tisdag 22 december 2009

Julstressen




har vuxit bort med åren och det tror jag de flesta ’måstena’ också har gjort. Nedärvda sådana, från farmor, mormor och mamma.
Men visst, några finns kvar, i alla fall fyra, och det kommer de säkert att göra så länge jag lever och har någon som är mig kär att fira julen med.





Julgranen är fortfarande ett av dem, för jag älskar mina gamla julgranskulor och det är ju bara en gång om året som jag riktigt kan få njuta utav dem,



men också skinkan som skall ugnsbakas dagen före julafton för att på kvällen griljeras och provsmakas är ett måste. Till den skall det vara ett särskilt sorts bröd och det brödet ’måste’ jag baka själv för det finns inte att köpa



och så är det med sillen också. Någon ’riktigt’ god inlagd köpesill finns inte att uppbringa. I alla fall har jag aldrig hittat någon och jag har provat många.


Nu har den mörkaste tiden varit, ljuset är på väg tillbaka och frökatalogerna börjar dyka upp i brevlådan. I sista TA finns årets frölista och jag har redan många önskemål. Både TA och Impecta katalogen ligger på nattygsbordet bredvid sängen och drömmen om våren är här…

men innan vårdrömmarna tar riktig fart skall vi fira jul med både föräldrar, barn och barnbarn och det är ett kärt MÅSTE.

Önskar er alla en Riktigt God Jul!





PS!
Letar med ljus och lykta efter ståltrådshängare till julgranskulorna. Dessa kommer jag inte ihåg var jag köpt men de är toppenbra. Det går att få plats med massor av kulor på varje gren ;-))
Tipsa mig gärna om du vet var de finns att köpa.

32 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Vilken gran... synd att jag har så litet hus. Det får blir några små här isället.
    Sill är ett måste även för mig.
    Jul med barnbarnen måste vara det bästa det ser jag framemot så det blir lite fart här hemma igen.
    Det är bara katterna som busar just nu för hundarna är för lata.

    Jag är så glad att jag mött dig och jag önskar dig en underbar julhelg
    GodJul
    Kram
    annika

    SvaraRadera
  2. Dina bröd ser lite grann ut som lomper eller potetlomper som norrmännen MÅSTE ha både till julmat och som korvbröd. Kanske det är något liknande, eller lefser kanske..Gott ser det oansett ut :) Julgranen är väl också ett måste, det blir nog sålt några skogar så här års. Det var någon norsk 'granbonde' som klagade på klimatet här om dagen på TV, dom växer för fort, granarna, så ingen vill köpa dom, dom blev visst för glesna mellan grenarna! Nåja, ho, ho, tror nog vi köper granen likaväl ja...
    God jul :)

    SvaraRadera
  3. Birgitta!
    Julgranen dumpade jag när sista ungen flög ut;))! MEN! Jag NJUTER av granen hos dottern!
    Med ålderns rätt har även jag lämnat bort många måsten - men det är p.g.a. just åldern - inte att jag är klok;))!
    Ha det så gott! /Anja

    SvaraRadera
  4. Visst har man några måsten men de har jag själv valt. Jag stressar inte gärna inför julen, jag är noga med att bara göra det jag vill göra.

    Ha en skön jul!

    SvaraRadera
  5. Vilken julgran!
    Har du fåglar också,
    mycket vackra gammeldagsa.
    Jag förstorade upp bilden, för att kunna se ordentligt.
    Jag har dessvärre inga måsten, jo -möjligen biblioteksbesöket.
    Utan böcker ingen stilla ro!
    Besöker barn no 2 imorgon.
    Fullt pådrag igen.Klappar, tomte och tjohoo.
    Men på julaftonen då går jag i morgonrocken till lunch och bara njuter.
    Tror du mig? Det är sant!

    SvaraRadera
  6. God Jul Birgitta! Så grann din gran är!
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Julens måsten är ju lite olika till mans...ingen riktig jul utan janssons frestelse för min del...och granen förståss.
    Vad kul med så många gamla och olika kulor...Jag har inget gammalt kvar, blev faktiskt bestulen på det gamla i ett vindsförråd en gång för många år sedan.

    SvaraRadera
  8. ja julen får mindre och mindre måsten även hos mej!!Men julgranen in på lillejulafton,med alla vackra pynt i ,samt knäckkokning det är måste.( det var ju bra hängen jag har suttit och trätt i fiskelina i mina trasig men det hade varit bättre med metallhängen.
    Önskar dej en riktigt God Jul mvh Monica

    SvaraRadera
  9. Åh vilka underbara gamla julgranskulor. :) Gran, skinka, bröd (Jörlandavört och hembakt tunnbröd) och sill är även måsten för mig. Ha en riktigt fin jul!

    Kram från Karin

    SvaraRadera
  10. Vilken underbar julgran du har och så himla många fina kulor i den.. känner igen flera av dem bl a snögubben som är mig mycket kär.. har två stycken själv en liite trasig men det gör inget för de är måsten i julgranen..
    Önskar dig God Jul.. Kram Monica

    SvaraRadera
  11. Här är det också några måsten, blir mindre för varje år....
    Julgrisbröd, mozartkulor och laxpate...det är några måsten här.
    Jag har också frökataloger på sängbordet...måste titta lite i dom innan jag somnar. Sover så gott då. Kramar i massor!!!
    god jul
    Carina och Ken

    SvaraRadera
  12. Ingen stress, vi gör bara det som är roligt och svärdöttrarna får ta det som det är :) Önskar dej många härliga juldagar

    SvaraRadera
  13. Låter underbart avslappnat trots mängden av saker du gjort. Jag har det själv så lugnt att jag inte ens börjat handla julmaten, men idag måste det bli av för gästerna anländer ju imorgon! Inga barnbarn hos mig ännu, men Alice är ju bara 11 så hon kan ännu jultindra som bara barn kan!
    Älskar din "arga" kotte-tomte i högerspalten, så charmig! Jag har inte så mycket pynt, men en liknande gammal tomte som jag bara älskar att plocka fram.
    God Jul
    Eva

    SvaraRadera
  14. Söt gran med massa fina kulor! Har inte sett några kul-hängare...Kan du inte göra hängarna själv av lite tunn ståltråd...såg inte så avvanserade ut.
    Visst har man väl några måsten till jul. Fast dom har jag ju valt själv:) Vi har samma tradition med julskinkan idag som du:) Ser fram emot den...elller dom mackorna ikväll:P
    God jul! Ha det riktigt bra. Kram

    SvaraRadera
  15. Jag får hålla med om att köpesillen aldrig blir så bra som "hemmagjord". Ha sköna helger!

    SvaraRadera
  16. Precis så är det, eller VAR för jag har också "avlivat" många måsten genom åren. Men en o annan tradition finns ju kvar som sillen. Mormors o mammas recept:)) Ska bli spännande att se vilka traditioner barnen tar efter OM de nu gör det:) God Jul!

    SvaraRadera
  17. Åh vad underbart med en riktig gammaldags julgran med alla gamla kulor och pynt. Den granen andas minnen.
    "Måsten" finns även hos mig men bara några få. Skinkan, sillen, rullströmmingen, fatosten o blana, det är några av de saker som jag måste göra själv.
    Jansson ska strax in i ugnen nu..

    Önskar dig en underbar Jul

    SvaraRadera
  18. Det var verkligen en fin gran. Hos mig kan du se exempel på världens fulaste gran. Ha en härlig jul.

    SvaraRadera
  19. Fin julstämning du har ordnat med. Det ser härligt ut. Jag önskar dej och de dina en riktigt God Jul och GOTT NYTT ÅR!

    Tyra

    SvaraRadera
  20. Vilken underbart vacker gran! Det syns att den är klädd med stor omtanke. Själv vill jag helst slippa gran, men ungarna ser till att det kommer in en här vartenda år i alla fall...
    Jag har inte så måsten kvar jag heller numera - det mesta löser sig ändå och det blir jul i vilket fall som helst... Och man ska ju orka njuta av ledigheten också =)
    Jag önskar dig en riktigt God Jul!

    SvaraRadera
  21. Granen står så grön och grann i stugan .....
    Det stämmer så bra in på din gran.
    GOD JUL önskra Eva Linnea

    SvaraRadera
  22. God Jul och en fridfull helg önskar jag dig.
    Karin //

    SvaraRadera
  23. GOD-JUL Birgitta önskar vi på Viaköp Trädgård.

    SvaraRadera
  24. Jag önskar dig en riktigt GOD JUL! Julkram från mig till dig, 8`)

    SvaraRadera
  25. God Jul kära bloggvän!

    Massor med kramar
    Caroline

    SvaraRadera
  26. Så fin gran du har Birgitta! Tack för trevligt bloggutbyte under året och ha en riktigt god jul!
    Cecilia

    SvaraRadera
  27. Kikar in och önskar dig en trevlig fortsättning på julhelgen!!

    SvaraRadera
  28. Vissa "måsten" har vi nog alla inför julen, men dessa måsten är ju så mysiga att ha! Mina lussebullar är så otroligt goda och utan dem blir det ingen jul! Kesella i degen och smält sockar och smör på ovansidan gör susen!
    Ha en riktigt skön och avkopplande jul utan jobbiga måsten!
    Växthusmadam

    SvaraRadera
  29. Fyra underbara måsten som egentligen är "vill" skulle jag tro.
    Impectas katalog har jag lusläst och nu ska jag börja prioritera...svårt men nödvändigt.

    Ha en fortsatt härlig jul!
    Anna

    SvaraRadera
  30. Hej, håller med dej om att man har verkligen trappat ner på alla "julmåsten"! Tänk, när man hade 3 små barn, jordbruk, förvärvsarbete och allt skulle vara som "hemma", när man var liten!Dottern sa skrattande på julafton att hon visst kommer ihåg mitt stirrande inför julen:"hur hann du, mamma?! Jag är mammaledig nu med 2 barn och hinner ingenting! Du tom drog ut alla möbler o kröp runt och handtorkade alla lister, tömde alla skåp, bakade minst 7 sorters kakor osv osv"
    Ja, hur hann man? Hur orkade man?
    Tur att man blir klokare med åren!
    Nu väntar vi in Nyår i lugn o ro, sen ser jag fram emot VÅRtecknen!
    Ha det gott o önskar dej ett fint, nytt trädgårdsår!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  31. Hej! Har precis startat min trädgårdsblogg. Hittade din via div andras blogglistor. Gillar dina bilder! Hoppas att du haft en bra jul stressen till trots och att vi får se fram emot ett nytt härligt trädgårdsår.
    MVH Ulrica

    SvaraRadera