onsdag 28 oktober 2009

Onsdag – en vanlig dag mitt i veckan …


med en morgon som bjöd på solsken och vackra färger.
Vår lilla kopparlönn sprakar det om just nu, när solen visar sig, men annars tycker jag höstfärgerna varit ganska ’lama’ här hos oss på västkusten.Var i Norrköping helgen som gick och där ’brann’ det i träden, men så har det inte alls varit här. (Detta med Norrköping är anledningen till att jag inte läst era bloggar.)

I september träffade jag på Gerben Tjeerdsma på en växtmarknad i Uddevalla och hos honom fanns den Tidlösa som jag tycker är den allra finaste, Colchicum autumnale 'Alboplenum'. Det tog lite tid från inköp i Uddevalla och till blomning, men nu har äntligen knopparna börjat slå ut.Första gången jag planterade Colchicum autumnale 'Alboplenum' i vår trädgård var 2003 men den planteringen misslyckades. Troligen var växtplatsen för torr. 2004 och 2005 dök det upp blommor men sedan var det slut. Dessa lökar från Uddevalla har fått ny plats och mycket benmjöl ….nu är det bara att hoppas ...


Även Crocus speciosus hör till favoriterna vid den här tiden på året. Lökarna som planterats i år blommar och blommar men de ’gamla’ har ännu inte kommit igång. Misstänker att de väntar tills långt in i november…Blommar och blommar gör även Bohusläns landskapsblomma, kaprifolen. Nu sent i oktober, har den både läckert röda bär och doftande blommor. I alla fall finns doften där när blommorna kommer in i värmen

15 kommentarer:

 1. Jag fick en Alboplenum av en väninna i fjol. Det har inte synts till någon alls iår, så visst är den svårflörtad. :o)
  Ha det så bra,
  Lydia

  SvaraRadera
 2. Ja, höstfärgerna har nog "lyst" med sin frånvaro lite grann i år tror jag. Inte ens ambraträdet har varit så röd som den brukar:) Tidlösa får jag habegär till varje gång jag ser en bild. Den jag har är en gammal lila sort som bara fläker ut sig som disktrasor i rabatten. Men jag kommer aldrig ihåg att köpa någon annan sort så jag får skylla mig själv;)
  Ha det/Monne

  SvaraRadera
 3. Härligt med doftande Kaprifol den här årstiden! Tidlösor har jag inga än. Men tänker skaffa. Din vita var väldigt söt!
  Känner också att höstfärgerna varit lite väl lama. Lönnarna här brukar vara otroligt fina, fast i år blev de först oranga och sen gula. Inte alls den där blandningen med rött som är så fin.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 4. Rostbrunt tycks vara färgen på hösten i år i alla fall hos oss, det blev inget fyrverkeri av gula och röda toner.

  SvaraRadera
 5. Vad söta lökarna är! Mina ligger som spagetti efter fosten i natt! Vår kopparlön är gul i bladen, undrar om den vill ha litet surjordstillskott?
  Karin

  SvaraRadera
 6. Här i Malmö tycker jag att det "brinner" ganska bra...undrar vad det beror på att det skiftar...tempratur, soltimmar??

  SvaraRadera
 7. Vilken blomprakt du fortfarande har i din trädgård. Här i Stockholm får jag glädja mig åt det vackra i naturens förgängelse.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig tidlösa! Den står på önskelistan!
  Jag tycker också att höstfärgerna har varit trista i år, både när det gäller löv och perenner. Tror att det har med bristen på solljus att göra - den här hösten har varit ovanligt grå här hos oss. Men å andra sidan har vi kunnat gräva utan någon förarglig frostskorpa, så det har haft fördelar också!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 9. Vackert, visst är höst en fin årstid,
  ha en solig dag.

  SvaraRadera
 10. Visst är det underbart med alla dessa fantastiska färger. Kul när vädret är fint också, jag har bara sett solen 48 sekunder (typ) den här veckan.

  Trevlig Alla helgona helg! TYRA

  SvaraRadera
 11. Mycket vacker tidlösa,den ska jag försöka komma över...har sått flera sorter från STA men ingen stjärna syntes än...

  SvaraRadera
 12. I love to stop by and see all the lovely photos.

  SvaraRadera
 13. Vackra höstglimtar – den röda är helt magnifik. Kanske det är tur att det bara är den, annars skulle väl hela Göteborg med omnejd storkna av färgprakt.

  SvaraRadera
 14. Hej Birgitta!
  Den du vilken tidlösa?? Härligt att ha något som kommer så sent och glädjer en.
  Kan det vara den där lilla som sitter vaktar som du hittade? Som sa ta mig?
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 15. Gerben har nog sjyssta lökar!
  Vacker som en dag är den i alla fall!

  SvaraRadera