiful snow pictures to enjoy before winter ends. Wishing you a Happy New Year 2010!

    SvaraRadera
  7. Åh så fint du har det även den här årstiden. Rynkolvonet var särskilt läckert tycker jag. Här är all snö borta och de varnar för riktigt kalla nätter - fy. Det får gärna komma lite mer skyddande snö innan det blir kallt igen.
    God fortsättning
    Eva

    SvaraRadera
  8. Åh vilka fina snölyktor du gjort det måste se mycket vackert ut i kvällningen när du tänder dem:) Jag har inte gjort snölyktor sedan barnen var små, kanske dags att börja igen fast nu är det för sent för det är fruset överallt nu. Snö är väldigt vacker bara det inte var så förbenat kallt:))

    SvaraRadera
  9. Vi har massor av snö kvar den har bara packats av plusgraderna och våra vintervita vägar är nu förädiskt hala av is.
    Ha det bra
    Mariana

    SvaraRadera
  10. Ja, visst blir det något alldeles speciellt när det hamnar snö på växter och "uteprylar", det blir som små stilleben överallt!
    Gott nytt år önskar Växthusmadam

    SvaraRadera
  11. Härliga vintervädersbilder, vi har också fått en hel del snö och idag är det minus 16 och strålande solsken. Olvon är lustiga, en Parkolvonbuske har bladen gröna mitt i vintern, här på mina breddgrader är det mycket sällsynt. Gott Nytt år!

    SvaraRadera
  12. Visst är det viktigt att kunna njuta av trädgården och växterna även på vintern! Vackra fröställningar, färgglad bark eller "bara" vintergrönt... Jag tror din grannes buske kan vara en korallkornell, Cornus alba 'Sibirica'. De brukar få såna vackert mörkrosa stammar på unga grenar. Eller vad tror du?
    Ha det bra
    /Helen

    SvaraRadera
  13. scarritaHär var all härlig vit julsnö helt borta igår, men ikväll är marken vit igen. Det har snöat lite idag, så nyårsfirandet kan nog gå i vitt...Minusgrader har lovats.
    Jag har haft glädjen sen i somras att titta in på din blogg. Du var bland de första, som jag hittade till, när jag började leta trädgårdsbloggar! Alltid lika underbara texter o bilder, jag önskar fortsätta med dessa upplevelserna även in i det nya året. Önskar dej ett alldeles underbart gott, nytt trädgårdsår!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  14. Fantastiska bilder på en fantastisk trädgård, skapad av en fantastisk kvinna, som har en fantastisk julros som blommar.
    Helt fantastiskt!!!!
    Önskar dig ett underbart nytt år!!!
    Carina och Ken

    SvaraRadera
  15. Vilka fina bilder! Jag har också lagt ut några snöbilder från trädgården på min blogg. Jag köpte ett hybridkejsarolvon i våras, den blommade i augusti! :o Men nu har den knoppar igen så jag hoppas den blommar snart igen...

    God fortsättning!

    SvaraRadera
  16. Gott nytt 2010 önskar jag dig.

    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  17. Den röda är säkert någon sorts kornell. Varje vinter tänker jag att jag måste skaffa en, för det är så vackert med de röda grenarna, men när planteringssäsongen är igång, så blir det bara bortglömt.
    Fina snölyktor! Det gäller att passa på att göra dem när det är kramsnö. Nu är det för kallt.
    Här är det nu fullmåne och tretton minusgrader, och man väntar bara på att få höra varulvarna yla i natten.
    Jag ska upp klockan fyra för att jobba ett morgonpass, så jag får väl akta mig....
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  18. Så Vackert!!
    Det finns mycket fint att fotografera den här tiden också..det gäller bara att se det med andra ögon.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  19. Ja, tänk att även vi på västkusten fick en vit jul - härligt!
    Vad är det som syns lite på bilden med snölyktorna? Ser ut som en rostig gransiluett? Spännande, kunde jag tänka mig i min trädgård :-)
    Önskar dig ett riktigt härligt nytt trädgårdsår!
    /Ingela

    SvaraRadera
  20. Det är fantastisk land vi bor i som har dessa underbara skiftningar. Hurra för alla årstider, kul att vi fick en riktigt vit jul i år, det var sannerligen länge sedan. Jag önskar dej ett riktigt Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  21. Gott Nytt År önskar jag dig.
    Kram Helen

    SvaraRadera
  22. Vackert med alla vinterbilder och så önskar jag dig ett riktigt Gott Nytt År.. kram/Moa

    SvaraRadera
  23. Lovely pictures. I love your snow. Happy New Year 2010!

    SvaraRadera
  24. GOTT NYTT ÅR. önskar jag dig.

    Kramen/Gunilla

    SvaraRadera