söndag 11 oktober 2009

Veckan går så fortatt jag inte hinner med, fast hösten är här.
Trodde att det skulle plana ut, eller kanske mera hoppades att det skulle lugna ner sig. Konstigt att man aldrig lär sig!
Lite frost har vi haft men fortfarande är det mycket som blommar. Bl. annat Vaxklockan, Kirgisholma palmata ochColchicum,( tidlösor) av olika slag.


Även en del klematis och rosor håller på för fullt. Just rosor fortsätter ju gärna att blomma tills den riktiga kylan kommer.Såg en hel del knoppar på rosorna idag men denna tar alltid ’sist ut att blomma’ priset. Stor, ganska rikblommande och sen. Sommarens sista riktiga ROS. Tror att den heter Kronenburg. Vi har haft den i vår trädgård sedan 1990.
I kväll har jag vattnat pelargonerna i växthuset.
Dit har jag flyttat alla pellisar som jag vill spara över vintern, för det kommer förhoppningsvis en ny vår. När jag gick där ikväll, eller kanske snarare ålade, gick mina tankar till Karin och Stellan i Skara.
När de var här på en HIH dag i somras var Karins kommentar:
- Ni har en fin trädgård men jag skulle få klaustrofobi om den var min. Det kan jag väl i och för sig förstå, eftersom de har en stor, stor, väldigt stor och vacker trädgård. Klaustrofobi var det jag kände i kväll när jag vattnade… och knappt fick plats, men har man litet så har man och vissa (många) pelargoner är jag väldigt förtjust i.


Clematis Kaiu bara blommar och blommar och det har den gjort sedan början på juli. Den är en hybrid där mamman är Clematis viorna men vem pappan är, pollengivaren, vet man inte. Den är framtagen 1982 av Eerich Pranno och uppkallad efter namnet på hans hemby. I början är de små klockorna lite svagt rosafärgade för att så småningom bli helt vita.Vi har haft den i trädgården sedan våren 2005. De första åren var den försiktig i sin framfart men i år har den både tagit fart och tagit för sig.

Vad har ni planterat i era höstkrukor?
Kan vi inte ta och ge varandra lite inspiration genom att visa dem på bloggen?17 kommentarer:

 1. Hjälp... vad mysigt trångt du har i växthuset! Inte dåligt att få ha närkontakt med sina "barn". Trevlig klematis du visar, ska skriva upp namnet.

  Bra idé med höstkrukeplanteringen!

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Ja det är underligt det där med tiden...som aldrig vill räcka till allt...
  Skönt att ha en del som blommar fortfarande. Jag tycker att din clematis är helt bedårande.

  SvaraRadera
 3. Men ändå, du, är det väl skönt att känna sig alldeles omsluten av allt det gröna? Klaustrofobisk skulle jag inte känna mig. Snarare rik. Så mycket vackert du fortfarande har!
  Du har alltså växthuset uppvärmt under vintern. Det måste vara så skönt att kunna gå dit mitt i smällkalla vintern!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin liten klematis du har! Har inte så många höstkrukor, men en finns på bloggen.
  Eva

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder Birgitta!
  Har du pellisarna året om i det lilla, söta växthuset? Det är ju så passt litet att det går att ha frostfritt med lite bubbelplast - eller?
  Höstkrukor, ja. Det måste vi visa varandra - så klart. Få se när jag får till det - håller just nu på att tömma växthuset och fylla källaren med dem! Det är ett rätt stort jobb som tar tid./Anja

  SvaraRadera
 6. Man känner igen sig i det där "klaustrofobiska" ibland... det är ett och annat som ska samsasi vinterförrådet... men på något sätt brukar de funka... ; )
  /Janne

  SvaraRadera
 7. Jag har varit i Karins trädgård den var stor och fin. Men av allt att döma av bilder du visar på bloggen verkar du också att ha en fin trädgård. Härligt med allt i växthuset//Britt

  SvaraRadera
 8. Så mycket vackert som fortfarande blomar. Jag gillar din Klematis!
  Karin

  SvaraRadera
 9. I din trädgård skulle jag må som en drottning!!!!!!!!efter vår egen finns det nog ingen jag hellre skulle vilja "gardenera" i, än i din. Min höst kruka gör ingen glad, allra helst jag själv. Men jag ska fixa till den så småningom.
  Ha det gott
  Kram Carina

  SvaraRadera
 10. Jag stormtrivs i din trädgård Birgitta. Jag bara njuter och är så imponerad vad du har skapat där.
  Tiden bara rullar iväg liksom.
  Trodde också det skulle plana ut.
  Jag vet inte var jag skall ha mina pellisar i år.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 11. Du har så mycket vackert!
  Och heter det inte "Liten men naggande god"? Så sa man i alla fall om min barndoms favoritseriehäst Mulle i tidningen Min Häst, och det kan säkert passa en innehållsrik trädgård också.
  Min höstkruka innehåller ljuvlig vit bärljung (tyvärr inte härdig), snötörel, en vit aster och vitbrokig murgröna. Och så några Filippa-äpplen, som blir färre för varje natt som går. Förmodligen någon hungrig nattvandrare på fyra ben...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 12. Jag har lidit av konstant tidsbrist de senaste två månaderna, knappt hunnit blogga själv och ännu mindre läsa vad ni andra skriver. men efter hand som det blir mörkare och kallare blir det nog mer tid till sånt hoppas jag. Men jag är nog inte ensam om det problemet..
  Din clematis är väldigt vacker, den ska jag försöka komma ihåg! Och visst är pellisarna värda att spara, även om det blir trångt...
  /Helen

  SvaraRadera
 13. Klematisklockorna var jättesöta. Jag har just samlat in frön av lite olika arter, integrifolia, recta, fusca, violacea mix och gullklematis. Får du frön på din? Byta?

  SvaraRadera
 14. Mycket fint du har fortfarande.

  SvaraRadera
 15. Vilken ära att ha haft Karin i Skara som gäst.
  Deras trädgård är ju makalös.

  SvaraRadera
 16. Ja det är verkligen svårt att hinna med allt man vill och måste.. =). Trädgården behöver en hel del tid fortfarande om man ska göra allt man "bör" göra.. får se hur det blir med det. Jo pellisarna måste in, har en knippe som står på trappen till uterummet som ska till garaget... =), Ha det gott och stressa så där lagom.. Kram/Monica

  SvaraRadera
 17. Ser fint ut Birgitta!
  Har du kvar pellisarna i växthuset hela vintern med värme?
  Tyckte det såg trångt och mysigt ut! Gillade också din klematis.
  Har haft en blid på bloggen och höstplantering redan:)

  SvaraRadera