måndag 7 september 2009

Lady Farm ......Vid den här tiden på året borde jag kanske ha ledsnat på trädgården, men inte… Nu är det t.o.m extra roligt för jag har fått massor med idéer, inspiration och en och annan ny växt.
Lusten att förändra är just nu väldigt stor så det är förmodligen tur att hösten och vintern snabbt närmar sig så jag blir ’avkyld’

och hinner tänka efter och sansa mig. Det går ändå inte att få plats med allt jag fått idéer till, på 600m² ;-)))I fem dagar har jag, inte var jag ensam precis, vi var över 40 stycken som tillsammans med Gunnel och Maria, besökte Somerset och Wales och bara tittade på trädgårdar, besökt en välkänd plantskola och en trädgårdsmässa.
Alla trädgårdarna var vackra på sitt sätt men det var framför allt tre trädgårdar jag föll för. Dessa tre hade alla stramt formklippta häckar och väggar tillsammans med växter som gav färg, höjd och ’ruffs’ åt sin stela omgivning. Har länge tyckt om gräs men efter den här resan är jag mer än förälskad.


Konsten att kombinera och måla med växter kan verkligen Mrs Judy Pearce, som skapat Lady Farm. Den trädgård som jag tycker är Nr 1 av de trädgårdar jag såg.

Har sparat ett citat från en av Gertrude Jekyll’s böcker som jag själv kom att tänka på när jag såg trädgården:
’Jag hävdar bestämt att innehavaren av ett antal växter, hur fina och hur många de än är, bara har en samling’.
’Samma jordplätt och samma växtmaterial kan antingen förvandlas till en dröm av skönhet eller missbrukas så att allting blir disharmoniskt och fel’.

Denna ’dröm av skönhet’ är jag inte rätt person till att beskriva utan jag får låta bilderna tala.
Välkommen med till Lady Farm!
Stramt, formfast...och 'ruffsigt'. Härliga kontraster tycker jag.Höstanemoner och pilört.Himmelsspira ( finare namn än perovskia :-)) planterad tillsammans med ett gräs som tidigt får den gula, mogna färgen. En kombination jag får lust att låna!Kärleksört, den tycker jag om, men det vet ni ju sedan tidigare. Visst är det vackert?Här har rudbeckian fått en bakgrund av miscanthusgräs.Prärieplanteringen. Det höga och riktigt gula gräset är Stipa gigantea.Såg många olika björkar i de engelska trädgårdarna. Den här med helt vita stammar är Betula jacquemontii.

Där finns också en blomsteräng full med härligt röd vallmo.Denna kruka verkar vara hopmurad av något...men vad?
Tycker mycket om nävans blåvioletta ton mot krukans tegelfärg. En idé lätt att låna även om man har liten trädgård.....

23 kommentarer:

 1. Fy så tråkigt du måste ha haft ;(
  Bilderna berättar det motsatta.
  Underbart.
  Ken

  SvaraRadera
 2. Oj, så mycket vackert! Det var härliga, rufsiga planteringar. Så fina kombinationer med de olika gräsen o perenner ihop.
  Härliga färger!
  Hälsn lena

  SvaraRadera
 3. Oh dear, oh dear, oh dear! Man flämtar & dreglar!!! Vilken lycksalighetens tillstånd du måste ha befunnit dig i några dagar! Förstår också att du vurmade för denna trädgård- Ladys Farm! Håller med om att kontrasterna var effektfulla!

  SvaraRadera
 4. Visst är det helt fantastisk trädgård, jag var där för ett par år sedan, kul att se dina bilder,
  ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 5. Åh så fint...prärien föll jag direkt för, men det känns svårt att ha en prärie i en liten radhusträdgård(min egen alltså) och kärleksört med gräset tycker jag också om och...och...

  SvaraRadera
 6. Oj, en sådan vacker trädgård - eller ska man säga park? Förstår att du känner dig uppfylld och inspirerad.
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Vi har tänkt på dig vareviga minut och unnat dig varje sekund!!!
  Vilken underbar resa!!!
  Carina

  SvaraRadera
 8. Åhh vilken resa! Jag var himla nyfiken på vart du åkte. :) Underbart vackert och inspirerande. Planterade om massor av frösådda magnus igår (och en och annan nyinköpt Rudbeckia). Behöver nu kantväxt också...kanske kärleksört skulle vara något. :) Ha en skön vecka! Kram Karin

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder!!
  Kan tro att du trivdes:)

  SvaraRadera
 10. Oj!
  Förstår att du är uppfylld av trädgårdslust efter en sådan resa..... Vilka läckra bilder!
  Har själv varit med på en av Marias resor för några år sedan...och man blir verkligen inte besviken.. hon har en bra smak när hon väljer ut ställen att besöka ; )
  /Janne

  SvaraRadera
 11. Åhhhhhhh.....
  Helt fantastiskt!
  Linda

  SvaraRadera
 12. Jisses vilken resa.. detta inlägg ska jag detaljstudera men just nu är jag på jobbet.. *sssshhh*.. så jag får läsa mer noga sen.. men underbart måste du/ni haft och så fantastiskt roligt.. kram/moa

  SvaraRadera
 13. Oh, så underbart med en trädgårdsresa till England!
  Snyggt när man har så stor trädgård att man kan ha stora sjok av samma växt, det blir ett helt annat intryck än bara 2 - 3 plantor.
  Visst kommer det förnyad lust till trädgården på hösten, tycker det är så varje år.
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 14. Vilka fina bilder!
  Vilken upplevelse!
  Och så himla kul det måste vara att kunna åka iväg på en sån där trädgårdsresa!
  Det är verkligen något som jag bara måste göra snart!!:)

  SvaraRadera
 15. Helt underbara bilder från en resa som gör mig alldeles.....matt!Lady Farm faller även jag för så här på bild!/Anja

  SvaraRadera
 16. WOW, att du kom hem igen;-)) vad otroligt mycket snyggt. Förstår att du är inspirerad på både längden o tvären av alla dessa intryck.

  SvaraRadera
 17. Oj va härligt! Jag skulle vilja åka bums! Lady Farm hamnar defintitivt på besöksönskelistan!
  Karin

  SvaraRadera
 18. Tänk vilken härlig resa du varit på. Kan förstå att du är full av idéer och intryck. Ibland är det mest känsla som är det bästa för att kunna omvandla stora intryck till sin egen lilla trädgård.

  Ha det härligt
  Anna

  SvaraRadera
 19. Hej igen Birgitta! Det är både pinsamt och ledsamt att jag inte lyckas rota Lyda Rose till dig... Både Lotta och Karin kan, men inte jag... Jag har ett nytt försök på gång - med rotningshormon, men jag är tveksam... Till nästa sommar tror jag att jag skickar dig sticklingsved istället - du kan säkert bättre än jag. ; )
  Kram!
  PS Och tröttnar du på att vänta så finns den hos Peter Beales Roses.

  SvaraRadera
 20. ÅH!!!! Är helt mållös! Så vackert. Kärleksörten kom erkigen till sin rätt bland rudbeckia (tror jag att det var)och olika grässorter. För att inte tala om allt annat.. Nu blir det att börja samla pengar till en trädgårdsresa till England. Hm, eller så försöker jag få färdigt min stora trädgård istället med dina bilder som förebild.. Björkarna var jättetjusiga, de finns ju redan i trädgården här! ;)
  Tack för underbara bilder och en härlig seightseeing!
  /Cyrene

  SvaraRadera
 21. Tack SÅ mycket för rundvandringen. Vilka enormt vackra bilder. Och jag håller med: Det är fint med det strama i kontrast till överflöd o rufs.

  SvaraRadera
 22. Vilket drömläge. Huset var ju sagolikt vackert och trädgården likaså.

  SvaraRadera
 23. Grattis till din lyckade semesterresa, skulle gärna själv vilja resa ut lite mer just för att besöka fina trädgårdar, lyckos dej!

  SvaraRadera