fredag 18 september 2009

Det blir mycket i lila denhär fredagen.Limonium platyphyllum, hette när jag köpte den 1994 Limonium latifolium. Det svenska namnet silverrips har den däremot fått behålla.Just nu har blommorna börjat slå ut. Lite sent kanske men den står i halvskugga under äppelträdet. Är väldigt förtjust i blommorna, som bildar ljuslila små moln som svävar över de andra mer ’jordnära’ växterna.När trädgården i övrigt börjar bli brun och vissen dyker tidlösorna upp och visar sin vackra sida. Det blir så härliga kontraster mellan ’gammalt och nytt’. Nu är de verkligen trädgårdens primadonnor.En liten humla som inte orkade mer hittade en fin plats att få sluta sitt liv på.

Måste bara visa en fuchsia som hör till de vackraste;-)))Börjar sin blomning lite sent på sommaren men de blommorna är värda att vänta på, tycker jag. Den heter ’Zulu King’

Fler bidrag till Blooming Friday finner du hos Katarina.
Trevlig Helg!

16 kommentarer:

 1. Den där silverripsen. Jag har verkligen försökt att dra upp den från frö, både den och den rosa varianten, men aldrig lyckats. Jag vill verkligen ha! Så nu påminner du mig om min önskan till i vår. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Tänk att få avsluta sitt liv i hänförelse (som humlan)! Det måste vara grejer det!;-)
  Dina blommor är så vackra - alla tre! Jag är också imponerad av din bild på din Limonium. Jag tycker själv att det är så svårt att få till bra bilder på såna skira "slöjliknande" växter men du har verkligen lyckats!

  SvaraRadera
 3. VIlken uuuunderbar blå. Jag tänker varje år att jag måste sätta höstlökar, men jag tänker det alltid vid fel säsong... Gillar de dova grön/blå i ditt "hörn" också! Är inte stormförtjust i Fuchsia, men din var elegant mörk, det är alltför vanligt med chockcerise på fuchsior.

  SvaraRadera
 4. Fuchsian ser ut som min lite "vulgo"-stukiga fuchsia jag visar i dag. Vilka färger!!
  Ha en skön helg!
  Kram EL

  SvaraRadera
 5. Det är vackra med lila,är att det passar ihop med höstljuset. Trevlig Helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 6. Jag har en bild av en humla som ligger död i en pion. Kan du tänka dig en mer fantastisk plats att somna in på.
  Ha en härlig helg
  Carina

  SvaraRadera
 7. Tidlösan ger en liten aning om kommande krokus-vår... Vackert! och du Bigitta, Fuchsian är häftig!

  SvaraRadera
 8. Din silverrips är underbar, försöker google den för att kunna se bladen, men hittade ingen bra bild, synd, jag har något eternell aktig som blommade en gång för någon år sen som kan påminna lite om den..rips är röda vinbär på norska, lite komiskt, för likheten är ju inte stor... Vilken zon befinner du dig i, jag är i zon 4, går det tror du??

  SvaraRadera
 9. Absolut måste det vara den vackrast av dem alla! Både färg och form.
  Det är visst inne med lila hörde jag så det var väl bra att det blev mycket lila.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 10. Such lovely flowers for Blooming Friday! Those autumn crocus are a heavenly color.

  SvaraRadera
 11. din bilder är underbara! Silverrips - så fantastiskt vackert i sin enkelhet på nåt vis.

  SvaraRadera
 12. Zulu king vilken läcker blomma Birgitta. Lila ja, jag tycker att det är en fin 'höstfärg' många blommor är just lila då ellerhur? Och så passar det så fint till naturens höstfärgen i rost och okra.
  Snyggt!
  Ha en trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 13. Lördag morgon, kaffekopp och frossa i vackra blommor - en bra start på dagen eller hur? Alltid roligt med blommande fredagar och att träffa på, för mig, nya, fina blommor :) Silverrips - jättefin med sitt skira, blåa moln :) Jag tror jag får börja skriva ned vackra blommor som väcker ha-begäret till liv.
  Däremot är det inte mycket liv i mina Tidlösa, tror de är lite senare här hos mig. Ha nu en skön helg, ser ut att bli lika fint väder som förra helgen - underbart! Kram 8`)

  SvaraRadera
 14. Så vackra blommor du visar.. även en tidlösa här ser jag =). Den där Zulu king var ju underbar vilken färg den har. Ha en underbart skön helg Birgitta.. Kram/Monica

  SvaraRadera
 15. Vilka underbara bilder - din fuchsia gör mig riktigt avis!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 16. Silverripsen var väldigt vacker tycker jag. När jag ser dina tidlösa så måste jag nog försöka att skaffa lite andra sorter än den jag har, en gammal sort som jag har fått som visserligen är vacker men den lägger sig ner nästan direkt vilket inte är så roligt. Fuchsian var ju inte dum den heller LindaLunda talade sig varm om den sist hon var här;-) så när jag såg den på bild förstod jag direkt att det var den efter hennes ingående beskrivning av skönheten.

  SvaraRadera