fredag 6 november 2009

Nästan bara vita blommor och den vite mannens fotspår…i alla fall är det ett namn, Den vite mannens fotspår, som fastnade i mitt minne redan när jag var barn. Tror det var pappa som kallade grobladen så. Detta är inte vilket fotspår som helst ;-)) utan en som får brunrödvioletta stora blad. Plantago major 'Atropurpurea'.
Har haft och har den fortfarande på friland även om den du ser på fotot står i kruka. Det gäller att passa de oansenliga blommorna för får de stå kvar och fröa av sig, ja, då blir det många fotspår i trädgården.Men fin är den, tycker jag, så jag försöker komma ihåg…. De, blommorna alltså, är också fina som torkade.Den vita dubbla tidlösan, blommar fortfarande för fullt men en del av dess blommor har lite divafasoner för sig och lägger sig ner när de blir för tunga. Dessa fasoner har också höstkrokusens blommor. Men jag tycker ändå de är vackra där de sticker upp eller ligger bland höstlöven.Sist vill jag slå ett slag för en höstblommande liten cyklamen, Cyclamen hederifolium , som kommer med sina blommor från slutet av augusti och strax efter det att blommorna dykt upp kommer de vackra bladen.Nu har den snart helt blommat över men bladen finns kvar ända fram i maj, om jag minns rätt, innan de vissnar bort, och vackra är de. Hur vackert den täcker in marken under vintern ser man verkligen här hos oss i snöfattiga Bohuslän. Vet tyvärr inte hur långt upp i landet den är härdig, men fin är den….

Fler bidrag till Blooming Friday hittar du hos Katarina.Trevlig Helg!

22 kommentarer:

 1. Aldrig hört om den vite mannen, kul, jag vet i alla fall att groblad hjälper mot insektsbett, smärta och annat, har testat. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Hihi, den vite mannen med de röda bladen har varit i vår trädgård med och spridit sina fröer. Vackra, men behöver hållas kort.
  Säger som Hannele; bladen funkar mot mycket. När vi bränner oss på nällor tar vi ett saftigt blad och gnuggar, det hjälper alltid!
  Ha en härlig helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Jag fick en rödbladig planta av Barbro för ett par år sedan, men den dog för att jag glömde att vattna krukan. Men jag är så himla rädd för sådana växter som är lite FÖR villiga att sprida sig så skam att säga men jag grät ju inte när plantan dog. Dina krokusar och cyklamen är bedårande söta. Skulle vilja ha sådana mattor det är snyggt.

  SvaraRadera
 4. Den lilla cyklamenblomman ska jag lägga på minnet...kul med fotspåren, verkligen ett passande namn.
  Trevlig Helg :)

  SvaraRadera
 5. Härligt det blommar hos dig Birgitta! Höstcyklamen vill jag ha och har kikat efter. Vet dock inte vart man får tag på den...får försöka komma iväg och besöka några växtmarknader nästa år.

  Igår var jag en tur till biblioteket och passade på att låna hem några Aot, bla den med reportaget från er trädgård, som jag inte läst tidigare. Trevligt!

  Ha en skön helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Wow, den vita dubbla tidlösan. Vilken skönhet, vart har du fått tag på den?

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 7. Har försökt med cyklamen, är jätteförtjust i dem, men jag lyckas inte. Kanske är det för kallt hos mig (z4). Och mina tidlösor klistrar sig efter backen, kanske mest för allt regnande. Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Hej Birgitta!
  Underbar cyklamen, vi hade en höstcyklamen men den dog. Vi var så stolta över den..men bor man där man bor så får man räkna med det. Man kan ju alltid pröva igen.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 9. Jag blir sugen på både groblad, tidlösa och den sort cyklamen du har. Jag har letat cyklamen här (där de ju tål den lilla frost som är), men bara hittat cjockrosa varianter. De vita har alla varit inomhusplantor.

  ps. nu har jag skrivit om krukan...;-)

  SvaraRadera
 10. Grobladen använde vi som barn till att spå hur många barn vi skulle få. Gjorde du det o ckså? Man drog av bladet från stjälken och räknade nerverna... Fast de grobladen var inte lika vackra som din atropurpurea.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Hej Birgitta,

  vilka supervackra blad. Kul namn, har inte hört om forspåren tidigare!
  Karin

  SvaraRadera
 12. Så vackra blommor du visar som vanligt. Jag håller på att planera för en upphöjd lundrabatt, och där ska både tidlösa och cyklamen få husera hade jag tänkt. För just nu har jag ingenstans att ha dem...
  Grobladet är ju en urgammal läkeväxt, men att den kallats den vite mannens fotspår hade jag ingen aning om. Tack för trevlig info!

  SvaraRadera
 13. Din cyklamen var väldigt söt i både blomma och blad. Fint att bladen ligger kvar så länge.
  Åh så jag ångrar att jag inte köpte lökar av tidlösa när jag sprang på dom....typiskt mig:)
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 14. Tänk att även Groblad blivit en raritet ;) Jag har också fått en rödbladig men tror den försvann förra vintern för jag har inte sett till den i sommar.
  Så söt den vita cyklamen är! Jag köpte en knöl i fjol och jag har sett bladen men ingen blomma än. I år köpte jag två nya knölar så jag börjar samla på mig nu, kanske det blir en matta om si så där 10 år :)
  Ha det så gott, kramen :)

  SvaraRadera
 15. Jättefina foton! I min trädgård z4 har mina tidösa blommat färdigt och specialkorkusen förtvinat bort men en bukett av höstaster, perukbuskblad, isop och rosknoppar fick FAR idag.

  SvaraRadera
 16. Den har jag aldrig hört talas om eller sett så det är kul att du visar Birgitta.
  Tur att det finns små blommor som vill glädja oss så här i november när allt annant är lite halvtråkigt.
  ha en skön vecka
  Annika

  SvaraRadera
 17. groblad har jag alltid när jag får in stickor. Då drar de ut dem//Britt

  SvaraRadera
 18. Birgitta:
  Trevligt att du visar Plantago major,
  "Rubra".
  Inte så många som vet om den.
  Cyklamen, en nåd att stilla bedja om.
  Knappast härdig i Norrland.
  Man kan ju ha den som engångs......

  SvaraRadera
 19. Grodbladen gillar även jag - fick den f.ö.av dig sommaren 2008!
  Även de andra är trevliga och speciellt cyklamen med sina vackra blad./Anja

  SvaraRadera
 20. Hejsan Birgitta!
  Jag fick lära mig i skolan att man kallade grodblad så. På finska (översatt till sv)heter det järnblad.
  Idag har jag plockat de sista fräscha bladen och blom"pinnarna" och stält dem i vas tillsammans med astrar,snyggt!
  Blommande lökar bland höstlöven är väldigt fint och höstcycklamen är även jag förtjust i!/Anja

  SvaraRadera
 21. Det hade jag ingen aning om att den kallades, men jag kom på, när jag såg din bild, att jag glömt att ta bort fröställningarna!!!! Det blir till att rensa i vår, håhåjaja :)

  Jag kan bara hålla med när det gäller tidlösan och cyklamen. Jag tycker att min cyklamen har spridit sig snabbt oxå, men det gör ju inget!

  Kram Mari

  SvaraRadera
 22. Petals always look beautiful with water droplets on them, even if they don't all stand upright.

  The leaves of the cyclamen look great, with the light and dark green patterns, and such a pretty white flower.

  SvaraRadera